Sveriges ledande travtidning
Sveriges ledande travtidning
ANNONS

Efter sju år blickar vi nu framåt

Sju långa år.
Så länge var det sedan Åke Svanstedt ställde upp på en intervju eller uttalade sig för Travrondens utsända reportrar.

Publicerad:

Bakgrunden härstammar i den omfattande bevakning och granskning som tidningen gjorde i samband med att han och hans medarbetare misstänktes ha använt så kallade ”grisfösare”, strömimpulser på hästar, i träning. Anklagelser som ledde till att Åke Svanstedt först dömdes för anstiftan till brott mot djurskyddslagen i Skaraborgs tingsrätt, medan medarbetaren friades, för att senare frias helt av Göta hovrätt.
Åke Svanstedt kände sig i samband med den juridiska processen orättvist behandlad av TV4 och av Travronden och valde då att bojkotta båda kanalerna (reds. anm. läs hans kommentar i intervjun nedan). Detta har väckt känslor och sedan några år tillbaka pratar han med TV4 igen medan Travronden varit avhållsamma. Många läsare har också hört av sig till mig sedan jag tillträdde och frågat varför vi skriver om travprofilen (totalt 217 gånger bara i papperstidningen 2016), men inte pratar mer och oftare med honom. 

Nu vet ni varför och denna gång låter vi Åke Svanstedt tala till punkt om fallet – som varit det kanske mest uppmärksammade rättsliga processen inom travet genom tiderna.
Vi gör det på ett frikostigt och öppet vis.
I sammanhanget vill vi vara tydliga med att Travronden är – och alltid varit – en oberoende tidning vars uppgift är att bevaka och granska det som händer inom på travsportscenen. Vi ska ifrågasätta och kritisera när det är befogat, förklara och fördjupa när det behövs och ständigt söka efter sanningen. Vi ska inte ha någon dold agenda, vi ska se objektivt på allt som händer och vara trovärdiga när vi gör det.
Kort sagt, i Travronden ska man få veta vad som hänt och varför.
I dag får ni det.

Utan Åke Svanstedt har det saknats en betydelsefull röst i Travronden, det har varit en olycklig tid för alla inblandade – inte minst våra läsare som velat veta mera om varför han migrerade, framgångarna i USA och nyligen dopinganklagelserna kring Resolve.
I längre intervju med vår reporter Patrick Sjöö berättar nu den välkände kusken om drömmarna i Hambletonian, drivningarna i USA och en hel del annat också. Framöver hoppas vi kunna höra mer om både honom och alla andra storheterna inom svensk travsport.
Nu vänder vi blad och blickar framåt mot nya tider.
Tack för att ni tog er tid.

Joakim Svensson
Chefredaktör

ANNONS

Ämnen i artikelnSå jobbar Travronden med journalistik

Uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor på vår information och att vara på plats där det händer. Vi följer de Pressetiska reglerna och vår nyhetsjournalistik ska präglas av trovärdighet och opartiskhet.

ANNONS