Sveriges ledande travtidning
Sveriges ledande travtidning
ANNONS

Earl Simon till final

Foto: Dennis Engelbo/TR BILD
Earl Simon och Jarmo Niskanen. Foto: Dennis Engelbo/TR BILD

Kval till Europaderbyt kördes på Vincennes under tisdagskvällen och i ett av de två försök som kördes startade Jarmo Niskanens Earl Simon.

Publicerad:

Stall Skyttens fyraåring visade sig bara bäst i sitt kval till Europaderbyt som går på Vincennes fredagen 12 oktober. Franck Nivard satt i sulkyn och serverade Earl Simon (e. Prodigious) en fin resa, inledningsvis i ledningen, för att varvet från mål släppa över den positionen till svenskägde Victor Gio, som var alldeles för het på gröten för dagen för körande Björn Goop.

In mot sista sväng var det slut i tanken för Victor Gio som inledde karriären lovande i USA hos Jimmy Takter, och istället tog Earl Simon över. Han i sin tur utmanades av Richard Westerinks Esmondo (e. Un Mec d'Heripre) över upploppet, men segern var aldrig i någon fara.

1.12,7a/2.100 meter blev segertiden och 30.000 euro var triumfen värd. Fyra i loppet slutade Anders Lindqvists Eclair du Mirel efter resa i kön.

I det andra uttagningsloppet försvann både favoriten Vivid Wise As och andrahandaren Express Jet. Den förstnämnde var bara dålig efter fin resa i kön, medans Pierre Vercruysses Express Jet galopperade en bit in i loppet. Istället blev det holländsk dominans, detta sedan Paul Hagoorts Broadwell (e. Conway Hall) spårat runt om tillsammans med Robin Bakker. Hästen inledde starkt som tvååring i Tyskland med flertalet storloppsegrar. Under fyraåringssäsongen har man tagit sikte mot Frankrike och bland annat slog han Jarmo Niskanens Earl Simon på Parisbanan Enghien i slutet av juli i grupp III-loppet Prix de Milan.

Hårt i mål blev det däremot i loppet, detta då Sebastien Guaratos Eridan (e. Ready Cash) avslutade vasst för David Thomain. Eridan som varit ute mot tuffast tänkbara sällskap hela karriären hade inte startat på fem månader och lär gå framåt med loppet i kroppen inför finalen. I det andra uttagningsloppet gick det fortare än i det första, 1.12,1a/2.100 meter blev segertiden.

Under lördagen går de svenska uttagningsloppen till Europaderbyt.

ANNONS

Ämnen i artikelnSå jobbar Travronden med journalistik

Uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor på vår information och att vara på plats där det händer. Vi följer de Pressetiska reglerna och vår nyhetsjournalistik ska präglas av trovärdighet och opartiskhet.