Sveriges ledande travtidning
ANNONS

Bergh: ”Förvånad, vet inte vad de höll på med”

Foto: ANNA PERSSON, TRAVRONDEN
Robert Bergh tycker inte att Jägersrotränarnas aktion under onsdagen var trovärdig. Foto: ANNA PERSSON, TRAVRONDEN

En av Sveriges största och mest framgångsrika proffstränare, Robert Bergh, förstår inte Jägersrotränarnas aktion under onsdagskvällen.

Publicerad:

Robert följde som de flesta andra travintresserade dramatiken under den delade V86-omgången på Solvalla/Jägersro och visste inget om vad som komma skulle på Malmö-banan. Efter att ha fått lite distans till ”protestkvarten” är han till skillnad mot många andra, som uttryckt positiva känslor och kommentarer via sociala medier och hemsidor, väldigt frågande till Jägersrotränarnas agerande.
– Visst kan det krävas och fungera med en strejk, men det som Jägersrotränarna gjorde på hemmabanan i går var ingen sådan. Jag har faktiskt svårt att förstå vad de egentligen höll på med och det blev inte trovärdigt.

"Offentliggöra planerna i god tid"

”Bergharn” utvecklar sitt resonemang:
– I min värld kämpar man för en viss ståndpunkt och vill framföra ett klart budskap i samband med en strejk. Därför offentliggörs planerna i god tid före för att väcka uppmärksamhet och försöka få en så bred förankring som möjligt. Med det upplägget minskar man också risken att tredje man drabbas av den eventuella strejken. Det kan ju faktiskt också hända att saker och ting blir uppfyllda och att strejken inte behövs. På Jägersro ställde sig tränarna bara vid bankanten och såg till att skjuta upp tävlingarna en kvart. Det krävdes att man följde ATG Live eller TV-sändningarna för att överhuvudtaget få veta vad som egentligen hände.

Robert drar till med en liknelse:
– Om ett flygbolag verkligen vill ha fram ett budskap berättar man inte bara för sina resenärer i planen just den dagen. Det kändes också konstigt att det var Joakim Lövgren som klev fram som talesman. Det är Conrad Lugauer som är ordförande för tränarföreningen på Jägersro och det bästa hade varit att han i god tid gått ut med vad det här egentligen handlade om och framfört de åsikter som föreningens medlemmar hade.

"Kunde valt andra vägar"

Har du då ingen förståelse för att Jägersrotränarna är besvikna över den tilltänkta tävlingsplaneringen inför 2018?
– Jag tycker att de kunde ha valt andra vägar att gå. Tränarföreningen på Solvalla har varit stark och fått gehör för en del av sina önskemål. Däremot har inte Travtränarföreningen på riksnivå lyckats på samma sätt. Här gäller det att bli starkare, det går inte att skylla allt på ST/ATG.

Din egen uppfattning om det tilltänkta tävlingsprogrammet inför 2018, där Solvalla både ska köra tisdagar och fortsätta med V86-saxning mot Bergsåker, Jägersro och Åby under onsdagarna.
– Jag tycker att lösningen känns ganska bra. Det hade inte varit rätt att börja peta i V86, då det spelet går stabilt och Solvalla dessutom börjat bygga upp intressanta meeting, som exempelvis Margaretas unghästserie, kring dessa dagar. Jag tycker även att tisdagarna kan bli spännande eftersom jag i ett längre perspektiv kan se möjligheten med saxning mot Vincennes.

Bergh kommenterar även Jägersro lite mera:
– Banan kommer tydligen att få mera pengar att köra om än tidigare, bland annat genom ett flertal ”supertisdagar”. Jag upplever också att det är just på Jägersro man i nuläget har svårast att fylla sina lopp.

FAKTA

Det hände på Jägersro under onsdagskvällen

Inför V86-1 ställde sig Jägersrotränarna vid galoppbanan och vägrade att köra upp till banan och defilera med sina hästar. Protesten höll i sig i en kvart vilket medförde att Solvallas sjätte lopp, V86-2, kördes före V86-1 och sådan blev ordningen under hela V86-omgången sedan.

ANNONS

Ämnen i artikeln



Taggar i artikeln


Så jobbar Travronden med journalistik

Uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor på vår information och att vara på plats där det händer. Vi följer de Pressetiska reglerna och vår nyhetsjournalistik ska präglas av trovärdighet och opartiskhet.