Sveriges ledande travtidning
ANNONS

Ecurie D. glänste på nytt världsrekord

Foto: Lars Jakobsson/TR Bild
Foto: Lars Jakobsson/TR Bild

Frode Hamres stjärnämne Ecurie D. visade klassen i Big Noon-pokalen. Trots en tung resa i dödens under slutvarvet var treåringen bara bäst på nya världsrekordet 1.12,2/1640 meter. 

Publicerad:

Det var lite av elddop som väntade för snackhästen Ecurie D. (e. Infinitif) som kom till Solvalla med fem raka segrar från debuten. Nu väntade första loppet med voltstart och karriärens tuffaste uppgift - och han löste den på allra bästa sätt. Tillsammans med Björn Goop tog Ecurie D. plats som tredjehäst i inledningen och placerades i dödens efter 500 meter utvändigt om ledaren High Into the Sky. Ecurie D. gav  därmed rygg till andrahandsfavoriten Upset Face och det var de två som skulle göra upp om det till slut.

Lutfi Kolgjini sände till attack med Upset Face 350 meter till mål, men Ecurie D. som knäckt ledaren in på upploppet var starkast i upplösningen och höll undan på 1.12,2/1640 meter.  
– Det var lite annorlunda förutsättningar i dag med spår fyra över 1640 meter och han hade lite nerverna på utsidan, och galopperade i omstarten. Sedan slappnade av och gick bra i väg i den giltiga, sa Björn Goop i vinnarcirkeln. 
– Jag hade att jag hade mycket krafter kvar i hästen under vägen men jag ville inte splittra fältet för tidigt. Sedan gjorde han det väldigt bra över upploppet. 

Upset Face fullföljde fint till andraplatsen före Zabul Fi.

I övrigt under kvällen

Frode Hamres Troll Solen (e. Voje Faks) visade styrkan i nyinstiftade Jäntungens lopp för kallblod. Tillsammans med Magnus Teien Gundersen fick sexåringen gå den tunga vägen i dödens sista 1400 meterna, men hade ändå mod att plocka ner ledaren och värja sig för sista biten G.Jerken som fick fritt in på upploppet. Segertiden blev fina 1.22,6/2160 meter och belöningen 200.000 kronor.
– Han kändes väldigt stark hela vägen och jag hade god kontroll på det. Han har utvecklats hela tiden och Hamre har gjort ett jättebra jobb med honom, sa Gundersen. 

Favoriten Ultimaluna Grif (e. Andover Hall) blev svaret i Queen L:s stolopp. Tränaren Alessandro Gocciadoro hittade ut från vinnarhålet bakom ledaren Stonewashd Diamant i sista sväng och sedan blev det enkelt för Ultimaluna Grif, som spurtade till en klar seger på 1.13,3a/2640 meter.

Quarcia (e. Quarcio du Chene) och Kim Moberg dominerade Berndt Lindstedts lopp för ston från början till slut. Ekipaget tog tidigt hand om ledningen och Moberg visade tydligt att hon ville köra där när Ulf Ohlsson ställde en fråga med favoriten Bear Bahareh. Qarcia gick sedan undan ohotad på nya rekordet 1.14,0a/2140 meter. Rommeamatören Roger Forslund är uppfödare, tränare och ägare till den lovande fyraåringen som tjänade 100.000 kronor. 
– Hon blev lite bekväm sista biten men jag vet att hon svarar väldigt bra på norsken, konstaterade Moberg efteråt.

Fjolårets elitloppsfyra Dreammoko (e. Timoko) var i en klass för sig "I Afton Dans - Foxtrot" för fuxar. Björn Goop kastade loss från tredje par utvändigt med 750 meter och ekipaget sköljde till täten in mot sista sväng. Sedan lämnade Dreammoko konkurrenterna bakom sig och sexåringen var fullständigt överlägsen i mål 1.11,9/2180 meter, nytt svenskt rekord för 5 år och äldre utländska hingstar/valacker.
– Jag har bara haft honom i träning några veckor och han har mest tränat på i tung sand, jag är väldigt nöjd med sättet han vann på och nu kan vi spänna bågen med honom, sa Björn Goop efter den imponerande regidebuten av Dreammoko.

I Wallenius Cup, ett treåringslopp för ston med 150.000 kronor i förstapris, blev det dött lopp mellan Sashay My Way (e. Muscle Massive) och Dontlooseallmoney (e. Bold Eagle) efter en stenhård slutstrid.  Sasway My Way med tränaren Adrian Kolgjini drog tåget i tredjespår sista 800 meterna och höll urstarkt in i mål, medan Dontlooseallmoney spurtade sylvasst längst ut över upploppet med Jim Oscarsson. Vinnarduon kom i mål på 1.12,1a/1640 meter. 

ANNONS

Ämnen i artikelnSå jobbar Travronden med journalistik

Uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor på vår information och att vara på plats där det händer. Vi följer de Pressetiska reglerna och vår nyhetsjournalistik ska präglas av trovärdighet och opartiskhet.