Sveriges ledande travtidning
Sveriges ledande travtidning
ANNONS

Djuse mot första EM-guldet på 13 år?

Foto: LEIF NORBERG/TR BILD
Mats E Djuse efter V75-segern med Walkie Talkie i Östersund för knappt två veckor sedan. Foto: LEIF NORBERG/TR BILD

Det var 13 år sedan en svensk vann Lärlings-EM. Kan Mats E Djuse göra något åt detta dystra facit nästa helg på Mallorca?
– Jag får improvisera lite, säger den formstarke 21-åringen.

Publicerad:

De fyra bröderna Djuse tar för sig allt mera på landets travbanor. Först var det framför allt Mattias och Martin som visade framfötterna, men på senare tid har yngre duon Mats och Magnus också klivit fram i rampljuset. Mats blir dock först ut av bröderna att få chansen i Lärlings-EM som avgörs på Mallorca den 28-29 juni.
– Jag fick veta om det för cirka två månader sedan, men vet inte riktigt varför just jag blev uttagen. Men det ska bli roligt och spännande att få vara med i ett EM och möta kuskar från många olika länder. Dessutom känns det extra kul att det hela avgörs på Mallorca. Jag känner inte till så mycket om deras travsport, säger Mats E Djuse, som i år redan tagit lika många kusksegrar som under hela 2018.
Det vill säga 26 till antalet. Den senaste, i tisdags på Bergsåker med familjens egna uppfödning A Peptalk (e. Zola Boko), kändes som en riktig höjdare.
– Det var väldigt stort att få vinna inom V75 på hemmabanan Östersund med Per Linderoths Walkie Talkie (försök till Diamantstoet) för snart två veckor sedan. Men känslomässigt var segern med A Peptalk ännu större för mig eftersom jag varit delaktig hela tiden.

Mats fortsätter:
– Jag var med och drog ut A Peptalk som nyfödd och hade henne sedan som passhäst hos min bror Martin P Djuse. Sedan fick hon följa med när jag i höstas började hos Oscar Berglund i Brunflo som lärling. Så jag har haft huvudansvaret för träningen av henne sedan dess.

Mats Djuse vann även Ungdoms-SM på Åby i höstas med Robert Berghs Hakon von Haithabu och har också en V75-seger från norska Leangen från 2017 (Romanova). Nu väntar närmast en intensiv midsommarhelg, där Mats är rejält i farten. Eller vad sägs om 19 uppsittningar på tre olika banor? Det handlar om Dannero (ikväll), Hagmyren (midsommarafton) och Ovalla (lördag).
– Jag kör en hel del intressanta hästar och allra mest spännande blir det att se vad egentränade Google Sisu (e. Even Better Odds) kan uträtta i kväll på Dannero.
Nästa vecka fortsätter det med tävlingar på Solänget (måndag) och Bergsåker (tisdag). På torsdag sätter han sig sedan på planet mot Mallorca.
– Jag kommer i alla fall att vara rejält uppvärmd, sedan får vi se hur bra hästar jag får köra. Det är svårt att lägga upp någon speciell taktik eller målsättning, utan jag får improvisera lite.

Lärlings-EM inleds på största banan Son Pardo med fyra lopp under fredagskvällen och fortsätter på Manacor under lördagen. Därefter får vi se om Mats E Djuse kan ta det första svenska guldet i Lärlings-EM sedan Johan Untersteiner 2006. Mats fina år och form talar för att chansen finns.
– Jag har inte varit helt nöjd med mina kuskresultat tidigare, men nu fungerar det mera som jag vill och det känns bra. Jag hoppas på det bästa i Lärlings-EM också.

Förra året segrade danske Kasper Foger när Lärlings-EM avgjordes i Ryssland. I år är det kuskar från 13 olika länder som gör upp om guldet.

Deltagande kuskar i årets Lärlings-EM:

Dominik Duda, Österrike
Marc Moës, Belgien
Veronika Porsova, Tjeckien
Niki Finnström, Finland
Matthias Legros, Frankrike
Lisa Hanikirsch, Tyskland
Jonathon Cowden, Irland
Lorenzo Callegaro, Italien
Laszlo Veres, Ungern
Micha Brouwer, Nederländerna
Per Velte Kals, Norge
Coloma Roig Monserrat, Spanien
Mats E Djuse, Sverige

Svenska vinnare i Lärlings-EM:

1987: Mikael Carlstedt (Norge)
1989: Per Lennartsson (Finland)
1993: Micael Melander (Malta)
1997: Erik Adielsson (Norge och Danmark)
1998: Erik Adielsson (Finland)
2006: Johan Untersteiner (Finland)

Senaste svenska placeringar i Lärlings-EM:

2018: Henriette Larsen – femma (Ryssland)
2017: Mads H Nielsen –  sjua (Norge)
2016: Petter Karlsson – trea (Belgien)
2015: Daniel Wäjersten – sexa (Ryssland)
2014: Oskar J Andersson – fyra (Mallorca)
2013: Adrian Kolgjini – nia (Belgien)
2012: Marcus M Melander – elva (Italien)
2011: Inget svenskt deltagande (Ryssland)

ANNONS

Ämnen i artikelnTaggar i artikeln


Så jobbar Travronden med journalistik

Uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor på vår information och att vara på plats där det händer. Vi följer de Pressetiska reglerna och vår nyhetsjournalistik ska präglas av trovärdighet och opartiskhet.

ANNONS