Sveriges ledande travtidning
Sveriges ledande travtidning
ANNONS

Belina Josselyn vann Prix d'Amérique!

Foto: Lars Jakobsson/TR Bild
Belina Josselyn (längst ut) vinner en stenhård upploppsstrid i Prix d'Amerique före stallkamraten Looking Superb och svenskhoppet Readly Express. Foto: Lars Jakobsson/TR Bild

Readly Express gjorde loppet i dödens – men det var Belina Josselyn och Jean-Michel Bazire som tog hem spelet i en rafflande upplösning av Prix d'Amérique. Superstoet avgjorde på linjen till ett dånande hemmajubel på tiden 1.11,7/2700 meter.

Publicerad:

Belina Josselyn (e. Love You) var tvåa i Prix d'Amérique år 2017 och fyra i fjol. I år var den läckra fuxan det stora hemmahoppet och när det gällde som mest var den barfotadansande åttaåringen som allra bäst. Tränaren Jean-Michel Bazire vann det taktiska spelet i loppet och hans ess i rockärmen var omutligt i slutstriden på Vincennes. 
– Vi satt långt bak, men när vi fick fritt fram i början av upploppet kände jag att det kanske kunde gå. Det var hårt i mål, men jag kände att jag var först, sade Bazire.
– Det är tre års arbete som ligger bakom den här segern. Hon har blivit bättre och bättre hela tiden och nu räckte det hela vägen.

Loppet kom iväg på första försöket och det var Uza Josselyn med Gabriele Gelormini som tog hand om ledningen. Björn Goop fick en bra start med Readly Express och tog inledningsvis rygg på Davidson du Pont i dödens. Men när Franck Ouvrie tog initiativ och körde fram till täten med Davidson du Pont, blev Readly Express och Björn Goop utan draghjälp. Ekipaget hade med sig Looking Superb i rygg och där bakom tassade Belina Josselyn.

Davidson du Pont öppnade första 1200 meterna på 1.10,8 och fick dämpa farten till 1.11,7 första 1700 meterna. Längre bak tog Jean-Pierre Monclin det första initiativet med Bird Parker som fick med sig Bold Eagle och Franck Nivard. Bird Parker stötte ut Bellina Josselyn med 600 meter till mål men Jean-Michel kunde kort senare åter vila i rygg på Looking Superb, för att gå till förnyad attack in på upploppet. 

Där framme körde Björn Goop vad som gick med Readly Express som sakta men säkert kopplade greppet på ledaren. De stora hoten kom utvändigt, först Looking Superb och sedan Bellina Josselyn, och i en rasande slutstrid gjorde trion upp de sista meterna. 

Readly Express sträckte på sig och gjorde vad han kunde, men Looking Superb tog sig förbi och längst ut kom mästarinnan Bellina Josselyn som bara skulle vinna. Och det gjorde hon. Till ett dånande publikjubel avgjorde fuxan med en nos och Jean-Michel Bazires stora triumf var ett faktum. 

Bellina Josselyn kom i mål på 1.11,7/2700 meter och belönades med 405.000 euro. Åttaåringen är det första stoet som vunnit Prix d'Amerique sen Moni Maker segrade år 1999.  Segern var Bazires fjärde som kusk i Prix d'Amérique. Förutom Moni Maker och Belina Josselyn har han även vunnit med Kesaco Phedo (2004) och Up And Quick (2015).

Den här gången kunde championtränaren alltså räkna hem en dubbelseger. Förvandlingsnumret Looking Superb var tvåa i mål på samma tid som vinnaren och dessutom var Davidson du Pont fyra från ledningen.
– Jag hade räknat med en riktigt bra prestation av Davidson och han gjorde ett fruktansvärt bra lopp. Looking Superb var jag lite osäker på under veckan, men han gick också jättebra.

Readly Express var stor i det knappa nederlaget som trea på samma tid som vinnaren.
– Det är klart man vill gärna vinna, hästen var fantastiskt duktig, sade körande Björn Goop efteråt.

Även tränaren, Timo Nurmos, var nöjd med Readly Express som tjänade 126.000 euro.
– Hästen får toppbetyg, tio plus. Han gjorde ett kanonlopp, sade Nurmos.

På femteplatsen återfanns Propulsion med Örjan Kihlström. Ekipaget fick en dålig start och hamnade långt bak i fältet och fick för långt fram. Men avslutningen i vida spår i skymundan var av bästa märke. Propulsion kom i mål före Bold Eagle som spurtade godkänt som sexa och Uza Josselyn. 

Redéns andra chans i loppet, Lionel med Göran Antonsen i sulkyn, blev oplacerad efter en invändig resa.

ANNONS

Ämnen i artikelnSå jobbar Travronden med journalistik

Uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor på vår information och att vara på plats där det händer. Vi följer de Pressetiska reglerna och vår nyhetsjournalistik ska präglas av trovärdighet och opartiskhet.