Sveriges ledande travtidning
Sveriges ledande travtidning
ANNONS

Duo åker på Sverigeturné: "Både skoj och allvar"

Foto: LARS JAKOBSSON/TR BILD
Stefan Hultman och Johan Lindberg. Foto: LARS JAKOBSSON/TR BILD

Lasse Stefanz har väl nästan alla hört talas om. Nu skickar även Svensk Travsport ut en turnébuss runt om i hela Sverige – Johan Stefanz är ”gruppen” som både ska underhålla, bilda och förena! 

Publicerad:

Låter det helt snurrigt? Dans handlar ganska mycket om att snurra samt även förena och ha roligt. Det kan dessutom vara bildande att ta ett par låtar med en mer rutinerad partner. Men låt oss nu skifta från det välhartsade dansgolvet till travets egen scen. 
Pegasus är inte det första så kallade måldokument som tagits fram inom svensk travsport, förmodligen inte heller det sista. Carta-utredningen i början av 2000-talet väckte starka känslor och på sist- one har vi bland annat haft Trav 2010 och Horisont 2017.
Dessa har inte givit så mycket i praktiken, så varför ska vi ens lägga kraft och tid på Pegasus? 
– Horisont 2017 var ett otroligt välskrivet dokument, men i realiteten hände för lite där ute i Travsverige. Vi inom travfamiljen har aldrig tidigare tagit fram en gemensam målbild eller jobbat mot strategiska måltal, men Pegasus är ett första försök att göra just detta. Det råder heller inget tvivel om att det finns ett fantastiskt engagemang ute i landet, nu gäller det också att vi börjar prata samma språk, säger Johan Lindberg, generalsekreterare på Svensk Travsport. 

"Det är bara att acceptera"

Lindberg har på sistone fått en ny roll inom ST, samma titel men en mera utåtriktad roll. Han ska inte längre tillbringa den mesta tiden i Hästsportens Hus, utan istället vara ute på fältet, närmare banor- na och alla travintresserade. Den närmaste tiden är det Pegasus som gäller till nästan 100 procent. Även om det är över två år sedan detta projekt startades upp är man långt ifrån i mål. 
– Nu gäller det att sätta eld på brasan. Det är bara acceptera att det tagit två år att förankra och sedan ta fram de första specifika målen fram till december 2020. I inledningsskedet gjordes 16 workshops runt om i landet, där vilken travintresserad som helst hade möjligheten att delta. Sammanlagt deltog cirka 850 personer och det kom fram runt 2000 idéer. De sistnämnda kokades sedan ner till ett antal strategiska mål och även konkreta siffror för bas, bredd och elit (se faktaruta). 

Vad är då det absolut viktigaste just nu vad gäller Pegasus-arbetet? 
– Lite svårt med ett konkret svar, men viktigast är att så många som möjligt hjälps åt att göra bra saker. Det är väldigt lätt att bli rundad annars. I en första anblick kan till exempel vardagstrav och tv-sändningar se ut att vara på värsta kol- lisionskurs, men båda behövs och det gäller att göra det bästa av situationen. 

Det kostar en slant att lyssna och dansa till Lasse Stefanz. Gruppen Johan Stefanz tar inget inträde – och kommer till Sveriges samtliga 33 travbanor. Turnén inleds den 1 oktober i Örebro och avslutas inte förrän en bit in på nästa år. Vilka som spelar? Jo, Johan Lindberg - och Stefan Hultman! 
– Tanken är att Stefan ska vara publikdragare med sina historier och sitt kunnande från en fantastisk karriär. Det ska bli trevliga kvällar blandade med både skoj och allvar. Både och behövs, förklarar Johan, som varit noga med att det verkligen gäller att nå ut brett. 
– För mig kändes det viktigt att åka till alla travbanor i landet, även de allra minsta. Många har kanske en avvaktande och tveksam bild om vad Pegasus egentligen är. Det gäller nu att få så många som möjligt med på tåget och att dessa också bidrar med sina egna kunskaper/idéer samt blir ambassadörer för Svensk Travsport. Det spelar ingen roll var någonstans man befinner sig i hierarkin eller organisationen.
Var det svårt att få med Stefan Hultman på den här speciella turnén? 
– Det tog noll sekunder. Han är redan van att åka runt och berätta om sin karriär och verkar tycka att det här ska bli riktigt kul. 

Många möten

Johan har inte bara de 33 mötena med vanligt folk på sina axlar. Han ska även träffa styrelserna för samtliga travbanor/sällskap och BAS-organisationer. 
– Jag hoppas att kunna kombinera det hela. Det vore tufft med 66 olika resor... 
Nej, det går förstås inte att begära av travfolk att man håller dansbandstempo. Det finns också en målsättning med antalet besökare under de 33 spelningarna för Johan Stefanz. 
– Det är väldigt svårt att veta hur många som kommer, men vi har i alla fall satt upp ett mål på 100 personer per träff, men det kan vara i lägsta laget. Det kommer hur som helst bli fantastiskt roligt, säger Lindberg. 

Okej – lets dance!

FAKTA

Pegasus 2020

Nedan följer ett urval av de strategiska målen för Pegasus 2020: 
8 Antal betalande besökare på respektive banas stora dagar/dag:
158 000 (2016: 51 700).
8 Antal besökare på respektive banas stora dagar/dag: 450 000 (2016: 313 730). 8 Antal svenskfödda hästar på topp 100-listan UET Master series:
30 procent (2017: 28 procent). Antal svensktränade hästar på topp 100-listan UET Master series: 40 procent (2017: 37 procent).
8 Antal unika individer (kusk/ryttare) som tävlar i ponnytravtävlingar:
900 aktiva (2016: 670)
8 Antal B/F-tränare: 2 900 aktiva (2016: 2 700)
8 Antal unika elever i travskolor som genomgår en kurs*: 6200 elever.
(2016: 3080). *Minst 3 tillfällen/kurs.

ANNONS

Ämnen i artikelnSå jobbar Travronden med journalistik

Uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor på vår information och att vara på plats där det händer. Vi följer de Pressetiska reglerna och vår nyhetsjournalistik ska präglas av trovärdighet och opartiskhet.

ANNONS