Sveriges ledande travtidning
ANNONS

"Det viktigaste är att alla betalar lika"

Svensk Travsports ordförande Hans Ljungkvist är nöjd med stora delar av spelutredningen.
– Vi tycker att utredningen tillmötesgått våra synpunkter på fyra-fem ställen, det är ungefär vad man kan säga så här långt, säger han.

Publicerad:
Foto: Maria Holmén/Travronden
Arkivbild. Foto: Maria Holmén/Travronden

Ljungkvist var själv inte på plats i Rosenbad eller på den efterföljande presskonferensen – utan landade i Stockholm strax efter lunch på fredagen och skissade under flygresan på de viktigaste punkterna ur travsportens synvinkel.
– Vår första punkt var att monopolet ska övergå till lika villkor, vilket är föreslaget. Det har funnits de som varit oroliga för att hästsporten ska hållas utanför.
Skattesatsen föreslogs till 18 procent. Det är Ljungkvist nöjd med.
– Målsättningen var att landa mellan 15 och 20 procent. Dock, det viktigaste är att alla betalar lika, vilket det nu blir.

Staten föreslås lämna ATG
Licenssystemet innebär också att ATG kan erbjuda andra spelformer än enbart hästsport, vilket tillåts. En betydande skillnad är att ATG kan verka på en internationell marknad, något som inte är möjligt för stunden.
– I dag får vi inte äga slutkund. Om man till exempel bor i Frankrike så kan man, enligt förslaget, öppna ett konto hos oss direkt, något som inte är möjligt nu.
Är det troligt att ATG:s produkter attraherar människor utanför Sverige?
– Det får vi se, men vår uppfattning är att de stora svenska poolerna är attraktiva på en internationell marknad.
Trots det europeiska spelbeteendet med fokus på ett lopp i stället för flera?
– Ja, men intresset att spela på våra poolspel är stort, till exempel i Danmark och Norge. Det finns en stor potentiell marknad, Tyskland har en lång hästtradition exempelvis.
Ljungkvist är även nöjd med statens uttåg ur ATG.
– Här föreslår utredaren att styrningen av ATG ska övergå till ägarna likt ett vanligt bolag. Statens bestämmande över ATG kommer att upphöra, vilket är en naturlig konsekvens av licenssystemet.
Vilka styr ATG framöver då?
– Svensk Travsport eftersom vi äger ATG.
Men, travbanorna äger ju ST…?
– Ja, det stämmer. Det finns två sätt att styra ATG i framtiden, det ena är att man utfärdar ett ägardirektiv typ: ”Så här ska ATG drivas”, vilket indirekt blir i samråd med banorna eftersom de utser ST:s styrelse. Det andra är att ATG:s styrelse driver bolaget, men den utses av sporten. En sak är tämligen säker och det är att det inte blir travpolitiker som ska sitta där utan personer som är bäst lämpade för att driva ett spelbolag och det är inte säkert att det är likhetstecken med att det är travpolitiker.
– Dessa bitar som jag nu redo­gjort för är sådana man kan bocka av, där visar utredningen i stort sett det vi önskat. 

"Enda aktören som lämnat förslag"
Ljungkvist menar att travsportens engagemang under flera år har varit en fördel när Håkan Hall­stedt arbetat med utredningen.
– Vi är, tror jag, den enda aktören som levererat ett förslag som visar hur vi vill att det ska se ut. Det tror jag har gagnat oss, det proaktiva förhållningssättet har varit bra.
Det finns dock saker som inte uppfattas som lika positivt. 
– Hallstedt har föreslagit ett frivilligt avtal mellan spelbolag och travsporten. Vi vill säkra finansieringen till sporten genom en licensavgift. I Frankrike har man lagstiftningsvägen sagt att de operatörer som är på marknaden ska betala en viss procent av sin bruttoomsättning för att säkra en grundfinansiering till sporten. 
Vad är en lämplig nivå?
– I Frankrike ligger det omkring sex procent, ett sådant förslag hade vi hoppats på. Men Hallstedt säger att vi kommer klara av det själva då vi förfogar över ljud- och bildrättigheter och sportdatabaser. Det är möjligt att det går genom försäljning av dem, men det vet vi inte med säkerhet.
Varför behöver spelbolag tillgång till det?
– De behöver sportdatabasen för spelinformation.
Varför?
– Hur ska de annars kunna presentera startlistor?
Manuellt?
– De kan ju prova, skrattar Ljungkvist.
– Sedan tror vi att de flesta vill ha ljud- och bildrättigheter så att de kan streama loppen.

Kommer behöva betala bolagsskatt
Även om en licensavgift inte har föreslagits så kan det bli aktuellt.
– Han säger att regeringen kan utfärda en förordning vilket är ­ungefär som en lag eller att Spelmyndigheten kan utfärda en föreskrift.
Vad innebär det?
– Det kan innebära att någon av dem kan säga att vi kräver att speloperatörerna har ett avtal med sporten.
ATG kommer även att behöva betala en bolagsskatt när licenssystemet införs. 
– Det finns väldigt många parametrar att ta hänsyn till. ATG kommer att konkurrensutsättas. Omsättningen kan bli både upp och ned, återbetalningen till spelarna vet vi inte vad den landar kring heller då det inte är föreslaget något tak vilket leder till priskrig mellan bolagen. Kostnaderna vet vi inte heller. Det är så många rörliga parametrar, jag kan inte nog betona hur hypotetiskt allt är än så länge, säger Hans Ljungkvist.

 

ANNONS

Ämnen i artikeln



Taggar i artikeln


Så jobbar Travronden med journalistik

Uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor på vår information och att vara på plats där det händer. Vi följer de Pressetiska reglerna och vår nyhetsjournalistik ska präglas av trovärdighet och opartiskhet.