Sveriges ledande travtidning
Sveriges ledande travtidning
ANNONS

"Det kändes som att hjärtat skulle stanna"

Foto: MARIA HOLMÈN/TR BILD
Power och skötaren My Hedberg. Foto: MARIA HOLMÈN/TR BILD

My Hedberg, 24, hängde på Robert Berghs nysatsning.
I går mynnade det ut i skötarens största travögonblick.

Publicerad:

Allt gick enligt plan. Från det att Power fick en timme i sin hage hemma i Hajom innan transporten gick vid åtta på morgonen till det att My Hedberg ställde sig vid bankanten och såg klockan ticka ner. Precis vid grinden i sista sväng kunde skötaren konstatera att resten var upp till Googoo Gaagaaa-sonen Power och arbetsgivaren Robert Bergh.
När tränaren såg sin chans dök det upp ytterligare en plan som skulle gå i lås.
– Det var nervöst, riktigt spännande. Sedan blev det lite väl spännande när Robert klev på, men det var väl det som avgjorde till slut också. Jag såg inte exakt vad som hände utan mest att det blev lite körning, säger My Hedberg strax innan måndagens stallsysslor är fulländade.
Resten är numera svenskt travhistoria. Kuppen lyckades, Power kom till ledningen efter en rejäl speed och sedan var han starkast över upploppet. Ett upplopp som var svårt att följa från My Hedbergs position.
– Jag kollade faktiskt inte så himla noga. Det var när hästarna passerade oss i sista sväng som jag såg att han hade himla mycket att köra med. Jag tänkte att det kanske kunde gå ändå. Sedan såg jag inte om han var först eller inte, men jag hörde hur alla skrek omkring mig.

"Det är otroligt"

Efter kramkalas med kollegorna från stallet kunde hon försöka samla intrycken i sulkyn på väg mot vinnarcirkeln.
– Jag kunde inte riktigt förstå det och det kommer nog ta några dagar till innan jag gör det. Det är otroligt.
Något stort firande var inte aktuellt när teamet skulle göra resan tillbaka samma kväll. Klockan hann passera 01.00 innan My Hedbergs arbetspass var över. Fyra och en halv timme senare började ett nytt.
– När jag kom hem så däckade jag rätt fort faktiskt. Det var mycket känslor i går, en riktig tömning.
– Sedan var det ändå ganska lätt att kliva upp faktiskt. Hela dagen har gått ganska enkelt. Det blir en stämning i luften, positivt och glatt.
Utöver sina unghästar sköter My Hedberg bara två starthästar, men det är inte vilka som helst. Förutom Power har hon även upplevt storlopp tillsammans med Spickleback Face. Både Derbyt och Jubileumspokalen.
– Men det här smäller ju extra så klart.

Hemma i Hajom

En förutsättning för att just My Hedberg skulle sköta om Power var att hon valde att flytta söderut. Hon är uppvuxen i Borlänge och har utbildat sig på Wången. Efter studenten blev det en period hos Per Linderoth innan hon valde att ge Hajom en chans.
– Jag tror att han (Bergh) hade varit här i en och en halv månad innan jag flyttade ner, så jag har varit här i fyra år ungefär.
Trivs du?
– Ja, det gör jag. Jag var väl inte riktigt van vid regnet här från början. Jag vill jobba med hästar och när man får göra det på den här nivån trivs man ju fantastiskt bra.
Den här måndagen var som vilken måndag som helst på gården och det stod fortkörning på schemat.
Det gällde förstås inte alla.
– Power har legat och sovit i hagen hela dagen nästan. Han mår bra och har ätit både frukost och kvällsmat. Det verkar inte som han har tagit så mycket stryk av loppet. Han var faktiskt inte så tagen efter loppet heller. Då var han bara nöjd, säger Hedberg innan hon skrattar och tillägger:
– Han gillar ju kameror.
Hur är han att sköta?
– Han är en jättesnäll häst. Det har alltid känts som att han ska bli en bra häst. Han är så klok och förnuftig.
Vad som väntar för den nykrönte kungen vet hon däremot inte.
– Jag vet inte vad Robert har för plan riktigt. Det känns som att vi har nått målet den här säsongen.
Ja, ska ni inte fira det?
– Jo, det måste vi göra. Vi får samla hela stallet en dag och fira tillsammans någon dag. 

ANNONS

Ämnen i artikelnSå jobbar Travronden med journalistik

Uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor på vår information och att vara på plats där det händer. Vi följer de Pressetiska reglerna och vår nyhetsjournalistik ska präglas av trovärdighet och opartiskhet.

ANNONS