Sveriges ledande travtidning
Sveriges ledande travtidning
ANNONS

Dunder rundade av i Boden

Foto: David Schreiner/TR Bild
Höwings Star och Robert Dunder vid en tidigare seger. Foto: David Schreiner/TR Bild

En målfotoseger – en ren utklassning. Robert Dunder satte punkt för söndagens tävlingar på Bodentravet.
– Nu kan man åka hem med ett leende på läpparna.

Publicerad:

Höwings Star eller Magnifik Brodde? Samu Sundqvist hade svårt att skilja stallets hästar åt och det visade sig vara en träffsäker bedömning. Domarna fick nämligen ta målfoto till hjälp för att kora en vinnare i söndagens snabblopp på vinterbanan i Boden.

Magnifik Brodde ledde länge och väl med Sundqvist själv i sulkyn, men på upploppet närmade sig stallkamraten Höwings Star (e. Diamond Way) undan för undan. Vid mållinjen var han också förbi och lånekusken Robert Dunder snuvade därmed uppdragsgivaren på segern.
– Jag tror att Samu är nöjd ändå, sade Dunder och skrattade.
– Höwings Star kändes fin och bortsett från Magnifik Brodde tyckte jag att han mötte hästar som han normalt sett ska slå.

Robert Dunder tränade Höwings Star under en period, men sedan 2016 är valacken i Ingemar Hultqvists regi. En som däremot står i Dunders stall är Variety Show (e. Maharajah) som har fått en fin start på 2020. Årets andra seger kom efter en slutrunda i dödens som ställde konkurrenterna schackmatt.
– Han är bra när det inte går så där superfort, sade Dunder.
– Han kändes riktigt fin på Bergsåker och därför ville jag låta honom löpa på i den farten som passar honom.

GS75-omgången såg ytterligare en kusk vinna dubbelt: Antero Heinonen som slog till med två gånger om åt arbetsgivaren Petri Salmela. Först ut av Heinonens vinnare var Chintana Bananas (e. Tap In) som gjorde sin 45:e start hemma i Boden. Det åttaåriga stoet hamnade utvändigt om stallkamraten B.W.L.Ruthless när Cash’Em galopperade i dödens på sista bortre långsidan.

Chintana Bananas kopplade grepp om ledaren redan i sista sväng, men när hon sedan drygade ut försprånget fick Julius Leejs chansen till slut. En chans han såg ut att ta, men Chintana Bananas svarade med ens hon upptäckte faran.
– Det är hennes bästa egenskap, att hon är så ärlig, sade Heinonen i vinnarcirkeln.

Redan två lopp senare var det dags igen för Salmela och Heinonen. Det har inte gått som på räls för Imma Hanover (e. Andover Hall), men på söndagen fick hon visa vad hon är kapabel till. Det femåriga stoet svepte fältet och stack iväg till en imponerande seger.
– Hon kändes otroligt fin hela vägen och det fanns mycket sparat över mål, sade Heinonen och fortsatte:
– Det har strulat så jäkla mycket för henne. Hon fick en väldigt allvarlig hovböld och det tog jättelång tid innan det släppte, men nu känns hon fräsch och fin.

Imma Hanover är uppfödd av Hanover Shoe Farms och näst på tur i vinnarcirkeln var en annan häst från det legendariska stuteriet. Närmare bestämt Sagredo Hanover (e. Explosive Matter) som verkligen har hittat stilen i Iida M Lanttos regi i vinter.

På Bodentravet spårade han runt om och fick beröm av segerkusken Ulf Ohlsson efteråt.
– Han var jättefin. Han öppnade bra trots att jag körde på säkerhet första biten. Sedan stack han undan lätt när jag begärde lite av honom på upploppet. Det finns gott om krafter kvar.

Ett kallblodslopp med hästar på tre olika volter rymdes också på GS75-kupongen. Där gick segern till Järvsögrej (e. Järvsöfaks) som vann trots markförlust i starten.
– Det var någon annan som hoppade och då gjorde han likadant. Då tänkte jag att det var förstört, sade Per Gustafsson som körde hästen åt Tage Hollström.

Men det var det alltså inte. Järvsögrej kom tillbaka och avgjorde enkelt – med lite hjälp från kusken.
– Han travade dåligt på upploppet, så jag fick stötta honom lite. Annars var det bra.

Amatören Nils Westerberg lånade ut Helix (e. Hövding Lavec) till Magnus A Djuse med bästa tänkbara utfall. Med en rejäl insats såg femåringen till att tränaren fick jubla.
– Det var jättenervöst att stå vid sidan, men Magnus är otroligt duktig. Jag har kört som en pajas, men han körde så snyggt. Sedan har han en fördel till – han är minst 30 kilo lättare än mig, sade Westerberg och bjöd på dagens bredaste leende.
– Det här är helt fantastiskt roligt. Det är så kul när det lyckas.

ANNONS

Ämnen i artikelnSå jobbar Travronden med journalistik

Uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor på vår information och att vara på plats där det händer. Vi följer de Pressetiska reglerna och vår nyhetsjournalistik ska präglas av trovärdighet och opartiskhet.

ANNONS