Sveriges ledande travtidning
Sveriges ledande travtidning
ANNONS

Diamanten jagar seger i Jarlsberg

Foto: Lars Jakobsson/TR Bild
Diamanten efter segern i Nu Pagadis lopp på Solvalla. Foto: Lars Jakobsson/TR Bild

En andraplats med mersmak. Diamanten skimrade bakom Readly Express i debuten mot den äldre eliten och på söndag väntar ett nytt storlopp för hingsten. Stig H Johanssons femåring är en av fyra svensktränade hästar i Ulf Thoresen Grand International på Jarlsberg.
– Han tillhör dem som kan vinna loppet, säger Stig H Johansson.

Publicerad:

1992 gick Ulf Thoresen ur tiden och sedan året därpå körs ett minnes­lopp på Jarlsberg till den legendariske kuskens ära. Löpningen kördes ursprungligen för treåriga hästar, men bytte skepnad 2016. Nya Ulf Thoresen Grand International, som samlar den äldre eliten, lockar med ett förstapris på 800 000 norska kronor och en av dem som hedrar Thoresens minne i år är Stig H Johansson. Solvallatränaren selar ut Diamanten i storloppet.
– Som alla min ålder minns jag Ulf Thoresen väl. Han var en konstnär i vagnen och körde en del hästar åt mig. Det var inte lönt att ge honom några instruktioner, minns Stig H Johansson.
– Vid ett tillfälle gjorde jag det och då gjorde han precis tvärtom – och vann överlägset! Efter det gav jag honom inga fler körorder, han fick sköta sig själv.

Sneglar mot Jägersro – och Solvalla

Diamanten kommer närmast från seger i Nu Pagadis lopp. Då bollade hingsten med jämnåriga konkurrenter på Solvalla, men dessförinnan gjorde han sin första start mot äldre elithästar. Med den äran. Diamanten var då två längder bakom Readly Express som tvåa i Jämtlands Stora Pris och Stig H Johansson tycker att stallets stora stjärna har växt in i högsta klassen.
– Han var bra väldigt i fjol och de som är kulltoppar som fyraåringar brukar klara sig i eliten. Många av dem åtminstone, säger Johansson och fortsätter:
– Jag tycker att han var fin senast och kändes sedan bra i ett lätt jobb efteråt. Med den här hästen har man alltid höga förväntningar och nu fick han hyggligt läge också. Motståndet är tufft så klart, men han tillhör dem som kan vinna loppet.

Om hästen är till sin fördel på söndag, vad väntar då därnäst för honom?
– Det är inget spikat, men vi siktar på de största loppen. Hugo Åbergs Memorial är ett sådant och där kan vi naturligtvis tänka oss att vara med om allt ser bra ut.

Och sedan blir det Jubileumspokalen på hemmaplan?
– Ja, det är väl egentligen det loppet som vi har haft sikte på hela tiden. Jag hoppas att han ståller stil och form till dess.

Twister Bi titelförsvarare

Tre andra svensktränade hästar kommer också till start i grupp I­-löpningen– Daniel Redéns Lionel N.O, Lutfi Kolgjinis Rajesh Face samt Twister Bi från Jerry Riordan. Den senare vann fjolårets upplaga i överlägsen stil, men är segerlös i årets tre starter. Efter galopper i såväl Gävle som på Bjerke höll den elvafaldige  miljonären sig i trav i sin senaste start, men fick nöja sig med en tredjeplats bakom Monark Newmen och Harry Haythrow i Halmstad.

Förutom norskägde Lionel N.O. utgörs hemmalaget av B.B.S.Sugarlight, Evil Enok M.E. och fyraårige Giveitgasandgo. Med i loppet är också franske Coquin Bebe, danske Tripolini V.P. samt Alessandro Gocciadoros Trendy O.K. Ulf Thoresen Grand International körs över 2100 meter.

ANNONS

Ämnen i artikelnSå jobbar Travronden med journalistik

Uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor på vår information och att vara på plats där det händer. Vi följer de Pressetiska reglerna och vår nyhetsjournalistik ska präglas av trovärdighet och opartiskhet.

ANNONS