Sveriges ledande travtidning
Sveriges ledande travtidning
ANNONS

Eklöfs straff står fast

Tobias Eklöfs straff på två månaders avstängning och 4.500 kronor i böter står fast.

Publicerad:

Det var i ett lopp på Bergsåker den 3 september som Tobias Eklöfs häst Casper W.F. blev störd till galopp av Troels Andersen och Iller Tooma på sista bortre långsidan. Andersen vann sedan loppet, men fick 1.500 kronor i böter samt en veckas avstängning för snäv körning som grovt stört medtävlare. Måldomarnämnden lät honom dock behålla segern eftersom deras bedömning var att Andersen vunnit loppet även om han väntat i 20 meter till.

Tobias Eklöf ilsknade till efter målgången, körde ikapp Andersen och sedan in i honom bakifrån. På löpningsfilmen ser man tydligt att Andersens huvud åker framåt när Casper W.F:s nos touchar i hjälmen. Måldomarnämnden valde att gå på en sträng linje. Detta bland annat eftersom man vid måldomarkonferensen i april 2018 pratade om att dela ut hårda straff när det handlade om rena hämndaktioner. Dessutom ansåg måldomarnämnden att risken för en olycka i detta fall var betydande.

Tobias Eklöf själv ansåg att han skulle ha ett straff, men att två månaders avstängning och 4.500 kronor i böter var alldeles för strängt. Därför valde Eklöf att överklaga till ST:s överdomstol. I slutet av förra veckan kom överdomstolens beslut. Man valde att fastställa måldomarnämndens beslut. Så här förklarar man det hela:
”Eklöf kan inte undgå påföljd för olämpligt uppträdande. Eklöf förseelse är allvarlig och överdomstolen delar måldomarnämndens och ST:s uppfattning att straffvärdet är högt. Den av måldomarnämnden utdömda påföljden är väl avvägd.”

Överdomstolens beslut kan enligt tävlingsreglementet inte överklagas. I handläggningen deltog Olle Sohlberg, ordförande, Lars Morell, Göran Sandh, Seymour Wegebrand och Stefan Wendén . Beslutet var enhälligt.

Läs hela överdomstolens beslut här

ANNONS

Ämnen i artikelnSå jobbar Travronden med journalistik

Uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor på vår information och att vara på plats där det händer. Vi följer de Pressetiska reglerna och vår nyhetsjournalistik ska präglas av trovärdighet och opartiskhet.

ANNONS