Sveriges ledande travtidning
Sveriges ledande travtidning
ANNONS

De fick segerdefilera på Axevallatravet

Foto: HANOLD/ALN
Mikael J Andersson vann med Pär Hedbergs Dream Night Palema på Axevalla under fredagen. Foto: HANOLD/ALN

Dödens med varvet kvar. Favoriten i ledning. Det var inte en drömutveckling för Dream Night Palema i karriärens andra start. Men treåringen tog trots detta sin första seger – och att döma av insatsen, inte sista – i karriären.

Publicerad:

Mikael J Andersson kom iväg bra från spår elva bakom bilen och satt tidigt i tredje utvändigt. Längre fram i fältet fick favoriten King Osbourne ta över ledningen efter 500 meter som sprangs på 1.16,1. Tempot sänktes till 1.17,4 efter 1000 meter och med varvet kvar landade Dream Night Palema utvändigt ledaren som då höjde tempot. Det höga tempot bibehölls och på upploppet hade de två skapat en liten lucka till resterande fält. Då kopplade Dream Night Palema (e. Muscle Hill) grepp och vann tills slut med en längds avstånd på tiden 1.15,7.
– Jag visste att Claes (Svensson) häst var bra, så det var bra gjort att ta ned den. Det blev en säker seger, sade Mikael J Andersson om Pär Hedberg-träningen. 

Linus Svensson släppte kyligt och kalkylerande ledningen med Pharaon Face (e. Raja Mirchi) till storfavoriten Making Love i inledningen av loppet. Med halvvarvet kvar gick Pharaon Face till attack och Making Love svarade då med att galoppera. Sedan var det bara transportsträcka för den segervane femåringen och karriärens nionde seger togs på tiden 1.15,0.
– Jag valde att släppa till Stefan (Söderkvist) då jag inte trodde att någon annan kunde täcka upp från dödens. Han kändes fantastisk fin helt loppet, sade Linus Svensson.

Linda de la Copa (e. From Above) tog en överlägsen seger när V4 omgången inleddes. Med 700 meter kvar styrde Göran B Andersson ut och tog enkelt över ledningen. Ingen av konkurrenterna kunde hänga med i tempohöjningen och sexåringen kunde i ensamt majestät ta hem karriärens första seger. Tiden skrevs till 1.16,2.
– Det har varit mycket problem och skador med den här hästen. Vi har jobbat på försiktigt, men jag gamblade lite idag och tog av skorna och det föll ju väl ut, sade Göran B Andersson.

Önas Ida (e. Laddie) slog bara fyra hästar… men det räckte då det endast var fem hästar till start. Sjuåringen startade ensam på 20 meters tillägg och togs lugnt genom hela loppet fram tills upploppet. Då styrde Stefan Söderqvist ut och Önas Ida fick visa prov på rejäl spurtsnabbhet. Med 30 meter kvar tog ekipaget över ledningen och segertiden skrevs till 1.16,4.
– Hon väntade på att jag skulle ge signalen och hon blev piggare och piggare ju närmre mållinjen kom, sade Stefan Söderqvist.

Det var ett stökigt lopp med många tveksamma styrningar som inledde Axevallas tävlingar. Men i mål kom alla hästar och först över mållinjen var Alva Maple (e. Running Sea) som hittade ut till ytterspår med varvet kvar. Väl på upploppet var det bara två hästar kvar i kampen och till slut lyckades fyraåringen ta sig förbi invändige Louis Jadot och segern togs på tiden 1.18,3.

Triton Sisa (e. Credit Winner) visade prov på rejäl styrka och löphuvud när denne vann montéloppet på 1.14,3 efter att ha sprungit alla de 1640 meterna i dödens. Lägg till att sjuåringen lyckades hålla en smygkörd storfavorit bakom sig på upploppet och du får en av kvällens mest imponerande insatser.

Nog bjöds publiken på en Raffe-show under kvällen. Ralf Karlstedt satt upp bakom Nydalenssuperraffe (e. Super Photo Kosmos) och en sådan kombo kan väl bara sluta i succé? I sista svängen ryckte ekipaget åt sig ledningen efter att ha gått en snabb sista bortre i tredjespår och fick direkt flera längders lucka. Något rafflande upplopp blev det inte då fyraåringen höll farten fint och kom i mål på 1.16,6.

Andrahandsfavoriten Mack Dragan drog iväg som en raket från 20 meters tillägg och satt i ledningen redan mitt i första kurvan. Olle Goop tog dock ett tidigt initiativ med Fortuna B.R. (e. Donato Hanover) och fick ta över ledningen med två varv kvar att köra. Det visade sig vara loppavgörande då Fortuna B.R. (e. Donato Hanover) ledde resten av loppet och tog hem segern på tiden 1.16,0.

Jack Bowler (e. Micro Mesh) begick Axevalla debut och med tanke på insatsen är det nog inte omöjligt att kusk och tillika tränare Anders Zackrisson väljer att återkomma med femåringen. Jack Bowler gick första delen av loppet i tredje utvändigt, men med lite över halva slutvarvet kvar styrde Zackrisson ut i tredjespår och i sista sväng skaffade sig ekipaget en flera luckor stor ledning. På upploppet var man helt ensam och segertiden skrevs till 1.13,2.

Falcao Boko (e.Password)  kom enkelt till ledningen då hästen med 20 meter till godo från start galopperade. Därefter fick femåringen bestämma tempo själv och segern som skrevs till 1.16,7 var aldrig hotad.

Till nästa gång: Mack Dragan åkte på sin andra raka förlust efter sju inledande segrar i karriären. Men fyraåringen visade prov på både fin start- och spurtsnabbhet.

SEBASTIAN HARRYSON

ANNONS

Ämnen i artikeln


Så jobbar Travronden med journalistik

Uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor på vår information och att vara på plats där det händer. Vi följer de Pressetiska reglerna och vår nyhetsjournalistik ska präglas av trovärdighet och opartiskhet.

Andra läser också

    ANNONS