Sveriges ledande travtidning
Sveriges ledande travtidning
ANNONS

Efter tre år – Pegasus-arbetet blir tydligare

Foto: JEANNIE KARLSSON/TR BILD
ST:s sportchef Petter Johansson lyfter fram antalet ponnytravkuskar och travskole-arbetet som plusvarianter i den första riktiga lägesrapporten med faktiska utfall för Pegasus 2020. Foto: JEANNIE KARLSSON/TR BILD

Pegasus-arbetet inleddes redan 2016 och nu kommer Svensk Travsport med den första riktiga lägesrapporten med faktiska utfall för alla banor vad gäller olika fokusområden.

Publicerad:

Det är många utredningar och måldokument som sett dagens ljus inom Svensk Travsport. Pegasus 2020 är den senaste, som förhoppningsvis också ska kunna bidra till verkliga förändringar till det positiva. I dagarna kom ST med en första lägesrapport med specifika siffror. Här går det att se resultatet för landets alla travbanor med avseende på första halvåret 2019.
– Nackdelen med det här är att det inte finns så mycket att jämföra siffrorna med. Styrkan är att vi äntligen är igång och förhoppningsvis kan både bra och dåliga placeringar i de olika kategorierna trigga igång människorna ute på landets travbanor, säger Svensk Travsports tillförordnade vd Ulf Hörnberg, som erkänner att ST av olika anledningar varit seg med att komma igång med mätningarna.

Ännu så länge är det inte heller helt bestämt hur det fortsatta Pegasus-arbetet ska genomföras. Men det mesta talar för att det blir med hjälp av en ”Pegasusmotor” som ST:s Per Wetterholm lanserat.
– Det finns ett inriktningsbeslut om detta och meningen är att det hela ska tas upp i förtroenderådet i augusti/september. Problemet med Pegasus-arbetet är att det finns många olika fokusområden och att det kan kännas för tufft med alla samtidigt. Det blir lite för brett för att nå bra resultat, säger Ulf Hörnberg och fortsätter:
– Pegasusmotorn bygger på att jobba med ett par områden i taget under en viss tidsperiod och sedan fortsätta med ytterligare ett par. Det kan exempelvis bli så att vi börjar med bredd och ungdomssidan för att i nästa steg gå vidare med två andra ämnen.

Svensk Travsports sportchef Petter Johansson väljer att lyfta fram två positiva delar från Pegasus halvårsrapport.
– Det faktum att vi haft nästan 400 ungdomar i åldern 8-15 år som kört ponnylopp under den här perioden måste vara en plusvariant, liksom antalet elever på landets Travskolor (drygt 2.000).

Vilka reaktioner tror då Johansson denna nya Pegasus-mätning kan få ute på travbanorna?
– Det blir enklare att jämföra sig med grannbanor eller banor i samma kategori. Det finns många goda exempel på lyckade arbetsmetoder inom olika områden och med hjälp av dessa nya siffror kan det bli enklare att sträcka ut en hand och hjälpa varandra.
– I slutänden blir det Svensk Travsports styrelse som tar beslutet om hur prioriteringen ska göras vad gäller Pegasus. Inom vilka områden lampan ska lysa lite starkare. Vi får dock se det här som ett referensår.

Här är hela lägesrapporten från Pegasus 2020.

ANNONS

Ämnen i artikelnSå jobbar Travronden med journalistik

Uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor på vår information och att vara på plats där det händer. Vi följer de Pressetiska reglerna och vår nyhetsjournalistik ska präglas av trovärdighet och opartiskhet.

ANNONS