Sveriges ledande travtidning
Sveriges ledande travtidning
ANNONS

Bergh för femte gången

Foto: MAGNUS STRÖMSTEN/ALN
Muscle Hustle ordnade Robert Berghs femte kusktitel i Norrlands Grand Prix. Foto: MAGNUS STRÖMSTEN/ALN

BERGSÅKER V64 Han hade nästan givet upp. Men Robert Bergh lyfte upp handen en gång till på auktionen i Lexington och fick till slut köpa Muscle Hustle. I kväll gav den pampige fyraåringen Robert sin femte kusktitel i anrika Norrlands Grand Prix på Bergsåkerstravet.

Publicerad:

Han är stor och extremt startsnabb. Dessutom jättebra. Det går inte att missa att Robert Bergh verkligen gillar årets Sprintermästartvåa Muscle Hustle (e. Muscle Mass). Det har han gjort sedan första stund.
– Han hade ingen speciell stam, utan jag hade prickat för honom i auktionskatalogen helt på exteriören. Jag trodde att det skulle räcka med 30.000-40.000 dollar och höll på att ge upp när en kanadensisk tränare bjöd över 40.000. Samtidigt tänkte jag att jag gått omkring där i Lexington en hel vecka och att jag inte gärna kunde missa den här. Så här i efterhand får man vara tacksam över att handen åkte upp en gång till på 60.000 dollar, berättade Robert.
Muscle Hustle managerades av Kenneth Oscarsson och Per Henriksen i Nordamerika. Det började lite halvknackigt när Robert tog hem honom till Sverige efter avslutad treåringssäsong. Men efter segern i Ina Scots Minne har det lossnat med besked.
– Om jag hade satt på ett norskt huvudlag istället för helstängt i finalen av Sprintermästaren hade Muscle Hustle nog varit ännu närmare Diamanten i mål. Det är häftigt att hästen nu känns ännu bättre efter de två tuffa loppen i Halmstad och går framåt istället för bakåt som många andra gör. Det är samma visa med Diamanten och det här är två härliga individer. Det är svårt att veta vilken som blir bäst av dem som äldre.
För 25 år sedan tog Robert sin första titel i Norrlands Grand Prix genom Promotion.
– Jag jobbade som lärling åt Åke Svanstedt då och det var en väldigt stor seger vid en tidpunkten för mig. Men den här var också klart roligt.
Robert sände som väntat Muscle Hustle direkt till ledningen och fick efter 1.10,8 första 500 strypa tempot till 1.13,9 första rundan. Inne på upploppet ryckte han och fick säkra längder ner till vinnarhålets Milligan's School. Det blev lätt på 1.11,9a/2.140 meter och 250.000 kronor ytterligare in på kontot.
– Hästen får vara med i Breeders Crown, så vi siktar ditåt. Sedan är det inte omöjligt att det kan bli det stora fyraåringsloppet Criterium Continental på Vincennes runt Jul, men det är svårt att tänka så långt fram i tiden, påpekade ”Bergharn”.

I finalen av Norrlands Elitserie för treåringar (V64-5) blev det full pott för Petri Salmela-tränade Hesiod (e. Explosive Matter). En häst som Bodentränaren hållit högt från första stund.
– Samtidigt har han inte alls varit färdig och är det fortfarande inte. Men nästa år kan det gå riktigt fort, berättade Petri, som njöt när ledande Svante Båth-träningen Swarovski Broline (e. Weingartner) öppnade första varvet efter 1.13,0.
– Hon blev för het, men höll väldigt bra som tvåa. Första gången med jänkarvagn kan ligga bakom, påpekade körande Erik Adielsson.
Ulf Ohlsson kunde smyga med till slutkurvan med Hesiod och var segersäker i början av upploppet.
– Det kändes som att jag hade en väldigt bra chans i det läget. Den här hästen har också gjort det mesta rätt.
Segertiden skrevs till 1.13,2a/2.140 meter och förstapriset var 200.000 kronor.
– Faktum var att Hesiod inte kändes lika bra som tidigare i värmningen och han vann nog det här loppet trots att han inte var som bäst för dagen. Nu får vi kolla upp hästen och om allt är bra kan det bli start under Jubileumspokaldagen på Solvalla. Jag missade däremot att betala in till Breeders Crown, men Orsi Mangelli skulle kunna vara något längre fram, berättade Petri, som jämför Hesiod med sin gamla stjärna Self Timer.
– Precis som honom är Hesiod väldigt snabb men inte så stor. Sedan är det samma ägare som är med på den här som Self Timer. Så jag hoppas att vi har hittat en arvtagare.

ANNONS

Ämnen i artikelnTaggar i artikeln


Så jobbar Travronden med journalistik

Uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor på vår information och att vara på plats där det händer. Vi följer de Pressetiska reglerna och vår nyhetsjournalistik ska präglas av trovärdighet och opartiskhet.

Andra läser också

    ANNONS