Sveriges ledande travtidning
Sveriges ledande travtidning
ANNONS

Charlie värd sin krans

Foto: OLA WESTBERG
Charlie Mearas imponerade i Midsommarkransen. Foto: OLA WESTBERG

Bildsköne Charlie Mearas tog hem anrika stayerloppet Midsommarkransen som storfavorit på Skelleftetravet på lördagskvällen.
– Hästen var i ett fantastiskt fint skick och vann med krafter kvar, säger segerkusken Erik Adielsson.

Av: Torbjörn Enmark
Publicerad:

Mycket av loppet avgjordes i utgången av första sväng då ledande X.Factor galopperade. Charlie Mearas (e. Muscle Hill) satt i det läget utvändigt och kunde smita till front när ledaren gjorde bort sig.
– Ove A Lindqvist såg bra sugen ut att köra i ledningen, så vi hade nog fått vandra utvändigt om inte hans häst hade galopperat och då hade det förstås blivit betydligt tuffare för oss. Samtidigt var det bra gjort av Charlie Mearas att reda ut situationen då det galopperade ett par hästar runt omkring oss, säger Erik Adielsson.
Charlie Mearas fick nu bestämma tempot till 1.17,4 första varvet innan Adielsson skärpte tempot i ledningen. Han avslutade med 1.12,5 sista rundan och stack undan med betryggande två längder till slut.
– Det såg behagligt ut. Jag var på förhand väldigt orolig för fjärdespåret och inledningen av loppet, men han löste det på ett väldigt bra sätt, säger tränaren Svante Båth.
Femåringen är fortfarande obesegrad felfri så här långt i karriären. På 13 starter har det blivit 10 segrar. Som treåring gjorde han bort sig tre gånger med galopp.
– Han har startat sparsamt, men jag tycker inte att det på något sätt är någon skör häst. Han har tvingats till en paus två gånger i sin karriär och det har varit av helt olika anledningar. Vid ena tillfället gjorde han sig illa på en transport till Frankrike och blev borta länge, säger Svante Båth.
Får Charlie Mearas hålla ihop lär han ha mycket att hämta framöver.
– Närmast siktar vi på V75 i Årjäng om tre veckor , berättar Svante.
Båth och Adielsson infriade också favoritskapet med Deimos Racing (e. Quite Easy U.S.) som lekte hem Cementcupen för fyraåringar. Från ledningen avslutade fjolårets Kriterievinnare med ett varv på 1.12,0 och landade på 1.13,5a/2140 meter.
– Förra säsongen var det krisartat runt svängarna när man körde honom, men hans teknik har förbättrats markant och nu var jag mest en passagerare där bak, säger Erik Adielsson.
Derbyt är det stora målet för Deimos Racing den här säsongen.
– Vi får se hur det blir med den närmaste matchningen. Jag ska diskutera med ägaren om hur vi ska göra med Sprintermästaren i Halmstad. Den här segern betyder i alla fall att han är klar för finalen i Norrlands Grand Prix på Bergsåker den 20 juli, säger Svante Båth.
Treåringslöftet Very Kronos galopperade i första sväng som 1,60-favorit och det gjorde att Svante Båth trots två segrar inte var helt nöjd med kvällen.
– Det är tufft att säga att man är besviken då det handlar om en häst som bara gjort två starter tidigare. Min plan är att starta Very Kronos väldigt sparsamt i sommar och då vill man det blir riktiga lopp då man tar ut honom. Han kändes jättefin efter galoppen, men det är lika fullt frustrerande att han uppträder som en spillevink i värmningen och sedan hoppar bort sig i loppet. Vi får sätta det här på orutinens konto, säger Svante Båth.
Då även Selmer I.H galopperade efter drygt 100 meter på väg mot ledningen så blev det spel mot ett mål för Tasteofchocolatier (e. Chocolatier), som släpptes till spets efter en bit och sedan vann med propparna kvar i treåringsloppet.
– En läcker typ, skolad och fin. En typisk Robert Bergh-häst, säger segerkusken Janne Norberg.
Hemmahästen Viktoria Swing (e. San Pellegrino) svarade för en stor knall då hon vann Stonas Midsommarkrans efter en resa i rygg på ledaren och open stretch till slut. En seger som även överraskade tränaren Kjell-Ove Eriksson.
– Jag tyckte att det var ett tufft lopp, men de andra måste ha misslyckats, säger ”Kove”.
Även fast ”Kove” haft riktigt stora framgångar med Usain Swing de senaste åren, så var det här en speciell seger för honom.
– Trots att jag varit med länge så har jag aldrig vunnit en sådan där lagerkrans tidigare.
Efter en säsong kantad av sjukdomar och småskador så slog hemmahästen Sambucus P.R (e. Super Photo Kosmos) till med årets första seger. Efter en inledningsrunda på 1.15,6 avslutade Sambucus med 1.10,0 sista 500 i ett kortlopp och såg riktigt formstark ut.
– Det var skönt att han fick en etta i programraden. Det behövs för att komma med på V75 och förhoppningsvis kan vi vara med där till hösten igen, säger Leif Eriksson.
Petter Lundberg noterades för en stalldubbel då Global Science (e. Jaded) vann före Glenn Cashman.
– Jag hade tänkt köra Glenn Cashman själv, men Global Science var så himla fin i sista jobbet och då ändrade jag mig i sista stund, säger Petter Lundberg.
Guli Tor (e. Dotterud Teddy) tog hem Sprinterpokalen för kallblod, men lånekusken Leif T Dahlberg fick vänta länge på att resultatet ropades ut. Måldomarnämnden behövde studera löpningsfilmen ett flertal gånger för att se om Guli Tor passerade mållinjen i rätt gångart.
– Så här nervös har jag aldrig någonsin varit när jag suttit och väntat på ett resultat. Guli Tor tvärnitade när vi närmade oss mål och det var jag inte alls beredd på, säger Leif T Dahlberg.

Nästa gång: Järvsögrej (5) inledde med en galopp efter 100 meter och hamnade bakom alla tilläggshästar. Men han gick en sylvass slutkurva bakom en överlägsen Ålia Rännil och kan vara en vinnare när han startar under Lycksele-veckan.

 

ANNONS

Ämnen i artikeln


  • Torbjörn Enmark

Så jobbar Travronden med journalistik

Uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor på vår information och att vara på plats där det händer. Vi följer de Pressetiska reglerna och vår nyhetsjournalistik ska präglas av trovärdighet och opartiskhet.

ANNONS