Sveriges ledande travtidning
Sveriges ledande travtidning
ANNONS

Dubbelchans för Riordan

Foto: MATILDA ÖHRMAN, TRAVRONDEN
Twister Bi och Christoffer Eriksson på Solvalla tidigare i år. Foto: MATILDA ÖHRMAN, TRAVRONDEN

Succé med Treasure Kronos i Criterium Continentale i fjol.
I år startar Jerry Riordan sitt sto i Prix Tenor de Baune och hon får sällskap av stallkamraten Twister Bi.
– Vi vet alla vad Readly Express kan uträtta, men jag tror alltid på Twister Bi, säger Jerry Riordan.

Publicerad:

Criterium Continentale har blivit en svensk angelägenhet de senaste åren. 2014 vann Tomas Malmqvists Tumble Dust och stallkamraten Backfire var trea. I fjol vann Treasure Kronos före Johan Untersteiners Day Or Night In.

– Den dagen glömmer jag inte. Även om hon inte var favorit blev jag inte överraskad att hon vann med tanke på den fina resa hon fick, säger Jerry Riordan.

I femåringsloppet Prix Tenor de Baune är det många hästar som har revansch att utkräva: Traders, Charly du Noyer, Cobra Bleau, Carat Williams och Caid Griff. Snacket handlar inte om den matchen, utan om Readly Express och Twister Bi.

– Jag tror att Treasure Kronos gör ett bättre lopp den här gången än senast på Vincennes (Prix Marcel Laurent, reds. anm.) då hon var sexa, men att hon ska räcka till seger igen? Nej, det blir tufft. Gabriele Gelormini får köra ett snällt lopp med henne.

Tycks gilla miljön

Desto mer positiv är Jerry kring Twister Bi som kommer från seger i VM-loppet på Yonkers.

– För hans del handlar det mest om att hålla sig lugn och han gör framsteg hela tiden. Sedan tre veckor tillbaka står han uppstallad på Grosbois hos Alexandre Abrivard och han tycks gilla miljön väldigt mycket.

• Hur står han formmässigt efter en liten paus och långresor?

– Jag tror den är bra. Han har inte tränats så tufft men jag tror att det är tillräckligt. 

"När han startar finns alltid segerchans"

Distansen tror inte Jerry är något problem – däremot finns det orosmoment kring startögonblicket.

– Skulle han gå i väg bakom fältet så håller han sig lugn, fast då har han tappat värdefull mark och det har man normalt sett inte råd med i det här gänget. Om han hamnar mitt i röran och laddas – ja, då är risken att han blir för vass. Det här känner Alexandre till och förhoppningsvis lyckas duon hitta en vettig position utan att Twister Bi hetsar upp sig.

Riordan är inte särskilt rädd för de franska konkurrenterna.

– Traders verkar nästan vara bättre i monté än sulky. Carat Williams är förstås bra, men jag håller Readly Express högre. När Twister Bi startar finns alltid segerchansen och jag tycker inte att det är något undantag nu. Jag tror mycket på honom.

Vinnaren får plats i PdA

Ytterligare svenskintresse är det i form av Daniel Redéns trio Wild Honey, Caid Griff och Tobin Kronos. I Criterium Continentale försvaras de blågula färgerna av Fredrik Wallins Inga In Heaven, Kolgjinis Rajesh Face samt Petri Salmelas Makethemark. Vinnarna i de båda loppen får en plats i Prix d’Amérique och loppen sänds i ATG Live på julaftons eftermiddag.

ANNONS

Ämnen i artikeln

Så jobbar Travronden med journalistik

Uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor på vår information och att vara på plats där det händer. Vi följer de Pressetiska reglerna och vår nyhetsjournalistik ska präglas av trovärdighet och opartiskhet.