Sveriges ledande travtidning
Sveriges ledande travtidning
ANNONS

Debutanten: "Vi har allt att vinna..."

Foto: MIA TÖRNBERG
Foto: MIA TÖRNBERG

Christoffer Eriksson är ­fokuserad inför Prix d’Amérique-debuten. 
– Jag ser det som ett stort äventyr och det är ren bonus om hästen skulle vara bättre än sexa, säger 29-åringen.   

Publicerad:

Jägersrotränaren körde rekordmånga lopp på svensk mark ifjol – 1 167 – och de 146 segrarna var också all-time high. På Vincennes har det bara blivit två styrningar så här långt. Det började med segern i Criterium Continental med Treasure Kronos på juldagen och följdes upp med galopp i Prix de Crox med samma häst. 

– Från början var allting nytt. Allt från hur man körde ut till defilering, hur man skötte provstarterna, ja, till och med till var man skulle gå när man skulle byta om... Det känns bra att ha det där bakom sig nu så man kan fokusera på själva loppet, säger han. 

Treasure Kronos tävlade med skor i genrepet, men skorna rycks på söndag. 

– Hon är som dag och natt bar­fota. 

Vad är det senaste du kan berätta om Treasure Kronos?

– Jerry är ingen man av stora ord. Jag träffade honom på Jägersro i tisdags och allting verkade vara bra med Treasure Kronos. Han sa i alla fall inget annat och det tar jag som ett kvitto på att allt är som det ska. Han brukar vara bra på att ställa i ordning när det väl är dags, säger Christoffer.

Själv då, har du kört Prix d'Amérique i badkaret?

– Nä, men det är klart att man har tänkt på själva loppet. Vi har allt att vinna på söndag och skulle hon ta sista slanten blir vi jättenöjda. Allt annat än det är bonus i mina ögon. 

Men visst är det en häst som växer med uppgiften?

– Så är det absolut. Vi ska smyga med i loppet, men jag tror inte att de springer ifrån henne bara sådär.

Voltstarten på Vincennes. Vad behöver du tänka på?

– Tajmingen. Att jag är med på ­noterna och hittar rätt position när kuskarna ger sig in i startfållan. 

Jag fick chansen att testa ett par gånger för två veckor sedan och det funkade faktiskt bättre än jag hade kunnat tro från början. Den här gången ska jag hålla mig så långt ner i banan som möjligt så det inte kostar för mycket att hitta position. 

Treasure Kronos satte Christoffer direkt i rygg i sin första voltstart på Vincennes, men flög sedan rakt ut och galopperade i utgången av första sväng. Tränaren Jerry Riordan förklarade att det var en kombination av skobalansen och den lite ovana vagnen. Hon blev så att säga inte lika ”fri” som hon var van vid i sin Tornadovagn utan sido­stänger.

– De svenska hästarna brukar komma iväg snabbt eftersom vi har väldigt snabba hästar. Jag tror att Treasure Kronos kommer kunna öppna rätt snabbt. Det är den typen av häst, säger Christoffer Eriksson.

Vad säger du om söndagens motståndare?

– Det är ju hästar som kvalat in, inte bara åkt med tack vare deras intjänade pengar, och vi kan räkna med många hästar i full form. Bold Eagle är fantastiskt bra och given favorit. Redéns hästar har sett starka ut i de senaste loppen och Propulsion är kanske den svensken som är närmast Bold Eagle till slut, säger han.

ANNONS

Ämnen i artikelnSå jobbar Travronden med journalistik

Uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor på vår information och att vara på plats där det händer. Vi följer de Pressetiska reglerna och vår nyhetsjournalistik ska präglas av trovärdighet och opartiskhet.

ANNONS