Sveriges ledande travtidning
ANNONS

Bränder och hetta – så påverkas hästarna

Foto: MARIA HOLMÉN
Bilden är tagen vid ett tidigare tillfälle då ett stall eldhärjades för ett antal år sedan. Foto: MARIA HOLMÉN

Hettan skapar problem i landet.
Mycket allvarliga skogsbränder rasar fortsatt och de höga temperaturerna som råder från norr till söder blir påfrestande.
Hur klarar hästarna det? Kan tävlingar flyttas?
– Hästarna har en god temperaturreglering förutsatt att luftfuktigheten inte är för hög, säger chefsveterinär Antti Rautalinko.

Publicerad:

I nuläget har ingen tävlingsverksamhet störts av någon av de omfattande bränderna i landet med störst fara i Härjedalen samt nordvästra Hälsingland. Däremot kan rök från stora bränder bli jobbig för såväl två- som fyrbenta.

Rikligt med friskt vatten

För att skydda hästar från luftföroreningar är det extra viktigt att det finns rikligt med friskt vatten då vatten i luftvägarna gör att de hålls fuktiga och det underlättar reningsprocessen, skriver Statens Veterinärmedicinska Anstalt (SVA).
– Om banveterinären bedömer att det är så pass mycket rök i luften att hästarna inte skulle må bra av en tävlingsprestation, så ställs tävlingarna in eller flyttas, säger förbundets chefsveterinär Antti Rautalinko.
Det finns dock inget som talar för sådana problem i nuläget.

Hög värme inget bekymmer

Hur resonerar ni kring de höga temperaturerna? SMHI har gått ut med rikstäckande varningar om extremt höga temperaturer i veckan.
– De svenska temperaturerna, 30 grader och kanske någon eller några till är inte ett bekymmer för hästarnas välfärd på något sätt. Utomlands tävlar man i högre temperaturer men där har man, till skillnad från vad vi har, ett regelverk för maxtemperaturer. Till exempel i USA och Australien.

"Hamnar man där då..."

– Då vidtar man åtgärder när vissa värden överskrids och luftfuktigheten är viktig att ha koll på.
Tyskland hör kanske inte till de länder man tänker på när man pratar om väldigt höga temperaturer men för en handfull år sedan sköt man fram derbykval i Berlin på grund av extrem hetta.
– Hur varmt var det då? frågar Antti retoriskt.
Snubblande nära 40 grader.
– Ja, hamnar man där då kan man börja fundera på det, men vi är inte där än.

Resor större problem

– Hästarna har en god temperaturreglering för låg och hög temperatur förutsatt att luftfuktigheten inte är för hög, då blir hästens egenskaper sämre.
Travhästar transporteras till och från tävling, är inte det problematiskt i det här vädret?
– Det kan vara större problem, framför allt för en häst som inte är van att resa. De kan bli påverkade av det.

Hur väl fungerar luftkonditioneringen på hästtransporter?
– Det är dels reglerat i Jordbruksverkets föreskrifter i transportförordningen. Transporter som är på svenska marknaden och godkänns enligt reglerna ska uppfylla de krav som finns.

FAKTA

Så påverkas hästar av rök

Effekterna av rök på hästar liknar det som människor upplever: ögon och luftvägar blir irriterade, vissa tillstånd kan förvärras, som kronisk bronkit, och astma, och lungfunktionen kan sättas ned. Höga halter av partiklar kan ge ihållande hosta, snorande näsa, väsande missljud från lungorna och försvårad andning. Uppspärrade näsborrar och överdrivna andningsrörelser i flanken är tecken på försvårad andning hos en häst. Partiklarna kan också påverka immunförsvaret och minska lungans förmåga att rena sig från främmande material, som pollen och bakterier, som förekommer normalt i hästens miljö.

Om din häst har haft astma (”kvickdrag”) eller återkommande luftvägsproblem, har den större risk att utveckla komplikationer som bakteriell lunginflammation.

Källa: Statens Veterinärmedicinska Anstalt (SVA).

ANNONS

Ämnen i artikeln



Så jobbar Travronden med journalistik

Uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor på vår information och att vara på plats där det händer. Vi följer de Pressetiska reglerna och vår nyhetsjournalistik ska präglas av trovärdighet och opartiskhet.