Sveriges ledande travtidning
Sveriges ledande travtidning
ANNONS

Brother Bill hela vägen: "Det känns jättestort"

Foto: MARIA HOLMÈN/TR BILD
Foto: MARIA HOLMÈN/TR BILD

Brother Bill satte kullkamraterna på plats. Till cancersjuke ägarens stora glädje.
– Det är helt magiskt att ha en sådan här häst, säger Peter Källberg.

Publicerad:

Det blev dramatiskt redan innan start när favoriten Power galopperade i sin provstart efter att ha gjort likadant under sin värmning. Robert Berghs kriterievinnare höll sig i trav i loppet, men det hjälpte inte.
Jorma Kontio och Brother Bill (e. From Above) kunde gå segrande ur spetsstriden och sedan kunde Jorma Kontio se nya hästar avancera fram utvändigt om honom under det första varvet.
Först Lutfi Kolgjini och Ultion Face, sedan Adrian Kolgjini och Ubiquarina Face och till sist kom Robert Bergh och Power fram utvändigt om Kontio inför slutrundan.
Men favoriten var tidigt slagen på utsidan och sedan fanns det ingen annan som kunde utmana Brother Bill som bara stack undan över upploppet och vann Breeders Crown för treåriga hingstar och valacker hur enkelt som helst.

"Det är helt magiskt"

Och han gjorde det framför ögonen på cancersjuke delägaren Peter Källberg. Travronden har tidigare berättat om hans resa inför Kriteriefinalen.
– Det känns jättestort. Jag fick åka hit i går och jag fick gå hem från BC-festen i går för att vila upp mig för det här. Det är helt magiskt att ha en sådan här häst. Här går man ju på rus och jag får inte dricka för läkaren, men det blir väl en kraftig whisky i kväll ändå, sade Peter Källberg.
Brother Bill är ett helsyskon till E3-vinnaren Timbal och Breeders Crown-triumfen var hästens femte seger i karriärens tionde start.
– Vi siktade mot Kriteriet och lyckades nästan. Han blev störd då och nu fick han revansch och han visade vilket fantastiskt häst han är, sade tränaren Timo Nurmos i vinnarcirkeln.

Segertiden blev 1.12,5a/2140 meter och förstapriset var 1 600 000 kronor tack vare premiechansningen. 
– Hästen hade krafter kvar i mål och bara flög sista 200 meterna, sade segerkusken Jorma Kontio.

Favoriten underpresterade

Bakom vinnaren kunde Svante Båth-tränade Global Adventure ta hand om andrapriset efter ett lopp i rygg på vinnaren. Tredjeplatsen gick till Guzz Mearas och tränare Johan Untersteiner.
Storfavoriten Power tröttnade rejält den sista biten och var bland de sista i mål.
– Han var nästan i passgång i första sväng. Något var inte som det skulle i dag. Vi ska inte dra ner rullgardinen för en start, sade Robert Bergh till Kanal 75.

ANNONS

Ämnen i artikelnSå jobbar Travronden med journalistik

Uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor på vår information och att vara på plats där det händer. Vi följer de Pressetiska reglerna och vår nyhetsjournalistik ska präglas av trovärdighet och opartiskhet.

ANNONS