Sveriges ledande travtidning
Sveriges ledande travtidning
ANNONS

Därför häver Halmstad omtalade avstängningarna

Foto: Mikael Wikner/TR Bild
Alessandro Gocciadoro, en av de fyra italienarna som stängdes av. Foto: Mikael Wikner/TR Bild

Halmstadtravets omdiskuterade beslut att utestänga fyra kuskar från banans tävlingar hävs.
Det meddelar banan i ett pressmeddelande.
Anledningen är att Italien förändrat sitt reglemente vad gäller drivningar.

Publicerad:

Banans agerande den 7 maj blev mycket uppmärksammat, bland annat på Travronden, då kuskarna Alessandro Gocciadoro, Pietro Gubellini, Gennaro Riccio och Gaëtano Di Nardo portades från banan. Skälet var de mycket osmakliga drivningarna i Lotterians B-final en knapp vecka tidigare.

Fick genomslaget som önskades

Nu hävs beslutet.
I ett pressmeddelande som Travronden har tagit del av skriver vd:n Dag Ekner:
”Syftet med vår banas avstängning av fyra aktiva från Italien var att säga – nu får det vara nog. Genom att sätta ned foten ville vi skapa debatt inom en för oss överlevnadsfråga för travsporten. Vi kan nu konstatera att det skapade mer uppmärksamhet och debatt än vad vi på förhand trodde. Ända in i UET-mötet i Berlin för ett par veckor sedan. Som eftermäle till det har det nu kommit besked från Italien om ändringar i deras reglemente.

Därför häver vi nu den tidigare avstängningen.

Färre slag tillåtna

Under dagen stod det klart att italienska förbundet skärper sitt reglemente. Tidigare tilläts sju slag de sista 200 meterna, nu är skrivelsen att sju slag/påmaningar med körspöet tillåts sista 500 meterna men endast tre slag de sista 200 meterna. Därtill är det inte tillåtet att höja handen över axelhöjd i drivningarna, något som tidningen Sulkysport rapporterat om.

Höjer även böterna

– Och därtill har man lagt till att det inte längre är tillåtet att köra med taggar på tömmarna och man har även tuffat till reglerna kring vilka bett man får nyttja. Men det som kanske sticker ut mest är bötesbeloppen som nu kan utdelas för de som inte följer reglerna. Allt från 2.500 euro upp till 52.000 euro – ja alltså en halv miljon svenska kronor – kan utdelas. Nu menar de allvar i Italien, säger proffstränaren Bengt Holm, tidigare stationerad i Italien, till tidningen.

Travronden har sökt Halmstadtravet.

ANNONS

Ämnen i artikelnSå jobbar Travronden med journalistik

Uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor på vår information och att vara på plats där det händer. Vi följer de Pressetiska reglerna och vår nyhetsjournalistik ska präglas av trovärdighet och opartiskhet.

ANNONS