Sveriges ledande travtidning
Sveriges ledande travtidning
ANNONS

Dibaba äntligen drottning

Foto: Jörgen Tufvesson/ALN
Dibaba avgör årets upplaga av Drottning Silvias Pokal. Foto: Jörgen Tufvesson/ALN

Årets upplaga av Drottning Silvias Pokal blev en märklig sådan. En stekhet Feed Your Head varvade ensam i 1.08-tempo och sedan var det Peter Untersteiners tur att sticka undan med Global Upper Style. När krutröken lagt sig stod dock en suverän Dibaba som segrare.

Publicerad:

Galopp i E3 och sedan tvåa bakom Candy La Marc i såväl Oaks som Breeders Crown. Dibaba (e. Ready Cash) lyckades inte sätta pricken över i:et i fjol, men i Drottning Silvias Pokal fick Roger Walmanns sto vinna ett klassiskt årgångslopp. Detta efter en fartfest utöver det vanliga.

Björn Goops Feed Your Head stack till ledningen från spår åtta. Ja, nästan flög fram och öppnade första halvvarvet efter 1.06,1 med längder ned till övriga. Vid varvspasseringen visade klockan 1.08,5 och på sista bortre långsidan tröt krafterna fullt förståeligt för amerikanskan. 

Då blandade sig Peter Untersteiner in i leken. Kort före sista sväng var det hans Global Upper Styles tur att sticka undan. In på upploppet ledde Untersteiners häst fortfarande klart, men där bakom närmade sig Dibaba och Örjan Kihlström steg för steg och avgjorde till slut i god tid före mållinjen. På smått osannolika 1.11,4a/2.140 meter. Nytt löpningsrekord med en sekund och en putsning av D'Ones svenska rekord med en tiondel.
– Hon gjorde en fantastisk prestation, men loppet blev ju ett helt annat än vad vi alla trodde. Ingen trodde väl att det skulle gå så fort första tusen, men det var en fördel för oss, sade Dibabas tränare Roger Walmann i vinnarcirkeln.
– De andra blev trötta, men Dibaba har en uthållighet utöver det vanliga. I sista sväng var jag relativt säker. Jag såg att Örjan tittade runt och det brukar känneteckna att han har koll på läget.

Segern var värd 100.000 euro för Dibaba som ägs av Lennart Ågren. Global Upper Style lade beslag på andraplatsen medan Vanquish Kronos slutade trea. Peter Untersteiner fick alltså se sig slagen kort före mål, men var nöjd efteråt. Ja, han skrattade redan på upploppet.
– Jag fick lite segervittring ett tag, men tyvärr när jag sneglade bakåt i sista sväng såg jag den häst jag inte ville se. Jag kände att hon var trött på upploppet men hon kämpade väl, sa Peter Untersteiner i ATG-Live.

ANNONS

Ämnen i artikelnSå jobbar Travronden med journalistik

Uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor på vår information och att vara på plats där det händer. Vi följer de Pressetiska reglerna och vår nyhetsjournalistik ska präglas av trovärdighet och opartiskhet.

ANNONS