Sveriges ledande travtidning
Sveriges ledande travtidning
ANNONS

DNT nöjda med domen

Under onsdagen avslöjades Domskommitténs dom kring Fabrice Souloy.
Svein Morten Buer, generalsekreterare på Det Norske Travselskap är nöjd med vad Domskommittén kom fram till.

Publicerad:

Beslutet, att stänga av Fabrice Souloy 15 år och dela ut 500.000 norska kroner i böter, är inte vad DNT yrkade på, men nära på. Att det hela handlat om en tung tid, med mycket arbete, är en sak som står klar.
– Domen som nu kom, är den viktigaste domen som någonsin kommit. Vi har aldrig haft någonting som liknat detta. Vad jag lade märke till i domen var att Fabrice Souloy inte blev betrodd gällande hans påstådda användande av Coenzile. Domskommittén anser att hästarna fått i sig kobolt via annat sätt. Jag lägger dessutom märke till att domskommittén anser detta vara en mycket allvarlig sak och där har vi samma åsikt. Det är DNT:s styrelse som bestämmer kring om eventuell överklagan, men vi på administrativ nivå kommer rekommendera dem att inte överklaga, då vi är nöjda med domen, även om det inte blev livstids avstängning. Signalen är tydlig, säger Svein Morten Buer.

"Kände väl viss press"
Förra veckan annonserades det att besluten från Domskommittén och Ansvarsnämnden gemensamt skulle komma den 5 juli. Så blev däremot inte fallet.
– Från början var det sagt att domen från Domskommittén skulle komma samtidigt som den från Ansvarsnämnden. När Ansvarsnämndens ordförande skulle åka på semester, skickade hon ett mail, där det stod att Ansvarsnämnden skulle vänta med sitt besked till 5 juli. I det mailet stod det också att Domskommittén då skulle ta beslut om man fortfarande ville vänta eller inte. I det läget satte sig Domskommittén ner i möte och diskuterade saken vidare. Där och då kände man väl viss press sedan fallet med Bo Westergård, där DNT fick stor kritik för att vara långsamma, och därför ville man inte vänta. Därför var tanken att komma med domen så fort Staffan Uvabäck och Fabrice Souloy fått reda på densamma, men innan vi hann publicera domen, kom den ut via Travronden, vilket inte är optimalt, fortsätter Buer.

"Varit på UET flertalet gånger"
Vad som händer nu med avstängningen och så vidare, återstår att se.
– Avstängningen har UET sagt ska gälla i alla medlemsländer, och så utgår jag från att det blir. Den sattes in med omedelbar verkan, men överklagan kan ändra på det.
Huruvida avstängningen verkligen ska bli en avstängning i ordets rätta bemärkelse, är nu upp till UET.
– Så länge Fabrice Souloy kan använda sig av målvakt, likt det han gör i dag, så blir det fel. Därför har vi varit på UET flertalet gånger från de nordiska ländernas sida, men än har ingenting hänt. Nu efter den här domen ska jag däremot skicka in ytterligare ett förslag till UET, för diskussion i styrelsen. Det bygger på att hela UET ska gå efter Norge och Sveriges regelverk kring målvakter, där det inte är tillåtet att arbeta tillsammans med dopingavstängda personer, säger Buer.

ANNONS

Ämnen i artikelnSå jobbar Travronden med journalistik

Uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor på vår information och att vara på plats där det händer. Vi följer de Pressetiska reglerna och vår nyhetsjournalistik ska präglas av trovärdighet och opartiskhet.

ANNONS