Sveriges ledande travtidning
Sveriges ledande travtidning
ANNONS

Därför älskar jag min Travronden

Travronden har getts ut obrutet sedan augusti 1932.
Några av er säger sig ha läst alla nummer – och ser inget slut på pappersbandet.
– Jag längtar efter den varje vecka. Det är min höjdpunkt att få läsa om allt som händer, säger Yngve Johansson.

Publicerad:

En tidning lever med sina läsare. I Travronden Opinion 2019:2 uppgav 84 procent att de hade ett stort förtroende för tidningen och 87 procent menade att den var pålitlig. Det är starka papper och något som få samhällsbärande organ kan mäta sig med.

Några av dem som uppskattar Travronden har vuxit upp med tidningen och prenumererat i decennier. Än i dag väntar de troget vid brevlådan. Bo Beckman är en av dem.

– Tidningen ger mig allt jag behöver som hästsport- och hästspelsintresserad. Det har den gjort sedan 1960-talet (!). Jag har väntat troget på den varje vecka och har sparat alla nummer sedan 1971, säger han.

Gunnel Crona firade tio år som prenumerant den 11 januari.

– Vi har varit travintresserade i många år, men när vi köpte en egen tvååring för cirka 15 år sedan kändes det naturligt att köpa och läsa en travtidning för att få information, lära oss mer och följa det som händer, säger hon.

På frågan vad som skiljer Travronden från andra travtidningar och lagt grunden till år och år av prenumeration finns det några samlande skäl: Seriositet, engagemang, livet i hästvärlden och fördjupande och mycket läsning.

– Travronden är mest seriös och inte så inriktad på ”spel på hästar” utan även på livet med hästar. Redaktionen är också angelägen om att göra korrekta och sanningsenliga reportage, säger Gunnel Crona.

Ingemar Pettersson:

– Den är mycket fylligare och har mer fakta. De andra har bara spelet i fokus.

Ska bara komma

Bo Beckman är inne på samma spår, men menar samtidigt att det finns förbättringar att göra.

– Bäst är att tidningen hållit en hög journalistisk standard och har en allt mer bekväm layout – i takt med tiden. Sämst är väl kanske att den helt kompletta resultatredovisningen numera återfinns digitalt. Jag har svårt med att läsa från skärm – men så länge jag kan prenumerera på en papperstidning så klarar jag mig.

• Vad skulle få dig att sluta prenumerera?

– Ingenting. Den ska bara komma, säger Ingemar Pettersson.

Den 5 februari ställer Travronden om och gör samtidigt sin största satsning i modern tid. Enligt Travronden Opinion i december är över 90 procent ”ganska” eller ”mycket” positiva.

Vad tycker de mest trogna pappersprenumeranterna om förändringen med dubbla tidningar och ett nytt pappersmagasin?

– Det är klart man känner sig en smula oroad över en tidning man läst så länge, men jag tycker också att det känns lite spännande med nytt. Travet behöver mer nytt tänkande, säger Yngve Johansson.

– Jag förväntar att ni vill förmedla bra trav och fortsätter göra intressanta reportage, säger Ingemar Pettersson.

Håkan Stenmark säger:

– Mer nära start-intervjuer och sista minuten-tips, fler reportage och även återblickar, historiska reportage, hyllningar till våra legendarer både kuskar, tränare och hästar.

• Vad skulle du sakna om det försvann?

– Startlistorna ihop med intervjuerna och tipsen. Det vore en katastrof om de försvann.

I Travronden Spel blir det över 30 sidor inför V75 och 20 sidor till V86 samt startlistor till hela vecka. I Travronden Sport blir det minst 64 sidor om travsporten. Totalt sett blir det mer av allt – utom utdelningar. De nya tidningarna ges ut onsdagar.

På frågan om de kommer fortsätta att prenumerera och få ta del av som minst 136 sidor och som mest 475 sidor (Vinternumret) per vecka, uppger få en tvekan.

– Förhoppningsvis läser jag med samma entusiasm som i dag (om fem år, reds. anm.), gärna fortfarande med papperstidningen i kombination med smartare lösningar för mobilt användande.

Gunnel Crona:

– Vi är många äldre hästmänniskor som inte är uppvuxna med plattor, så vi behöver även hålla i en tidning emellanåt.

Ingemar Pettersson:

– Om hälsan är god hoppas jag att Travronden ska finnas kvar både som tidning och på nätet länge till. Den är en viktig del av min vardag. 

 

Fotnot: Totalt har 1 262 personer valt anmäla sig till Travrondens fördjupningsenkät. Av dessa har 24 personer slumpmässigt valts ut för djupintervjuer som publiceras i Travronden under januari månad.

Så blir nya Travronden

ANNONS

Ämnen i artikelnSå jobbar Travronden med journalistik

Uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor på vår information och att vara på plats där det händer. Vi följer de Pressetiska reglerna och vår nyhetsjournalistik ska präglas av trovärdighet och opartiskhet.