Sveriges ledande travtidning
Sveriges ledande travtidning
ANNONS

Bird Parker tjuvstartade...

Foto: LARS JAKOBSSON/TR BILD
Bird Parker speedar till seger mellan hästar för Kenneth Haugstad. Foto: LARS JAKOBSSON/TR BILD

Redan fyra dagar före Prix d'Amérique slog Bird Parker till inom V86-spelet på Solvalla.

Publicerad:

Nu handlade det inte om någon extremmatchning av Philippe Allaire-tränade Prix d'Amérique-deltagaren Bird Parker (e. Ready Cash). Utan det var svenske Bird Parker (e. Bebop), tränad av Mantorps Stefan P Pettersson, som skrällde till i V86-4 på Solvalla. Detta sedan Kenneth Haugstad hamnat i femte par utvändigt och sedan följt med i tredjespår redan 800 meter från mål. Det blev vida spår i utgången av sista kurvan, men Bird Parker höll farten bäst till slut och tog sin första seger sedan slutet av april förra året.
– Man har hoppats på något sådant här, men hästen har haft svårt att få till det i lopp. Därför kändes den här vinsten väldigt härlig. Skötaren var med på tävlingar för första gången och då vann Bird Parker direkt. Vi får hoppas att hon fortsätter att föra tur med sig, kommenterade Stefan P Pettersson.

Tidigare proffset Johan Carlfjord är numera en glad amatör, men det hindrar honom inte från att ta fram fina tävlingshästar. Nioårige Hugo R.C. (e. Echo) tog nu andra raka seger, även om inte löpningsförloppet blev som Carlfjord hoppats på.
– Planen var att öppna snabbt och försöka komma till ledningen. men i dag hände det inget i början och då var det bara att byta till plan B. Hästen var fantastiskt fin senast, men bara okej i dag. men han löste uppgiften och gjorde vad som behövdes. Det kändes verkligen roligt, kommenterade Johan Carlfjord, som numera har en lite mera avspänd hållning till det här med travsport.
– När man var proffs kretsade mycket kring ekonomin hela tiden och det var ganska stor press. Nu kan vi mera åka på trav när det passar, men det finns fortfarande inget roligare att göra än det här.

I V86-avslutningen spårade Mattias Djuse i det längsta bakom Leader Brodde. Men Marcus Lindgren-tränade Counterfeightr (e. Password) är inte den lättaste att slå när han får smygresor som den av Per Lennartsson den här gången. När luckan kom från vinnarhålet blev det enkelt sista biten.
– Det är just sådana här förutsättningar hästen gillar, kort distans och snäll resa. Då tackar han för detta och går alltid hela vägen in. Counterfeightr har både bra fysik och löphuvud, sade Per Lennartsson, som även vann två lopp utanför V86-ramen.

Kajsa Frick-tränade Tina Gel (e. Orlando Vici) har onekligen en väldigt speciell stil, men hästen går alltid till mål. Det såg ut att vara långt fram till ledande Ensemble Am i sista kurvan, men Tina var den som avslutade klart starkast och hann fram till segern kort före linjen.

I V86-loppen på Åby var det Conrad Lugauers femåring Hennesy Boko (e. Chocolatier) som imponerade mest. Största dramatiken var att hästen galopperade i en återkallad start, som berodde på att bilen inte befann sig i rätt läge i banan. Nu fick Lugauer en gratischans, vilken han också tog till vara på. Det blev tidig ledning, men sedan högt uppskruvat tempo. Första varvet avverkades efter 1.12,7 men Hennesy Boko hade ändå kraft och mod att hålla undan med två säkra längder. Det här är en klassklättrare på V75 bara han får hålla sig fräsch.

Femåriga stoet Queen Of Sand (e. Maharajah-Frillan Filiokus)har en stam som förpliktigar och efter två lite sämre placeringar var hon nu tillbaka i det vinnande spåret igen. Detta sedan Stefan Söderkvist tidigt kört sig till ledningen.
– Det är jobbigt när man sätter press på sig själv och nästan lovar seger. Därför känns det väldigt skönt nu, sade tränaren Camilla Jonasson.

Sexårige Milles Fighter (e. Super Arnie) har en älgliknande stil och ser nästan ut att ta dubbelt så långa steg som en normal häst. Det har varit mycket skadeproblem men han har nu hittat rätt i delägaren Pethra Prytz amatörregi.
– Vi tog hem Milles Fighter när han blev skadad och därefter har det blivit mycket ridträning. Man har ramlat av några gånger men fortsatt att kämpa på. Hästen har också sina skavanker som det gäller att hålla efter, men nu är jag jätteglad. Kusken (Carl Johan Jepson) gjorde också det väldigt bra, då det inte är så enkelt att köra sådana här hästar med franskt i sig, sade Pethra Prytz.

Robert Bergh avslutade V86-tävlandet på Åby med Making Love (e. Ken Warkentin). Efter det att Björn Goop inledningsvis fått hårt press i spets med Pampalo valde han att släppa när ”Bergharn” kom i en andra våg. Där avgjordes också loppet.
– Making Love har alltid gjort det bästa och har fint löphuvud. Nu gick han ur bronsdivisionen och jag tror att det blir mer passande att starta i Frankrike för honom framöver, kommenterade Bergh.

ANNONS

Ämnen i artikelnSå jobbar Travronden med journalistik

Uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor på vår information och att vara på plats där det händer. Vi följer de Pressetiska reglerna och vår nyhetsjournalistik ska präglas av trovärdighet och opartiskhet.

ANNONS