Sveriges ledande travtidning
Sveriges ledande travtidning
ANNONS

Crebas nyförvärv glänste

Foto: Malin Albinsson/TR Bild
Reverend Wine och Carl Johan Jepson framkallade nytt jubel. Foto: Malin Albinsson/TR Bild

Uppesittarkvällen i Mantorp bjöd på många fina prestationer och en av dem som värmde mest i decembermörkret var Inez Alki. En minst sagt kapabel holländska som är hos Hans Crebas för att samla hårdhet – och pengar inför ett stundande äventyr i Frankrike.
– Jag förväntar mig inte att få behålla henne så länge, men nu lär de inte komma och hämta henne i morgon i alla fall, sade Crebas och skrattade efter stoets första seger på svensk mark.

Publicerad:

Segern var av det överlägsna slaget och bärgades från ledningen. Dit släpptes Inez Alki (e. From Above) efter ett halvvarv – sedan var det spel mot ett mål.
– Hon är läcker den här, sade Hans Crebas som studsade in i vinnarcirkeln på lätta ben.
– Jag visste inte vad "Micke" (J Andersson) hade för planer, men vi kunde ta över spets och hålla ett jämnt tempo. Sedan ryckte jag undan till slut och fick ett kanonsvar.

Inez Alki kom i mål på 1.15 blankt över full väg och har nu tagit en seger och två andraplatser i Crebas regi. Frågan är dock hur många fler starter det blir för Axevallatränaren.
– Jag fick henne från Hugo Langeweg Jr för 5–6 veckor sedan. Han sade att jag får ha henne i några månader och sedan är planen att hon ska tävla i Frankrike. Hon är här för att tjäna lite pengar för att komma med i loppen där nere, berättade Crebas som tidigare arbetat för just familjen Langeweg.
– Det känns stort att få deras förtroende.

Vikens Fingerprint mot miljonen

Ett annat Axevallasto som imponerade var Vikens Fingerprint (e. Prodigious) som spurtade hem sin första seger över kort distans. På bortre långsidan var det långt fram till ledande Keycard och uppgiften underlättades inte av att Vikens Fingerprint fick en häst framför sig i andraspår. 

Men Mikael Fellbrandts sto är något utöver det vanliga. Det har hon visat tidigare och det visade hon igen genom att fånga in den undflyende ledaren via 1.12,2 över 1.640 meter.
– Det var lite irriterande att vi fick en rygg på slutvarvet. Det hade vi inte behövt, men det fick gå och det var bara att ge sig i väg, sade Oskar J Andersson som på nytt satt upp bakom fyraåringen.
– Det kändes som att det var långt fram till Keycard och det är en duktig häst, men 300 kvar såg det ut som att de hade kört lite kallt.

Vikens Fingerprint har tävlat i tuffa sällskap under hela säsongen och i starten före måndagens var hon duktig tvåa bakom Wild Love i Youanas lopp på Åby. Nu kom den sjätte segern för året och 100.000 kronor in på kontot. 

Därmed fattas bara 28.000 till miljonen – med ett lopp kvar det här året.
– Hon ska göra en start till, hemma på Axevalla på nyårsafton. Då får vi se om hon kommer över en miljon, sade tränare Fellbrandt i vinnarcirkeln.
– I dag kändes det rätt omöjligt, men hon vet vad som gäller och vill vinna. Dessutom är det huvan hon reagerar mest på och den var inte ryckts, så det var nog rätt så mycket sparat.

Två hemmasegrar

Hemmalaget tog två V75-segrar under kvällen. Först ut var Zinzan Cash (e. Ready Cash) som tränas av formstarke Stefan P Pettersson och som kördes till seger av Mikael J Andersson.
– Han har något speciellt, den här hästen, sade Andersson gav fyraåringen en perfekt resa i andra ytter.
– Ja, det blev klockrent. Men det gäller att ha hästen med sig också.

Nästa hemmahäst att vinna var Goodwill Pellini – trots att tränaren och körsvennen Joakim Wallin fick problem med sin häst efter en återkallad start.
– Hon blev vass efter den. Jäklar vad jag höll i mig, kan jag lova. Jag drog så mycket jag orkade.

Men det fanns krafter kvar i Ready Cash-dottern när loppet kom i gång. Wallin körde henne till tredje par invändigt och hittade sedan fritt spelrum i slutkurvan.
– Hon har inte varit ute mot de här hästarna tidigare och ska väl ha den här sortens lopp när hon gör det, sade Wallin och fortsatte:
– Jag tänkte att om jag får luckan, då jäklar ska de få åka.

Mycket riktigt. Goodwill Pellini spurtade vassast på upploppet och satte huvudet före Leonas Sami på målfotot. Segern var hennes andra raka och togs på nya rekordet 1.15,4 över 2.140 meter. Hennes mor, Loveme or Leaveme, är för övrigt halvsyster med storstjärnan Lookout Victory.

Dubbla fartfester

Många var ute efter ledningen i V75-prologen över kort distans. Till slut nådde Ulf Ohlsson och Yankee Boy den åtråvärda positionen, men det kostade 1.07,1 första 500 meterna. Något som gladde Hannu Korpi.
– Den här gången satsade jag inte i början och det blev ju ganska bra, sade finländaren som lotsade segervane Grainfield Aiden (e. Andover Hall) till tredje par utvändigt.

En position som Korpi lämnade på borte långsidan och sedan handlade det mesta om hur han skulle fira segern.
– Jag kände att det var mycket power i hästen, förklarade Korpi efter att Grainfield Aiden lämnat konkurrenterna långt, långt bakom sig.

Så långt att Korpi bjöd publiken på segergest redan mitt på upploppet. Ekipaget skar mållinjen på 1.12,3 och segern var Grainfield Aidens fjärde på svensk mark i år.

Det gick ännu fortare i nästa sprinterlopp. Där klockades tätduon Payet D.E. och Pols Crazy Diamond först till 1.07 blankt och sedan 1.10,2 vid varvspasseringen. 

Båda hästarna höll dock tappert in i mål, men var utan chans att svara Patrick de Haans nyförvärv Volare Gar (e. Varenne) över upploppet.
– Jag tittade i tyska lopparkivet i förmiddags och fick en uppfattning om hästen. Han var rullig till slut i det lopp han vann då och det var han i dag också. Men det är en bra häst, sade Ulf Ohlsson som visade upp både fina körhänder och taktisk finess när han lotsade italienaren till seger på 1.11,7.
– Vi hamnade långt bak, men det blev rätt vägval när jag körde invändigt. Vi tjänade massa längder på det. Det kanske var ett vinstgivande drag, men hästen var bra. Det är han som ska ha mest beröm.

Volare Gar är en helbror till Une Etoile Gar och matchar systern åtminstone vad gäller segrar. Han har hittills tagit 18 stycken, att jämföra med hennes 16.

"Kanonåret" slutade i topp

Att ha björnstarke Pacific Face på sin utsida är ingen avundsvärd situation. Särskilt inte över längre distanser. Men Reverend Wine (e. Pastor Stephen) trivs ypperligt i ledningen och det visade han igen – med eftertryck. Diederik Meilinks häst lämnade trätobrodern med närmare fyra längder och kom i mål på 1.14,5 över 2.640 meter.
– Jag förstod att Giuseppe (Lubrano) skulle komma och det gjorde han tidigt. Ändå var jag ganska nöjd med tempot. Det passade min häst ganska bra, sade segerkusken Carl Johan Jepson.

Reverend Wine ståtar nu med sex segrar i år och över 600.000 intravade kronor.
– Vi har haft ett kanonår med den här hästen och det var kul att han fick avslutade på bästa sätt, sade Jepson.

ANNONS

Ämnen i artikelnSå jobbar Travronden med journalistik

Uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor på vår information och att vara på plats där det händer. Vi följer de Pressetiska reglerna och vår nyhetsjournalistik ska präglas av trovärdighet och opartiskhet.

ANNONS