Sveriges ledande travtidning
Sveriges ledande travtidning
ANNONS

"Det känns tomt nu"

Foto: Maria Holmén/TR Bild
Örjan Kihlström och Daniel Redén i samspråk. Foto: Maria Holmén/TR Bild

Daniel Redén hade fyra hästar med i försöken. Propulsion gick vidare medan stallkamraterna slogs ut. I finalen slutade hingsten fyra.
– Jag är besviken över att någonting troligtvis är fel på ett par av hästarna i stallet. Det känns jobbigt att det hände just den här helgen, säger Daniel Redén.

Publicerad:

Propulsion jagade sin första elitloppstitel när han var med i loppet för fjärde gången. Stallkamraterna Double Exposure, Heavy Sound och Sorbet slogs alla ut i sina respektive försök medan Propulsion gick vidare efter en andraplats. I finalen var han framme utvändigt ledande, och segrande, Dijon med varvet kvar till mål, men han lyckades aldrig gå i närkamp med denne och fick till sist nöja sig med fjärdepriset. Efter loppet var Daniel Redén orolig över att något inte stod rätt till med sin stjärna – och med hästarna i stallet överlag.
– Det är klart och tydligt att mina hästar underpresterade under helgen. Jag vet inte varför, men Propulsion kom in med 98 i pul efter finalen och han har aldrig legat på de siffrorna tidigare. Han brukar ligga skrämmande lågt i puls och det var första gången jag såg honom trött. Vi får bita ihop och hoppas på att hästarna inte står sjuka i början av veckan. Det känns tomt nu, men jag kan inte säga att jag är besviken på honom, säger han.

Loppet som sådant kantades av många taktiska drag. Örjan Kihlström försökte att hålla Aubrion du Gers fastlåst så länge som möjligt och avancerade till dödens med Propulsion när varvet återstod.
– Jag fick upp förhoppningarna 800 meter från och en vanlig Propulsion lägger inte det här loppet i det läget. Så är det bara, men han var tyvärr inte som vanligt idag... Han gick i tredjespår hela vägen på Åby och sprang nästan lika fort den gången på en liknande bana under full väg. Alla kunde nog se att han inte var som vanligt i dag, säger Daniel Redén.

"Konstiga prestationer"

Double Exposure stumnade från dödens i sitt försök och Sorbet kom aldrig in i loppet från spår åtta och bägge slutade oplacerade i det första försöket. I samma försök som Propulsion startade Heavy Sound som tröttnade från dödens och galopperade över upploppet.
– Sorbet var blek och det var Double Exposure också. Heavy Sound var helt tom 400 meter från mål berättade Kenneth (Haugstad) efteråt och när han drog norsken så hände ingenting. Han brukar ju annars svara riktigt bra på den. Nej, det var mycket konstiga prestationer från stallet under helgen, men jag vill samtidigt inte vara den som skyller ifrån sig. Det är inte konstigt att ett stall får en formsvacka eller att något skit kommer in i stallet. Vi kan konstatera att vi var fyra i Elitloppet och att Propulsion gör bra lopp hela tiden.

Propulsion inkasserade härmed sin andra fjärdeplats i Elitloppet. Han innehar också två andraplatser i karriären. Hur framtiden ser ut för åttaåringen är oviss.
– Allt beror på hur hästen mår. Denna gång tror jag att någonting var fel på honom så jag är inte orolig över att han håller samma nivå längre. Är det någon som kan ta sig tillbaka så är det "Proppen". Jag är inte orolig över honom och jag är inte nedslagen heller utan jag är mest besviken över att någonting troligtvis är fel på ett par av hästarna i stallet. Det känns jobbigt att det hände just den här helgen.

"Inte det svar jag brukar få"

Örjan Kihlström var inne på samma linje som Daniel Redén efteråt.
– Propulsion är stabil och gör alltid sitt jobb, men idag hade han inte sin bästa dag. Det är bara att konstatera. Han kändes fin under loppet, men när vi skulle börja köra om det så fick jag inte det svar jag brukar få.

Hur tänkte du taktiskt under vägen?
– Jag ville först och främst att Aubrion du Gers inte skulle hitta ut. Sedan fick jag lite bryderier när han på något sätt hittade ut i rygg på mig i alla fall. För att slå Dijon hade jag behövt trycka upp tempot mer än vad vi gjorde, men samtidigt ville jag inte bjuda Aubrion du Gers på för mycket. Med facit i hand spelar det ingen större roll vad jag hade gjort eftersom hästen inte var på topp för dagen.

ANNONS

Ämnen i artikeln

Så jobbar Travronden med journalistik

Uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor på vår information och att vara på plats där det händer. Vi följer de Pressetiska reglerna och vår nyhetsjournalistik ska präglas av trovärdighet och opartiskhet.

ANNONS