Sveriges ledande travtidning
Sveriges ledande travtidning
ANNONS

Björn Goop efter Idrottsgalan: "Jag är stolt"

Han var med länge och väl, men när finalisterna presenterades var det över.
Det blev inget Jerringpris för Björn Goop – men en stor kväll.
– Jag är stolt över att bara ha varit nominerad, säger Björn Goop. 

Publicerad:

Det blev en lång och spännande kväll för Björn Gjörn Goop. Den Jerringprisnominerade kusken kom till Globen redan vid 16-tiden på måndagseftermiddagen, men han åkte inte därifrån som en Jerringprisvinnare. Istället fick han se sig slagen av finalisterna Tove Alexandersson, orientering, och Hanna Öberg, skidskytte. Duon presenterades strax före klockan 22 och  drygt en halvtimme senare ropades OS-guldmedaljören Hanna Öberg ut som vinnare.
– Det var en värdig vinnare helt klart, säger Björn Goop.
Vad ger du henne för betyg?
– Fem stjärnor av fem. Hon är sympatisk, ödmjuk och en fantastisk idrottare. Det hon gjorde på OS ska man vinna Jerringpriset på.
Innan dess hade Goop dock hunnit jubla en del. För någon minut efter att tv-sändningen hade dragit igång vid 20-tiden presenterades Goop som en av sex som hade klarat den näst sista gallringen. Då var det Henrik Harlaut, freeskiing, och Tre Kronor, ishockey, som försvann.
– Pulsen fanns ju där. Men det hördes lite på jublet innan att det kunde bli svårt det här.
Du fick inga segerförhoppningar alltså?
– Nej, jag gick in i det där lugnet istället. 

"Legendarer överallt"

Segern med Timo Nurmos-tränade Readly Express i Prix d’Amérique gav den svenska travsporten ett erkännande i idrottens finrum. Även om det inte blev någon seger så blev det ändå en fjärdeplats i det som brukar kallas för folkets pris. Friidrottaren Armand Duplantis kom trea.
– Det har varit jättetrevligt. Fullt med legendarer överallt och man har suttit och kikat åt många olika håll för att se alla man känner igen.
Och några sura miner, det var det aldrig.
– Det är klart att man har ju vinnarskalle och man tycker aldrig om att förlora, men man är härdad. Det här var en jättetrevlig kväll och det var jättekul att vara här. 

Ingen efterfest

Någon efterfest var det dock aldrig tal om. Tidigt på tisdagsmorgonen lyfter planet mot Frankrike för tävlingar på Vincennes samma dag.
Om sex dagar har Björn Goop chansen att kanske skaffa sig en plats på nästa års Idrottsgala när han återigen kör Readly Express i Prix d’Amérique.
– Jag ska verkligen göra ett försök att få komma tillbaka, men det är svårt. Jag är stolt över att bara ha varit nominerad, men vi ska försöka.

"Helt sjukt"

Hanna Öberg var tagen av stundens allvar när hon stod på scenen som en vinnare. 
– Jag är nog mer nervös för det här än att stå och skjuta  om ett OS-guld tror jag. Det här betyder jättemycket för mig. Att jag på något vis nu kan förstå att jag har kunnat beröra folk så som jag har blivit berörd av idrottsliga prestationer förut. Det är otroligt häftigt. Det är bland det finaste jag vet i idrotten: att man kan beröra folk. Att svenska folket har röstat fram mig till det här priset, det är helt sjukt. Jag vet inte vad jag ska säga. Tack så mycket, sade Öberg i sitt tacktal. 

ANNONS

Ämnen i artikelnSå jobbar Travronden med journalistik

Uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor på vår information och att vara på plats där det händer. Vi följer de Pressetiska reglerna och vår nyhetsjournalistik ska präglas av trovärdighet och opartiskhet.