Sveriges ledande travtidning
Sveriges ledande travtidning
ANNONS

Björn Goop historisk

Foto: Matilda Öhrman
Björn Goop. Foto: Matilda Öhrman

Under många år har Björn Goop varit en av landets mest framträdande kuskar. Under måndagskvällen blev han historisk – detta genom att bli den svenska kusk som vunnit flest travlopp genom tiderna.

Publicerad:

Björn Goop stod på 6744 segrar inför tävlingskvällen på Mantorp. En seger färre än Olle Goop som varit Sveriges segerrikaste kusk en längre tid. Den här kvällen skulle dock Björn Goop bli historisk. Kvällens första seger togs med egentränade Fanny Chenal (e. Love You) som ledde varenda meter av finalen av Sikta mot stjärnorna och tjänade 200.000 kronor. Detta på nya rekordet 1.13.8a/2140 meter.
– Hon var jättefin idag och har utvecklats väldigt. Det är en stor häst som behövt tid, men det finns mer i henne. Hon förstår inte riktigt vad det går ut på än så länge, men har fortfarande många växlar kvar. Hon går fortfarnade med skor och fast bomull och sådär, säger Björn Goop.

Segern med Fanny Chenal gjorde att det var oavgjort mellan sonen Björn och pappa Olle, men visst skulle den historiska segern komma – redan ikväll. Björn Goop fick chansen bakom Tomasz Wisniewskis Catch My Love (e. Symphonic Hanover) som tog en enkel seger. Trots en tuff resa utvändigt om ledaren. Seger nummer 6746 var ett faktum.
– Hon var jättefin, jättestark. Det blev ett tufft lopp, men hon tuggade bara undan över upploppet. Det är något som fått komma när det kommer och om det kommer. Det är ingenting jag gått och siktat på, men självklart är det jättestort för mig, säger Björn Goop.

1994 vann Björn Goop sin första seger tillsammans med Scotch Ville. Sedan dess har segrarna kommit i strid ström – och den här måndagskvällen blev han alltså den segerrikaste kusken från Sverige, någonsin.

Fem svenska kuskar har vunnit över 6000 segrar. Förutom Björn Goop och Olle Goop har också Åke Svanstedt, Örjan Kihlström och Stig H Johansson mäktat med bedriften.

Genom åren står Björn Goop noterad för ett flertal stora segrar. Redan 1997 vann han Stochampionatet med Olle Goops Carolinas Mystic. Med Conny Nobell har han tagit flera stora segrar, bland annat Elitloppet, Svenskt Travderby och Svenskt Travkriterium. Elitloppet har Björn också vunnit två gånger tillsammans med Timoko.

En seger i Kriteriet har Björn även med Sans Peur och han har också vunnit Svensk Uppfödningslöpning tillsammans med Even Who. I januari i år tog Goop en bejublande seger tillsammans med Timo Nurmos Readly Express när de vann Prix d'Amérique på Vincennes.

ANNONS

Ämnen i artikeln

Så jobbar Travronden med journalistik

Uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor på vår information och att vara på plats där det händer. Vi följer de Pressetiska reglerna och vår nyhetsjournalistik ska präglas av trovärdighet och opartiskhet.