Sveriges ledande travtidning
Sveriges ledande travtidning
ANNONS

Bergh avstängd – då kallas veteranen in

Foto: Hanold/ALN
Foto: Hanold/ALN

Robert Bergh är avstängd när V75-finalerna körs på hans gamla hemmabana Bergsåker.
Då sms:ar han Travsveriges kanske formstarkaste 71-åring om hjälp.

Publicerad:

Robert Berghs stall har en segerprocent på fina 19 i år. 
Men Jan Norberg har faktiskt vunnit 11 gånger på 32 försök med Bergh-tränat under 2017.
Det betyder hela 34 i segerprocent när Norberg kör åt Bergh i år.
– Får man chansen att köra bra hästar så hjälper det till, försöker Jan Norberg ödmjukt.
Men även när vi tittar på 2017 som helhet har Jan Norberg 15 i segerprocent som kusk. Siffror som många av hans yngre kollegor är avundsjuka på.
– Ja, det är väl inte så dåligt av en gammal gubbe. Men jag känner mig inte så gammal, så det får du skriva inom parentes, säger Jan Norberg och skrattar gott.

På lördag kör han fyra hästar åt Robert Bergh, varav några kommer att tillhöra de mest betrodda.
– Montdore (V75–1) är en jättefin häst, men nu är det lite för tufft emot. Nog för att jag kan vara en riktig optimist men det är svårt att slå de här motståndarna med en som är ny i klassen. Tar vi en peng så är nog alla nöjda.
– Gianluca Boko (V75–4) såg jag i Boden och då var han hur fin som helst. Jag har inte kört hästen tidigare men han har tagit fyra raka segrar och det gör man inte hur som helst. Sedan är det förstås tuffare emot i en final.
– Balfour (V75–5) har alltid haft massor av kapacitet. Men det krävs att alla polletter trillar ned och nu verkar det som att Bergh har fått till det. Jag körde honom på Åby i vår, då var det spår ett bakom bilen och vi vann på en 1.11-tid. Läget är tråkigt men hästen är fortfarande billigt inne sett till sin kapacitet. De ska inte få maska där framme i loppet, i så fall styr jag framåt.
– Mellby Drake (V75–7) är en sådan där häst man aldrig känner sig slagen med. Jag vann på V75 tidigare i år med honom och det såg väldigt bra ut när Susanne H Osterling vann med honom på Axevalla. Vi får se hur det blir kört, men det är ingen häst man tar ned i tredje inner med.

Jan Norberg kör inte lika ofta åt Robert Bergh sedan denne blev Åbytränare. Han passar ändå på att hylla Bergh.
– Det kommer ett sms när han vill att jag ska köra, och så är det bara att svara ja eller nej. Det är aldrig mer komplicerat än så. Aldrig några körorder, bara att åka ut och ta för sig. Det var likadant i mars när han frågade om jag ville köra fem hästar nere på Åby. Det är roligt att han fortsätter tro på mig och det ska han ha en stor ros för.

När Travronden når Jan Norberg är det eftermiddag och han är nyss uppstigen ur badkaret.
Det verkar vara en del av matchningen för att 71-åringen ska hålla sig fräsch.
– Det är fantastiskt skönt att lägga sig i badet efter att ha hållit på med hästarna. Det är tur att man får ha hälsan med sig. Många frågar hur jag håller igång och orkar, och jag vet faktiskt inte vad jag ska svara på det, haha. Jag har egentligen inte varvat ned så mycket mer än att jag har avvecklat mitt eget träningsstall sedan ett par år. 

Nu hjälper Jan Norberg till hos Umåkerproffset Stefan Johansson på dagarna, parallellt med livet som hyrkusk. Vid pressläggning hade han kört 213 lopp i år.
– Hästarna har varit hela mitt liv. Jag är nog en sådan där som inte skulle fungera om jag inte hade något att göra. Jag får något fel om jag inte kan hålla på med dem.
I fjol vår kunde han faktiskt inte det. Jan Norberg var borta från banorna i några månader och det var en helt ny upplevelse.
– Ja, jag blev helt orkeslös och kunde inte göra någonting. Gick jag tio meter med hunden var jag tvungen att vila. När jag hade legat hemma en månad gick jag till vårdcentralen.
– De tog fram mina journaler och där var det helt blankt. Sköterskan undrade om jag aldrig hade varit till en vårdcentral. Och det hade jag inte, så då skrattade hon. Men det släppte efter ett tag. Det var nog kroppens sätt att säga ifrån, att ”nu får du lugna ned dig, gubbjävel”. Jag hade inte varit så snäll mot mig själv och kört mitt i vintern fast jag var förkyld.

Jan Norberg äger också några hästar, varav sexåriga kallblodet Faks Kevin är en högintressant sort.
Han har vunnit 19 av 28 starter och aldrig varit sämre än trea felfri.
– Det är en extraordinär häst som vi har valt att matcha försiktigt. Han kom igång sent så det blev varken Kriteriet eller Derbyt. Det är en annan typ än till exempel Troll Kevin och Eld Kevin som jag vann Kriteriet med. Dagen kommer när vi är redo att möta tuffare motstånd. Det är en fantastiskt härlig kompis som jag hoppas ska kunna vara med länge, säger Jan Norberg, som själv kör Faks Kevin i Lycksele i dag fredag.
– Det är en väldig kontrast jämfört med V75-finaler, men jag vill vinna med alla åtta hästar jag kör i Lycksele också.
– Jag brinner ju för det här och är en jäkla tävlingsmänniska. När jag kommer ut på banan är det med två horn i pannan, och jag hoppas att de sitter kvar där ett tag till. Ulf Ohlsson har sagt att han ska berätta för mig när det börjar se ut som att glöden är borta. Tills dess tänker jag fortsätta. Och än har han inte sagt något, haha.

ANNONS

Ämnen i artikelnSå jobbar Travronden med journalistik

Uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor på vår information och att vara på plats där det händer. Vi följer de Pressetiska reglerna och vår nyhetsjournalistik ska präglas av trovärdighet och opartiskhet.

ANNONS