Sveriges ledande travtidning
Sveriges ledande travtidning
ANNONS

Coktail Jet är död

Foto: Mia Törnberg/TR Bild
Coktail Jet. Foto: Mia Törnberg/TR Bild

En av Frankrikes bästa travhästar, Coktail Jet, har avlidit, 28 år gammal. Han sprang in 1,9 miljoner euro och vann bland annat Prix d’Amerique och Elitloppet 1996.

Publicerad:

Coktail Jet var inte bara fantastisk på tävlingsbanan. Han är också mycket viktig för fransk avel med ett 30-tal söner som avelshingstar. Coktail Jet (Quouky Williams-Armbro Glamour, Super Bowl) tränades av Jean-Etienne Dubois och ägdes av Daniel Wildenstein. Under ett par år i slutet av 1980-talet öppnade franska travförbundet stamboken lite på glänt och släppte in ett visst antal utländska hingstar och ston.

Coktail Jets mamma är amerikanska stoet Armbro Glamour som är efter Super Bowl. Familjen Dubois utnyttjade den lilla öppningen maximalt genom att blanda in det amerikanska blodet. De har sedan dominerat fransk travsport. Coktail Jet hade framför allt en enorm speed som Jean-Etienne Dubois ofta utnyttjade. 

Yarrah Boko, Papagayo E, Jetstile, Amaur Boko, Intoxicated, Makhtoub Jet, Global Empire och Hard Times är de framgångsrikaste hästarna i Skandinavien efter Coktail Jet. I Frankrike är förstås Love You den bästa avelshingsten. Men The Best Madrik, Saxo de Vandel, Kiwi, Look The Star, Tucson och Jam Pridem är också framgångsrika avelshingstar.
– Segern i Elitloppet var fantastisk. Vi var bara fyra i försöket och det var inte långt ifrån att vi hade blivit utslagna. Men i finalen var Coktail Jet bäst och jag har nog aldrig kört så snabbt över ett upploppet som då vi vann elitloppsfinalen på Solvalla. Ett väldigt fint minne, både för mig och för ägaren Daniel Wildenstein, har Jean Etienne Dubois sagt.

ANNONS

Ämnen i artikelnSå jobbar Travronden med journalistik

Uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor på vår information och att vara på plats där det händer. Vi följer de Pressetiska reglerna och vår nyhetsjournalistik ska präglas av trovärdighet och opartiskhet.