Sveriges ledande travtidning
Sveriges ledande travtidning
ANNONS

Efter skadan på favoriten: "Måste lyfta frågan om hästarnas säkerhet"

Foto: ALN
Calypso Am med Stefan Söderkvist i ledningen på Axevalla. Foto: ALN

Även under Axevallas V75-omgång den gångna helgen var banan den största snackisen. Och i veckan konstaterades det att Calypso Am drabbades av en gaffelbandsskada efter att ha startat där.
– Jag känner mig uppgiven, dum och förbannad, säger tränaren Admir Zukanovic.

Publicerad:

Banan på Axevalla var lördagens stora snackis på V75. Efter V75-1 sköt man på tävlingarna i en kvart så banpersonalen kunde fixa till underlaget. Då hade Admir Zukanovic V75-favorit – Calypso Am – gått i mål som trea i klass I och högst troligt skadat sig. 
– Vi upptäckte att något var fel när vi skulle släppa ut honom i hagen i söndags. Benet var svullet och vi lät kyla det och lät honom vila i två dagar innan vi tog honom till veterinären i tisdags. Då fick vi reda på att det var gaffelbandet i höger bakben som skadats. De har behandlat och medicinerat honom, men den här säsongen är helt över, suckar Stall Dencos Admir Zukanovic.
Luften har gått ur honom och han är både självkritisk och kritisk mot det som hänt. 
– Vädrets makter kan vi inte råda över och jag kan gärna inte lägga skulden på banpersonalen, säger han. 
Vems fel är det då?
– Dels mitt eget, dels banan, ST och banveterinärens. Hade jag haft mer på fötterna hade jag förstås strukit hästen, men alla är beroende av alla i den här branschen och det är så många ekonomiska intressen som styr. Om jag hade tagit bort Calypso Am ur loppet hade jag säkert fått tio sms från spelare som kallar mig för idiot, säger han och fortsätter: 
– Jag tror att Svensk Travsport måste lyfta frågan om hästarnas säkerhet igen. Jag vet att det finns framtagna verktyg för att bedöma banors skick och det går inte bara att stampa med foten i marken. Jag tror inte att alla banveterinärer har kompetensen att bedöma om en bana är tjänlig eller inte. Det står jag för.

ANNONS

Ämnen i artikelnTaggar i artikeln


Så jobbar Travronden med journalistik

Uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor på vår information och att vara på plats där det händer. Vi följer de Pressetiska reglerna och vår nyhetsjournalistik ska präglas av trovärdighet och opartiskhet.