Sveriges ledande travtidning
Sveriges ledande travtidning
ANNONS

Derbyvinnaren är död

Foto: TR Bild
Good As Gold och kretsen kring hästen efter segern i Svenskt Travderby 1995. Foto: TR Bild

1995 vann Good As Gold Svenskt Travderby på hemmabanan Jägersro. På tisdagen fick hingsten somna in 28 år gammal.

Publicerad:

Den sjufaldige miljonen Good As Gold (e. Sugarcane Hanover) har vandrat vidare till de evigt gröna ängarna vid en ålder av 28 år. Ägaren Lars-Erik Åberg, bakom ägarpseudonymen Leveaux AB, fick ta det tråkiga beslutet på tisdagen.
– När hästen inte kunde tävla mer valde jag att köpa ut de andra ägarna och jag letade efter en bra plats för honom där han kunde få ha det bra på ålderns höst. Jag har kontakt med Ronny Palm och han och hans fru Gunilla tog emot Good As Gold och lät honom gå på deras gård. De gjorde ett jättefint jobb med honom under de åren som han gick där. Han har haft det väldigt bra, säger Lars-Erik Åberg.

Good As Gold segrade i 31 av sina 104 starter. Förutom en period på ett år mellan 1997-1998 då hästen tränades av Stig H Johansson var det Mats Rånlund som hade hand om Good As Gold under hela karriären. Den största segern kom som fyraåring när han vann Svenskt Travderby på hemmaplan.
– Derbyt är den största segern. Det går inte att komma ifrån. Han vann stora lopp efter det också, men att få vinna Derbyt för första gången var en höjdare.

Att Lars-Erik Åberg kom över Good As Gold som unghäst var en ren slump.
– Det var rena tillfälligheter och en lång historia. På den tiden hade jag ett företag som låg nära Jägersro och jag sprang ofta dit och tittade på snabbjobb. Jag hade en häst i träning hos Mats Rånlund och en dag kom en hästtransport till banan och lastade av hästar.

– En av dem var Good As Gold och jag kände direkt att det var en häst jag ville ha på ett eller annat sätt, men jag hade inte de ekonomiska förutsättningarna att bara gå in och köpa hästen rakt upp och ner. Han var för dyr för mig, men jag sålde en av mina andra hästar och köpte 40 procent i Good As Gold. Han utvecklades väldigt fint och Mats gjorde ett väldigt bra jobb med honom.

Good As Gold var även lyckosam som avelshingst. Han har 502 registrerade svenskfödda avkommor där elitloppsvinnaren från 2005 Steinlager varit mest framgångsrik med drygt 13,2 miljoner kronor intjänat.

ANNONS

Ämnen i artikeln

Så jobbar Travronden med journalistik

Uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor på vår information och att vara på plats där det händer. Vi följer de Pressetiska reglerna och vår nyhetsjournalistik ska präglas av trovärdighet och opartiskhet.

ANNONS