Sveriges ledande travtidning
ANNONS

Blir det trav i Karlshamn?

Foto: JÖRGEN TUFVESSON/ALN
På Karlshamnstravet är publiken samlade på innerplan. Foto: JÖRGEN TUFVESSON/ALN

Blir det något trav i Karlshamn i år? Tyvärr måste den frågan ställas, då Blekinge Travsällskap fortfarande inte kommit överens med kommunen.

Publicerad:

Allt sedan 1999 har Karlshamnstravet i juli var något för invånarna i Blekinge att se fram emot. Inte bara inbitna travfans, utan arrangemanget har även utgjort startskottet för Östersjöfestivalen. Inför årets tävlingar den 18-19 juli har det dock uppstått problem. Tidigare ägdes banan av Tom Stenholm, som också var Karlshamnstravets huvudfigur. När han avled sommaren 2016 blev det en stor osäkerhet eftersom man inte visste vad en ny ägare skulle kunna ha för planer med travbanan. Det såg sedan ljust ut när Karlshamns Kommun i november förra året klev in och köpte banan och marken kring den för åtta miljoner kronor.
 – Det är bara positivt med den nya ägaren och vi ser fram emot många roliga tävlingar. Vi ser kommunen som en stark ägare och hoppas kunna utveckla banan ytterligare framöver, sade Johan Holgersson, tävlingsansvarig i Blekinge Travsällskap, då till Kanal 75.
Nu är dock tongångarna de motsatta. Parterna är inte alls överens om hyreskostnaderna.
– Jag vill inte kommentera den exakta summan, men det är uppåt en miljon kronor fel för att vi ska kunna få det hela att gå runt. Och detta är inte ens en årshyra, utan gäller bara för de två veckor vi behöver banan för tävlingarna, säger Johan Holgersson, till tidningen Sydöstran.

Redan i dagsläget har Karlshamnstravet åkt på ett ekonomiskt bakslag.
– Eftersom vi inte kommit överens om årshyran så fick vi inget basbelopp från Svensk Travsport. Dessa pengar ska hjälpa till att betala underhållet av travbanan, berättar Johan Holgersson vidare.

Nu har ST ändå gått in med ett extrastöd till Karlshamnstravet motsvarande ett halvt basbelopp. Från kommunhåll vill man ha en bättre koll på intäkter och kostnader för Karlshamnstravet innan ett beslut kan tas. Johan Holgersson berättar dock att bokslut för de tre senaste åren samt en budget för i år skickats in till kommunen. Parterna ska träffas nästkommande fredag, då de förhoppningsvis kan närma sig varandra.
– För vår del är det självklart att tävlingarna ska bli av, travet ska vara där i sommar. Men som med allt annat måste det förhandlas, säger kommunalrådet Per-Ola Mattsson (s) till Sydöstran.

Travbanan i Karlshamn mäter 800 meter och har ännu så länge ingen belysning. Det unika är att publiken bevittnar tävlingarna från innerplan.

ANNONS

Ämnen i artikeln

Taggar i artikeln


Så jobbar Travronden med journalistik

Uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor på vår information och att vara på plats där det händer. Vi följer de Pressetiska reglerna och vår nyhetsjournalistik ska präglas av trovärdighet och opartiskhet.