Sveriges ledande travtidning
Sveriges ledande travtidning
ANNONS

Båth och Adielsson dominerade i E3-kvalen

Foto: Lena Emmoth/TR Bild
Foto: Lena Emmoth/TR Bild

Två år i rad har Svante Båth och Erik Adielsson vunnit långa E3 för hingstar och valacker. Och de ser ut att kunna göra det igen.

Publicerad:

I det första av tre uttagningslopp körde Erik Adielsson segerstaplaren Global Adventure (e. S.J.'s Caviar) åt Svante Båth. Hingsten nådde ledningen utan prut och varvade sedan på blygsamma 1.18.

På slutrundan skruvade Adielsson upp farten och då hade konkurrenterna stora problem att följa. De flesta åtminstone. För på utsidan vägrade Ubiquarian Face att ge sig. 

Lutfi Kolgjinis häst stred tappert hela vägen in i mål, men kunde inte hota Global Adventure på allvar.
– Det kanske gick för långsamt första varvet, men samtidigt fick han gå lite hårt senast på en kladdig bana. Han kanske har nytta av det här, sade Erik Adielsson.
– Han kändes i alla fall väldigt fräsch och fin och det är det viktigaste med honom. Försöksvinnarna brukar vara med och hugga om havren i finalen och han är definitivt en av dem som kan vinna loppet.

Ubiquarian Face tog sig vidare till final som tvåa och följdes i sin tur av färske världsrekordhållaren Aetos Kronos som fick en sen lucka från tredje par invändigt. Den fjärde och sista finalplatsen gick till I'm a Keeper.

Bythebook ledde runt om

Svante Båth och Erik Adielsson vann sedan även det andra uttagningsloppet. Deras Bythebook (e. Googoo Gaagaa) och Fort Knox stod i särklass och de två favoriterna var länge jämsides med varandra.

Men på sista bortre långsidan ryckte den förstnämnde åt sig ett försprång i ledningen. Ett försprång som Bythebook sedan drygade ut över upploppet när han vann på tangerat banrekord: 1.12,9.
– Visst drog vi nytta av ett bättre spår i dag, men jag tycker att han kändes väldigt fin. Jag var otroligt nöjd med honom, sade Adielsson som sedan fick frågan om vem av försöksvinnarna han avser att köra i finalen.
– Det är angenäma problem. Båda två är väldigt tacksamma att köra.

Fort Knox var tvåa i mål. Med till final följde även Zola Key och Dontloosememate.

Belker fortsätter att imponera

I fjol delade Bythebook segern i Uppfödningslöpningen med Belker (e. Scarlet Knight) och i den stundande E3-finalen möts de på nytt. Sten O Janssons häst vann nämligen det tredje och sista försöket – från ledningen och på nya banrekordet 1.12,5.
– Han är otrolig, helt enkelt. Han höll ledningen från innerspåret och sedan var det väldigt hård körning hela vägen. Det är inte många treåringar som står pall för det, men vi vann ändå ganska säkert, sade Belkers ständige följeslagare Torbjörn Jansson.

De övriga finalplatserna togs av Guzz Mearas, Criterion och Alien Kronos. Favoriten Power fick trava utvändigt om Belker och slogs ut som femma i mål.

Klara för final (i bokstavsordning):

Aetos Kronos – Jerry Riordan
Alien Kronos – Svante Båth
Belker – Sten O Jansson
Bythebook – Svante Båth
Criterion – Fredrik Wallin
Dontloosememate – Jim Oscarsson
Fort Knox – Pasi Aikio
Global Adventure – Svante Båth
Guzz Mearas – Johan Untersteiner
I'm a Keeper – Leif Witasp
Ubiquarian Face – Adrian Kolgjini
Zola Key – Björn Goop

ANNONS

Ämnen i artikelnSå jobbar Travronden med journalistik

Uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor på vår information och att vara på plats där det händer. Vi följer de Pressetiska reglerna och vår nyhetsjournalistik ska präglas av trovärdighet och opartiskhet.

ANNONS