Sveriges ledande travtidning
Sveriges ledande travtidning
ANNONS

Dött lopp? Måldomaren: "Bilden är olycklig"

Foto: MÅLFOTO
Målfotot efter att Travronden arbetat med ljus och kontrast i bilden. Foto: MÅLFOTO

I V86-3, tillika finalen av Norrlands Elitserie för tvååringar, blev det dött lopp.
Under kvällen florerade bilder på målfotot, där det gick att ana att Axel Ruda var före Hector Sisu över mållinjen.
– Jag tycker bilden är olycklig, säger Bergsåkers måldomare Johan Axberg.

Publicerad:

Det mesta som kunde hända, kom att hända vid V86-tävlingarna med över 42 miljoner kronor i omsättning, på Bergsåker och Solvalla under gårdagen. Solvalla hade problem med banan som fick till följd att startbilen inte kunde användas och på Bergsåker kom resultatet i V86-3 att vänta på sig länge, väldigt länge.

Hårt i mål var det, och måldomaren kom till slut med beslutet om att döma dött lopp.
– Vi flyttade linjen fram och tillbaka, och zoomade in, men vi kunde inte skilja hästarna åt. När vi zoomade in som längst så kunde vi ana att 5 Axel Ruda var före 2 Hector Sisu, men då var bilden så pixlig och bestod i stort sett av stora fyrkanter, att jag inte känt mig trygg med att döma efter den bilden. Därför dömde vi dött lopp, säger Johan Axberg.

Under onsdagskvällen har det florerat bilder där man tycker sig se att Axel Ruda är före Hector Sisu i mål, en inzoomad bild tagen från det officiella målfotot. Hur kan det skilja sig så mycket från er bedömning, och det officiella målfotot?
– Jag har inte sett målfotot, så det är svårt för mig att uttala mig.

Travronden skickar därefter bilden, och ringer upp Johan Axberg igen.
– Jag tycker bilden är olycklig, av vad jag kan se på mobilen här. Jag tycker mig se att linjen inte ligger korrekt mot 5 Axel Rudas nos då det går att ana ett vitt parti på Axel Rudas nos på målfotot. Det gör att det blir en marginal gentemot Hector Sisus nos. Hade linjen flyttats, som jag tycker att den kanske borde ha gjorts i det här fallet, blir det en helt annan marginal än vad som nu kan skönjas. Och det är ju så, kan jag inte presentera bilder där jag kan stå för att vi dömt korrekt, så är dött lopp alternativet.

Tycker du själv att tekniken är tillräckligt bra, för att ni med garanti ska kunna se vem som vinner loppen?
– Ja, jag tycker det. Det är samma målkamera och teknik för att zooma in målfotot på alla travbanor runtom i Sverige, och jag tycker att det fungerar bra. Sedan vill man väl alltid ha än bättre bilder, men det är en annan sak, säger Johan Axberg.

ANNONS

Ämnen i artikelnSå jobbar Travronden med journalistik

Uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor på vår information och att vara på plats där det händer. Vi följer de Pressetiska reglerna och vår nyhetsjournalistik ska präglas av trovärdighet och opartiskhet.

ANNONS