Sveriges ledande travtidning
Sveriges ledande travtidning
ANNONS

Big Noon äras med nytt jubileumslopp

Foto: Erik Andersson/P&R
Big Noon får ett minneslopp även i Norge. Loppet kommer att köras på Bjerke i september. Foto: Erik Andersson/P&R

En av Sveriges mest kända travhästar Big Noon kommer att få ännu ett minneslopp – i Norge.

Publicerad:

Den 10 september avgörs Big Noons Jubileumslopp på Bjerke. Det är nästan exakt 75 år sedan som den svenske travstjärnan tävlade i Oslo när Norge var ockuperat av Nazityskland. Big Noon ägdes av Olof Wallenius och Stall Segerhuva. Dottern och storhästägaren Margareta Wallenius Kleberg kommer att skänka hederspriset.
– Vi sätter stort värde på på ett sådant här stort minneslopp och att Margareta skänker priset, säger Bjerkes sportchef Arnlioth Heltberg till Travronden.

Trots ockupationen kördes travtävlingar i Norge under andra världskriget. I början av september 1942 tävlade Big Noon på Bjerkebanan och lockade hela 24.000 åskådare. Ett publikrekord som står sig fortfarande.

Big Noon galopperade i starten och tappade många meter. Men hingsten kom tillbaka och passerade hemmahästen Saint Protector. 

Den norska publiken hyllade Big Noon efter segern. Olof Wallenius blev oerhört populär när han skänkte förstapriset på 10.000 kronor till ”efterlevande till förlista norska sjömän som seglat i svensk tjänst” .

Loppet går över 2.100 meter autostart och är för elithästarna. Förstapriset är 150.000 kronor. Hederspriset tillfaller en ägare som vunnit loppet tre gånger. Big Noon–Pokalen har körts på Solvalla sedan 1964.

ANNONS

Ämnen i artikelnSå jobbar Travronden med journalistik

Uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor på vår information och att vara på plats där det händer. Vi följer de Pressetiska reglerna och vår nyhetsjournalistik ska präglas av trovärdighet och opartiskhet.