Sveriges ledande travtidning
Sveriges ledande travtidning
ANNONS

Dött lopp i klassikern

Foto: Mikael Rosenquist/TR Bild
Belker och Bythebook delade på segern i Svensk Uppfödningslöpning. Foto: Mikael Rosenquist/TR Bild

Bythebook eller Belker? Svaret blev båda två.Tvååringarna delade på segern i årets upplaga av Svensk Uppfödningslöpning.

Publicerad:

Hemmahästen Trix on Line tog hand om ledningen i det anrika årgångsloppet. Med varvet kvar till mål kom Global Adventure upp på utsidan och i dennes rygg fanns favoriten Bythebook (e. Googoo Gaagaa) med Örjan Kihlström i sulkyn.

Kihlström tvingades ut i tredjespår på bortre långsidan och Bythebook fick sedan "dra tåget" genom slutkurvan. Något han gjorde med den äran.

När ledaren gav upp och Global Adventure galopperade i utgången av sista sväng såg Bythebook sedan ut att gå mot segern. Då blandade sig Belker (e. Scarlet Knight) in i leken. Med Torbjörn Jansson i sulkyn spurtade Sten O Janssons häst storstilat längst ut i banan och vid mållinjen kunde inte ögat skilja honom och Bythebook åt.

"Kostade oss en ensam seger"

Inte målfotot heller, skulle det visa sig. Efter en god stunds studerande dömde domarna dött lopp.
– Jag hade feeling för att vi förlorade när vi gick över mål och då är man så klart väldigt glad att få dött lopp, sade Örjan Kihlström som tog sin första segern i Uppfödningslöpningen.
– Hästen kändes jättefin, men jag blev väldigt orolig när Johans häst (Aetos Kronos) fick luckan. Den lyckades vi dock komma före, men då kom ju Torbjörn...

Torbjörn, ja. Den andre segerkusken var också nöjd efter den delade segern, men grämde sig ändå över en situation i första sväng.
– Det blev strul där och det kostade nog oss en ensam seger, sade Jansson.
– Belker gjorde som vanligt ett fantastiskt lopp. Det är en otroligt bra häst som har en otroligt bra tränare.

Segern till Visby och Solvalla

Tränaren i fråga är Visbytravets Sten O Jansson som även hade Janssons första segrare i Svensk Uppfödningslöpning, Gardens Mack (1996), i träning. Jansson har fött upp Belker med hustrun Ingela och Klintehamnsparet är också ägare till hingsten.

Den andre vinnaren, Bythebook, tränas av Svante Båth och lördagens seger var Solvallatränarens tredje raka i tvååringarna största uppgörelse. Bythebook är uppfödd av Thomas Johansson och Gösta Samuelsson och ägs av Stall Mörklund med flera.

Segertiden för hästarna skrevs till 1.13,7 och trea i mål var Aetos Kronos. Belker och Bythebook fick dela på första- och andrapriset och eftersom båda hästarna är premiechansade belönades de med 1.050.000 kronor vardera.

ANNONS

Ämnen i artikelnSå jobbar Travronden med journalistik

Uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor på vår information och att vara på plats där det händer. Vi följer de Pressetiska reglerna och vår nyhetsjournalistik ska präglas av trovärdighet och opartiskhet.