Sveriges ledande travtidning
Sveriges ledande travtidning
ANNONS

Dråpslaget mot Åby Stora Pris: "Luften går ur ballongen"

Foto: Mia Törnberg
Jon Walter Pedersen är besviken på Svenskt Travsport. Foto: Mia Törnberg

14 augusti är datumet för Solvallas nya storlopp. Bara tre dagar tidigare körs Åby Stora Pris som i år rustats för en nytändning med byte av distans och höjt förstapris. Den satsningen skjuts nu i sank menar Åbytravets sportchef, Jon Walter Pedersen, som är besviken på Solvalla och framför allt Svensk Travsport.
– De har brutit mot en gentlemannaregel, säger Pedersen.

Publicerad:

Två miljoner kronor till vinnaren. Ett lopp över stayerdistans i stället för flera sprinterheat. I år är tanken att Åby Stora Pris ska stärka sin ställning i den europeiska storloppscirkusen. Men med knappa halvåret till loppet kommer nu ett slag mot Mölndalsbanans nysatsning – detta i form av ett nytt storlopp på Solvalla som kommer att köras tre dagar efter Åby Stora Pris med samma förstapris.
– Jag tycker att det är mycket beklämmande. Vi gick ut med det nya upplägget för Åby Stora Pris redan en vecka efter fjolårets upplaga och så kommer det här nu, säger Åbytravets sportchef Jon Walter Pedersen och fortsätter:
– Att lägga ett sådant här lopp så nära vårt gör ju att luften går ur ballongen. Jag hade kunnat köpa det om det Solvalla var ensamt om det här, men nu är även Svensk Travsport inblandat. Nej, det känns fan inte bra kan jag säga rakt ut. Det är för mycket badkar över hela grejen.

Jon Walter Pedersen var ovetande om det nya storloppet på Solvalla. Först på torsdagen fick han information om satsningen.
– Du kan ju tänka dig hur delaktig jag känner mig. Jag är besviken på sättet som de har lagt fram här. Vi planerar alla lopp tillsammans i oktober och november och då finns det en gentlemannaregel som säger att vi ska försöka komma fram till bästa möjliga lösningar för alla banor, säger Pedersen och fortsätter:
–  Den regeln har de brutit mot nu. Det här är som att jag skulle köra en duell mellan de två bästa femåringarna under Åby Stora-dagen. Eller starta världens största stolopp över sprinterdistans som jag var inne på för några år sedan. Det gick jag inte vidare med för att jag inte ville förstöra för EM-loppet på Solvalla. Det är ju helt idiotiskt att konkurrera om samma hästar. Så många elithästar finns det inte.

Hur har samarbetet mellan er och Solvalla fungerat tidigare?
– Jättebra. Jag och Markus Myron hade massa möten för att skriva våra 24 proppar för de här dagarna. Vi delade upp lopp för olika åldrar mellan oss för att de inte skulle krocka och vi diskuterade även ett flyg som skulle landa någonstans mellan banorna. Men när han bytte tjänst löd snacket att de inte hade råd med något flyg och nu faller ju hela det konceptet. Självklart borde vi samarbeta i någon form, men just nu är jag inte sugen på någonting.
 

ANNONS

Ämnen i artikelnSå jobbar Travronden med journalistik

Uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor på vår information och att vara på plats där det händer. Vi följer de Pressetiska reglerna och vår nyhetsjournalistik ska präglas av trovärdighet och opartiskhet.

ANNONS