Sveriges ledande travtidning
Sveriges ledande travtidning
ANNONS

Efter ett års avstängning: Nu startar Lover Face

Foto: HANOLD/ALN
Lover Face gör sig redo för sin andra start efter ett års dopingavstängning. Foto: HANOLD/ALN

Kommer ni ihåg Lover Face? Den svenskägde dubbelmiljonären som fastnade i dopingprov i Frankrike i avseende på Kobolt och precis som sin tränare Fabrice Souloy stängdes av ett år av det franska travförbundet? Nu är nioåringen i alla fall igång och startar igen!

Publicerad:

Det var efter en tredjeplats i franska Cabourg den 22 juli 2016 som dopingprov togs på den då Fabrice Souloy-tränade Lover Face (e. Love You). Det visade sig att hästen hade kraftigt förhöjda värden av Kobolt i kroppen. Han stängdes av tills vidare och när Fabrice Souloy i slutet av förra året fick sitt dopingstraff från franska travförbundet på ett års avstängning och beträdandeförbud i hela Europa straffades även Lover Face med ett års tävlingsförbud. Detta enligt det franska regelsystemet. Däremot var Souloys övriga fyra Kobolt-dopade hästar, som alla fastnade i dopingtester i Norden (Bjerke och Solvalla), fria att tävla vidare bara de kunde uppvisa negativa dopingprov. Detta eftersom man här i Norden bara i undantagsfall väljer att stänga av hästar efter positiva dopingprov. De fyra som ”klarade sig” var Your Highness, Lionel, Un Mec d’Heripre och Timone Ek.
– Det här kändes otroligt orättvist och jag har mått dåligt länge av vad som hänt. Bland annat har jag haft samtal med ST:s Johan Lindberg, som också tycker att det hela är orättvist men som inte kan göra något åt det hela. Jag funderade ett tag på att ”processa”, men efter att ha fått hjälp att sätta mig in i det rättsliga i Frankrike insåg jag att det inte var någon mening. Jag skulle i sådana fall bara slänga ut en massa pengar utan att få något tillbaka. Så det var till slut bara att gilla läget, berättar Lover Face ägare Bengt Olsson från Hjälteby på Tjörn.

Ett litet ljus i mörkret för Bengt var ändå att Lover Face avstängning räknades från mitten av augusti förra året, varför hästen nu är fri att tävla igen. Och han gör det för Fabrice Souloys svåger Philippe Billard, som blivit en välkänd ”målvakt” i den här gigantiska dopinghärvan. Comebacken gjordes så sent som i söndags på den franska gräsbanan Compiegne med en femteplats som resultat.
– Hästen hade inte startat på länge och behövde gå med greppskor. Dessutom fick han dryga spår efter vägen, berättar Bengt, som var fullt nöjd med insatsen.

Det här med att Lover Face nu tränas av Philippe Billard gör att Bengt inte vinner några popularitetspris hemma i Sverige.
– Folk får tycka vad de vill, det bryr jag mig inte om. Jag försökte skicka Lover Face till Åke Svanstedt i USA, men reglerna där omöjliggjorde en sådan flytt. När detta misslyckades bedömde jag att det ändå var bäst för hästen att stanna kvar i samma miljö. Jag har kompisar som kontinuerligt hälsar på Lover Face och som kan vittna om att hästen mår fint. Jag är inte heller sugen på att låta någon annan franska tränare ta hand om honom.

Ingen tanke på att ta hem Lover Face till Sverige istället då?
– Här i Sverige väntar snart barfotaförbud och det känns inte bra för Love Face del. Han måste få starta på nu för att försöka hitta någon form och förhoppningsvis kunna hävda sig bra under den kommande vintern i Frankrike. Han är förövrigt anmäld till ett lopp nu på söndag, men jag vet ännu inte om vi kommer med.

Till våren räknar Bengt i alla fall med att ta hem Lover Face till Sverige igen.
– Det är grundplanen, även om det är mycket som kan hända. Jag har inte pratat med någon speciell svensk tränare ännu, men det känns givet att fråga Veijo Heiskanen i första hand, som tidigare tränat Lover Face.

Nioårige valacken Lover Face har så här långt tagit 16 segrar och tjänat 1.930.049 kronor.

ANNONS

Ämnen i artikelnSå jobbar Travronden med journalistik

Uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor på vår information och att vara på plats där det händer. Vi följer de Pressetiska reglerna och vår nyhetsjournalistik ska präglas av trovärdighet och opartiskhet.

ANNONS