Sveriges ledande travtidning
Sveriges ledande travtidning
ANNONS

Aubrion du Gers tar sig an nordiska eliten

Foto: MARIA HOLMÉN/TRAVRONDEN
Aubrion du Gers blir en spännande attraktion i Oslo Grand Prix på söndag. Tränaren Jean-Michel Bazire har kört valacken i alla starter men på söndag sitter Jos Verbeeck upp i sulkyn. Foto: MARIA HOLMÉN/TRAVRONDEN

Världens bästa valack, ­Aubrion du Gers, har redan lagt Frankrike under sina hovar. Nu väntar karriärens första utlandsäventyr och i Oslo Grand Prix från bricka åtta får sjuåringen minst sagt bekänna färg.
– Det lär bli ett offensivt upplägg från start, säger ­Turfcoms journalist Peter Bryant till Travronden.

Publicerad:

Aubrion du Gers (e. Memphis du Rib - J’arrive du Gers) med Jos Verbeeck blir en stor attraktion i årets upplaga av Oslo Grand Prix på Bjerke. Jean-Michel Bazires sjuåring fick sitt stora genombrott under fjolåret och har gått fram som en bulldozer i grupp II- och grupp III-loppen i Frankrike sedan dess.
– Det är en otrolig tuff valack som älskar att gå i ledningen och som är väldigt svårslagen därifrån. Framför allt är han konsekvent i sina prestationer, han har presterat på hög nivå varje gång under en lång tid. Aubrion du Gers är vår bästa valack och han är väldigt respekterad, säger Turfcoms Peter Bryant.

Britten Peter Bryant har som journalist på ett av Frankrikes största travmagasin följt Aubrion du Gers framfart på nära håll.
– Han är efter Memphis du Rib och uppfödarna valde honom ­eftersom han har Kerjacques i linjen på både sin mors och fars sida. Som unghäst hade Aubrion du Gers mycket karaktär och var lite väl tuff, och därför blev han valack som treåring. I sin andra start kom första segern på Vichy, berättar Bryant.

Aubrion du Gers tjänade fina pengar under de första åren av ­karriären, men det var ifjol som sexåring han tog steget in i den ­yppersta eliten.
– Som valack är han ju utestängd från de allra största loppen, men han har mött många av de bästa hästarna som Belina Josselyn och Amiral Sacha, och slagit dem. Bold Eagle är givetvis en bättre häst, men jag tror inte Aubrion du Gers skulle vara så långt efter honom.

Sjuåringen stod på åtta raka segrar inför senaste starten i ett grupp II-lopp i Caen, där han dock fick nöja sig med en andraplats på målfoto efter Amiral Sacha. Men då ska man komma ihåg att Aubrion du Gers gick sista 1 000 i tredjespår medan Amiralen fick en smörresa. Amiral Sacha vann på nya världsrekordet 1.10,5/2 450 meter och Aubrion du Gers noterades för samma tid.

Tränaren Jean-Michel Bazire gav klartecken till Oslo Grand Prix redan i februari efter segern i Prix de Luxembourg och räkna med att Aubrion du Gers är i absolut toppform till säsongens stora mål.
– Han är mer stark än snabb och jag tror det var därför Bazire valde att sikta på Oslo Grand Prix istället för Elitloppet, 2 100 meter passar honom bättre. Det var också till Bjerke han fick en inbjudan först.

En del frågetecken infinner sig inför första starten utanför Frankrike. Kan Bjerkes tusenmetersbana ställa till problem och hur mycket påverkar det att sjuåringen för första gången ska köras utan körspö?
– Jean-Michel Bazire gillar ju att köra till ledningen i nedförsbacken på Vincennes med Aubrion du Gers och det kan bli tuffare att nå spets på Bjerke. Särskilt från spår åtta, men jag tror det blir ett offensivt upplägg. Jos Verbeeck som nu sitter upp i sulkyn för första gången kommer knappast att backa från start.
– När det gäller avsaknaden av körspö så blir det ett intressant test. Han svarar bra på körspöet och det blir ett minus att gå utan, men samtidigt är Jos en så pass rutinerad kusk att han kan motivera hästen tillräckligt med enbart tömmarna.

Vad tror du om chanserna för Aubrion du Gers?
– Även om han är startsnabb så tror jag att hästen kan få svårt att räcka till seger från spår åtta. Sannolikt kör kusken framåt i ett tidigt skede men det är mycket som kan strula och han kommer antagligen få en tuff resa. Å andra sidan ska man aldrig räkna bort en häst av hans kaliber och skulle han nå ledningen blir det spännande.

Någon Nordenturné är inte inplanerad för stjärnan, men heller inte utesluten.
– Det kan bero lite på hur det går på söndag, men grundplanen är att han ska göra nästa start i lopp i Vichy i början av juli, säger Peter Bryant.

FAKTA

Aubrion du Gers

Född: 2010
Starter: 45
Segrar: 23, däribland i Prix du Luxembourg och Prix Kerjacques i år och franska mästerskapen ifjol. Totalt tio grupp III-segrar och två grupp II-segrar.
Rekord: 1.10,5/2 450 meter
Intjänat: 954 710 euro
Tränare: Jean-Michel Bazire
Uppfödare: Marie Brigette Anty (som fött upp hästen tillsammans med sin bror Jean-Pascal Bragato, som också är delägare i hästen med Jean-Michel Bazire).

FAKTA

Tio senaste vinnarna i Oslo GP

2007: Super Light
2008: L’Amiral Mauzun
2009: Russel November
2010: Lisa America
2011: Arch Madness
2012: Commander Crowe
2013: Sebastian K.
2014: Univers de Pan
2015: B.B.S.Sugarlight
2016: Nuncio

ANNONS

Ämnen i artikelnSå jobbar Travronden med journalistik

Uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor på vår information och att vara på plats där det händer. Vi följer de Pressetiska reglerna och vår nyhetsjournalistik ska präglas av trovärdighet och opartiskhet.