Sveriges ledande travtidning
Sveriges ledande travtidning
ANNONS

Bergh vann uppmärksammat mål

Foto: Maria Holmén/Travronden
Robert Bergh och LRF vann det uppmärksammade målet om att få använda strandskyddad mark som betesmark för sina hästar. Foto: Maria Holmén/Travronden

LRF och Robert Bergh vann det uppmärksammade målet om att få använda strandskyddad mark till bete för tränarens hästar. Det rapporteras via ett pressmeddelande under måndagen.

Publicerad:

Turerna har varit många kring Robert Berghs gård och det uppmärksammade målet om att få använda strandskyddad mark till bete för sina travhästar. Nu fastslår Mark- och miljööverdomstolen i en dom att det undantag från strandsskyddsreglerna som normalt tillämpas för jordbruk kan tillämpas oavsett vilket djurslag som finns på gården. 

Uppmärksamheten blev förra året stor när Robert Bergh inte fick använda marken som bete till hästarna på sin anläggning i Marks kommun. En fråga som drivits rättsligt med hjälp av LRF.
– Detta är glädjebesked för hela den svenska hästnäringen och LRF. Domen visar att Mark- och miljööverdomstolen förstått hur varierade våra moderna svenska jordbruk faktiskt är och att hästen är en del av jordbruket, säger Lotta Folkesson, ordförande i LRF Häst, LRFs branschorganisation för hästföretagande i ett pressmeddelande.

Travronden når en mycket lättad och glad Robert Bergh under måndagskvällen:
– Det här var fantastiskt och det är otroligt viktigt för travsporten i stort. I min lilla värld är det viktigt att kunna utnyttja marken för hästarna, men för hästnäringen i stort är det som sagt otroligt viktigt. För allt från uppfödare till andra som satsar på hästnäringen i andra former är det bra att få med hästen i jordbruket.

Hur har processen varit för dig och din verksamhet?
– Den har varit blytung. Det hela började för tre år sedan när vi köpte gården och vi har haft problem med hagarna sedan dess. Vi flyttade hagarna efter samtal med kommunen, men länsstyrelsen var på oss och hackade igen och gav sig aldrig. De körde över kommunens direktiv och det brukar aldrig hända. Det har varit väldigt tungt i perioder och jag har haft mycket jobbiga tankar. Sedan har det varit enormt dyrt också.

Är du orolig för nya turer i frågan?
– Nej, det går inte att ta det här längre. Jag fick en bra knuff av LRF Häst som var intresserade av att ta det här som ett pilotfall och de har verkligen varit en hjälpande hand. Jag har fått frågan kanske 100.000 gånger om hur det går med hagarna vilket varit jobbigt, men nu kan vi prata i positiv anda kring det och börja fokusera på resultaten.

Lisa Kylenfelt, jurist hos LRF Konsult, har ansvarat för principmålet hos travtränare Robert Bergh och menar att avgörandet kommer att bli vägledande framåt.
– Domen visar att vi nått fram med vår information om hästens betydelse som lantbruksdjur och landskapsvårdare. Det är en stor framgång som vi hoppas kan få betydelse även för andra frågor där hästföretagandet särbehandlas på ett negativt sätt, säger Lisa Kylenfelt, LRF Konsult i ett pressmeddelande.

Mats Fransson på Svensk Travsport:
– Det här är en viktig dom för den svenska travsporten och hela hästnäringen. Självklart ska hästföretag ha samma möjligheter som andra och inte särbehandlas på ett negativt sätt. Vi gläds idag med Robert Bergh som har kämpat länge för sin rätt och nu också fått rätt.

ANNONS

Ämnen i artikeln

Så jobbar Travronden med journalistik

Uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor på vår information och att vara på plats där det händer. Vi följer de Pressetiska reglerna och vår nyhetsjournalistik ska präglas av trovärdighet och opartiskhet.

ANNONS