Sveriges ledande travtidning
Sveriges ledande travtidning
ANNONS

Björn lämnar Solänget?

Foto: CHRISTER NORIN/ALN
Björn Karlsson och Tangen Haap, på lördag väntar storlopp på Bjerke. Foto: CHRISTER NORIN/ALN

Solängets största tränare, 30-årige Björn Karlsson, funderar på att flytta söderut.
– Det är tävlingsplaneringen som ligger bakom det här. Alla breddlopp här uppe gör mig frustrerad, säger Björn, samtidigt som han i morgon ger sig ut på sitt livs största traväventyr tillsammans med kallblodsstjärnan Tangen Haap.

Publicerad:

Det går på intet sätt dåligt för Björn Karlsson och han är fortfarande ung. Björns funderingar på att lämna Solänget och Örnsköldsvik handlar om framtiden. Han ser, som det nu är, ingen möjlighet att rent ekonomiskt fortsätta i samma spår.
– Jag har absolut inget emot Solänget och är väldigt nöjd med min egen träningscamp. Däremot blir jag frustrerad över hur tävlingsplaneringen ser ut på banorna i min omgivning. På Solänget har vi elva tävlingsdagar i år, varav fem är breddagar. Det är inte heller mycket bättre på grannbanorna Skellefteå och Dannero. Hur ska man kunna få någon ekonomi i verksamheten under dessa förhållanden? Transportkostnaderna är också svåra att motivera för hästägarna när vi tvingas åka långt för att hitta rätt lopp.

Björn är väldigt positiv som person, men kan samtidigt inte blunda för verkligheten. Det är dock inte klart med någon ny adress.
– Jag har sökt aktivt efter ett nytt ställe mellan Sundsvall och Gävle under ett års tid. Det börjar att närma sig nu och och jag har kommit långt då det gäller förhandlingar i avseende på en speciell träningsanläggning. Men vi får se om det blir den eller någon annan. Jag kan inte heller säga något om tidsperspektivet.

Rent geografiskt tycker Björn att det vore bäst att hålla till någonstans mellan Hudiksvall och Gävle.
– Eftersom jag nischat mig i kallblod hamnar jag då helt rätt till med lämpliga avstånd till en rad ”kallblodsbanor”. Även till Norge blir det närmare att åka.

En som kommer att följa med på en eventuell flytt är familjen Sedins Tangen Haap (e. Lome Elden). I morgon lastas den åttaårige hingsten på hästtransporten för långresa till just Norge, närmare bestämt Bjerke. På lördag startar han i storloppet Jacob Meyers Pokallopp (lopp 9, V75-6) med 200.000 norska kronor till vinnaren.
– Vi stannar i Karlstad för övernattning. Sedan får han åka över dagen till Bjerke på lördag och tillbaka till Färjestad igen. Därefter återvänder vi till Örnsköldsvik på söndag, berättar Björn, som trots tufft motstånd har lite förhoppningar:
– Jag var lite orolig för spåret eftersom det handlar om norsk voltstart, men det blev perfekt med bricka två. Jag tyckte först att det såg lite tufft ut, men när jag tittade lite närmare på det hela upptäckte jag att Tangen Haap faktiskt hade det bästa voltstartsrekordet. Hästen kändes också magisk på rakbanan i tisdags, nästan så att jag fick nypa mig i armen.

Pappa Kenneth Karlsson firade stora framgångar med Nordgubben (e. Braute, 72 segrar och 5.452.026 kronor) mellan 1997-2009. Hästen hade oturen att vara född samma år som Järvsöfaks, men var även han en fantastisk individ. Bland annat segrade Nordgubben i SM och faktiskt även Jacob Meyers Pokallopp. Då var Björn bara 16 år gammal.
– Jag var ung då men med på resan till Oslo. Nordgubben hade precis som Tangen Haap en härlig löpskalle och ville verkligen vinna. Tangen Haap har dock en klart bättre teknik medan Nordgubben mera kämpade sig fram på banan. Det vore verkligen kul om Tangen Haap kunde upprepa vad Nordgubben gjorde. Jag måste vara lite optimistisk.

Startlista Jacob Meyers Pokallopp, Bjerke, lördag

2.140 meter voltstart

1. Galileo - Geir Flåten
2. Tangen Haap - Björn Karlsson
3. Alsaker Piril - Vidar Hop
4. Kleppe Slauren - Kjetil Djöseland
5. Myhreng Jerker - Olav Mikkelborg
6. Järvsörappen - Jomar Blekkan
7. Myr Faksen - Hans Christian Holm
8. Ulsrud Tea - Svein Ove Wassberg
9. Art Kjarvald - Gunnar Austevoll
10.Ingbest - Tom Erik Solberg
11.Moe Svarten - Jan Martin Bjerring
12.Smedheim Solan - Frode Hamre

ANNONS

Ämnen i artikelnSå jobbar Travronden med journalistik

Uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor på vår information och att vara på plats där det händer. Vi följer de Pressetiska reglerna och vår nyhetsjournalistik ska präglas av trovärdighet och opartiskhet.

ANNONS