Sveriges ledande travtidning
Sveriges ledande travtidning
ANNONS

Därför gav vi upp – och vill nu testa igen

Travronden ställer om och satsar för att nå ut till fler och få ännu fler att älska trav.
Alla uppskattar inte förändringarna.
– Jag har egentligen inget problem med innehållet, det jag vänder mig emot är (de strukturella, reds. anm.) förändringarna med papperstidningen, säger Sven Bengtsson.

Publicerad:

Världen är under stark förändring och många traditionella bolag genomlider en strukturell kris. Att prenumerera på papperstidning är inte längre lika eftertraktat, särskilt i yngre generationer. Det finns flera skäl till det.

Enligt en enkät som Travronden genomförde 2019 sticker fyra saker ut bland avhoppare: För hög prissättning, bristfällig distribution, försenad utgivning och minskande travintresse.

– Jag har alltid älskat Travronden. Där finns bra reportage, intressanta artiklar och startlistor till allt. Men på senare år har det blivit dyrt. Som pensionär kan jag inte längre lägga så mycket pengar på en tidning, det går inte, säger Gert Johansson.

Mikael Wikman uttrycker samma åsikt.

– Jag skulle säga att den största anledningen till att jag inte prenumererar i dag är priset.

Sven Bengtsson är inte av samma åsikt.

– Priset är inte avgörande, innehållet är desto viktigare.

"Det blir billigare"

Fram tills årsskiftet har en årsprenumeration på Travronden med två tidningar i veckan, utdelning på fredagar och onsdagar, kostat 2 995 kronor. Den 5 februari sänks priset med 25 procent ned till 2 395 kronor samtidigt som prenumeranter får mer i form av 160 tidningar, varav 108 tryckta tidningar och fyra magasin, varje år.

– Bra att det blir billigare! Vi är många som uppskattar det och jag tror faktiskt att ni kan få tillbaka en del läsare genom att berätta om detta, säger Gert Johansson.

Ett annat starkt bidragande skäl till uppsägningar är brister i utdelningen. Över hälften av prenumeranterna som valde att delta i enkäten 2019:3 uppgav att det varit avgörande till deras beslut.

– Efter att ha kämpat med VTD (Västsvensk Tidningsdistribution) som ofta, mycket ofta, misslyckats med att få tidningen utdelad så måste jag för min sinnesros skull ge upp, skriver Lasse Hult.

Även Sven-Olof Häggkvist har drabbats av utdelningsproblem.

– Jag tycker det var alldeles för ofta jag inte fick tidningen på morgonen utan fick vänta till dagen efter. Ibland kom den inte då heller. Med den förändrade utgivningsdagen blev det ännu sämre för mig. Till slut orkade jag inte hålla på att ringa och vänta längre.

• Hur tar du del av Travronden nu?

– Ibland går jag in på nätet och kollar vad som hänt, men det är inte samma sak tyvärr.

• Kommer den förändrade utgivningen med två tidningar samma dag (onsdag) att bli bättre för dig?

– Jag vet inte. Men det kanske kan vara värt ett försök igen? Jag får testa.

"Funkar hyggligt"

En del pappersprenumeranter har i dag utdelning med Postnord, vilket innebär att den kommer ut först på torsdagen och måndagen.

– Distributionen har försämrats. Ointressant för mig att prenumerera på en tidning, som jag gjort under flera decennier, som är gammal när jag får den, säger Kenneth Bilander.

Bert-Erik Gustafsson får också tidningen med Postnord.

– Det är bedrövligt att man inte kan få ut den till oss. För mig tappade tidningen helt i värde när man inte längre fick den med morgontidningen.

• Vad skulle få dig att börja läsa Travronden igen?

– Jag nöjer mig med digitalt. Det funkar hyggligt.

Travsporten genomgår just nu ett stålbad. Under många år har antalet aktiva och hästar minskat och jämfört med början på 2000-talet har många nyckeltal halverats.

– Jag har varit prenumerant sedan 1962. Mitt travintresse har dock med avtagit och jag spelar aldrig på V75, eller liknande, men besöker ändå travtävlingar emellanåt, säger Håkan Törnqvist och fortsätter:

– Jag förstår att spelet är nödvändigt för travets överlevnad, men jag tillhör numera en minoritet som står kvar efter sista loppet och applåderar vinnaren.

Han donerade nyligen alla Travronden sedan 1962 till Örebrotravet.

– Det kändes väldigt bra att tidningen som följt med under nästan hela mitt vuxna liv får ett vidare liv hos andra intresserade.

• Digitalt då?

– Jag vet att det finns, men tills vidare ber jag att få tacka för alla underbara år med Travronden.

"Riktigt tunn"

Sedan 2018 kommer Travrondens papperstidning ut på onsdagar och fredagar på grund av den långa pappersprocessen. En förändring som inte uppskattats av alla.

– Jag hade mycket hellre velat ha tidningen på tisdagarna så att man kan läsa på V86-tipsen samtidigt som man antecknar i tidningen, säger Ove Kolmodin – som samtidigt poängterar att han kommer läsa nya Travronden.

Sven Bengtsson är inne på samma spår.

– Jag vet att nättidningen är tillgänglig tidigare och att alla V86-tips finns där. Kanske är det bara vanans makt som sitter djupt rotad i mitt huvud. Vill påpeka att jag även läser nättidningen och inte är teknikfientlig.

– Sedan har fredagstidningen varit riktigt tunn och V75-innehållet i den är svagt, även om det blivit bättre.

Efter lanseringen av nya Travronden blir det dubbla, tjocka tidningar på onsdagar och en helt digital kvällsutgåva på fredag kväll. Plus nästan dubbelt så mycket V75 och V86.

– Det låter som ett rejält lyft.

För intresserade finns e-upplagan av Travronden Sport och Travronden Spel tillgänglig redan på tisdagar klockan 07.00.

– Jag har haft den i ett antal år nu och ämnar fortsätta. Även om jag föredrar papperstidningen så är det väldigt bekvämt med digitalt när man är på resande fot i Sverige och utomlands, säger Ove Kolmodin.

Den 5 februari lanseras Travrondens största nysatsning och omställning i modern tid.

• Kommer du att prova den nya tidningen?

– Ja, det är klart intressant, säger Mikael Wikman. 

 

Fotnot: Totalt har 1 262 personer valt anmäla sig till Travrondens fördjupningsenkät. Av dessa har 24 personer slumpmässigt valts ut för djupintervjuer som publiceras i Travronden under januari månad.

ANNONS

Ämnen i artikelnSå jobbar Travronden med journalistik

Uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor på vår information och att vara på plats där det händer. Vi följer de Pressetiska reglerna och vår nyhetsjournalistik ska präglas av trovärdighet och opartiskhet.

ANNONS