Sveriges ledande travtidning
Sveriges ledande travtidning
ANNONS

Corkyfallet: Åklagaren inleder förundersökning

Foto: Micke Gustafsson
Corky under elitloppshelgen 2014. Foto: Micke Gustafsson

Turerna fortsätter i Corkyfallet. Efter Stall Corkads överprövning har åklagaren beslutat att inleda en förundersökning i ärendet – och därmed gå emot den bedömning som Polismyndigheten gjorde i mars.

Publicerad:

Då menade förundersökningsledaren Bo Isaksson att ärendet inte kunde bli föremål för allmänt åtal. De brott som Stall Corkad anser att Stig H Johansson och Erik Adielsson gjort sig skyldiga till i samband med Corkads köp av hingsten Corky bedömdes vara av civilrättslig karaktär.

Men sedan Stall Corkad begärt en överprövning i fallet har åklagaren Åsa Andersson gjort en annan bedömning. Nu inleds en förundersökning om bedrägeri, skriver Sulkysport. Varken Johansson eller Adielsson anses dock var skäligen misstänkta.

När Travronden når den senare hänvisar han till duons advokat, Jesper Arvenberg, som kommenterar åklagarens beslut som följer.
– Jag tror naturligtvis inte att förundersökningen kommer att leda till åtal, säger Jesper Arvenberg och fortsätter:
– Och man ska ha klart för sig att åklagarens beslut enbart grundar sig på uppgifter som Stall Corkad har tillhandahållit. Jag tycker att det är beklagligt att man inte har tagit del av de uppgifter som finns i svaromålet i civilprocessen. Hade man gjort det tror jag att åklagaren hade gjort en annan bedömning.

Är du förvånad över beslutet?
– Ja. Det kan inte ha fattats utifrån de uppgifter som jag har tagit del av. Det måste ha tillkommit nya påståenden i överklagan som gör att man har ändrat sig – åklagaren måste ha fått ett annat underlag att bedöma helt enkelt. Det är min uppfattning.

Har du någon aning om vad det kan röra sig om?
– Nej, men det är naturligtvis oerhört olyckligt att man kommer med den här typen av påståenden som riktar sig mot två offentliga personer. Det får ju konsekvenser naturligtvis. Att anmäla folk utan grund är kriminaliserat i Sverige. Driver man medvetet en kampanj för att smutskasta parter gör man sig också skyldig till brott och den gränsen börjar vi närma oss snart.

Vad menar du med konsekvenser?
– Det kan bli frågan om brottsanmälan naturligtvis.

Samtidigt pågår även en civilrättslig process om Corkyaffären parterna emellan. I den stämmer Stall Corkad Johansson och Adielsson på närmare 13 miljoner kronor.

ANNONS

Ämnen i artikelnSå jobbar Travronden med journalistik

Uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor på vår information och att vara på plats där det händer. Vi följer de Pressetiska reglerna och vår nyhetsjournalistik ska präglas av trovärdighet och opartiskhet.

ANNONS