Sveriges ledande travtidning
Sveriges ledande travtidning
ANNONS

Elliot reser runt hela jorden

Foto: SVENSK GALOPP
Foto: SVENSK GALOPP

Han fyller år på lördag, Elliot Öhgren. Snart 19-årige amatören är ute på en riktigt häftig resa. Som en av deltagarna i Fegentri reser han runt hela jorden – där han tävlar för svensk flagg.

Publicerad:

Elliot Öhgren kommer från en galoppintresserad familj. Intresset har funnits sedan barnsben, men att det skulle gå så fort som det har gjort, kunde ingen ana och kanske allra minst huvudpersonen själv.
– Galoppen har alltid varit en stor hobby och det är väl egentligen så det har fortsatt också. Jag har inte hållit på så länge, men jag har fått vara med om otroligt mycket så här långt. Ponnygaloppen var en del, där jag lärde mig mycket. Kan man rida en envis ponny kan man rida det mesta, det kan jag säga, men därifrån till att få rida Fegentri redan andra året med amatörlicens, det är svårt att förstå, säger Öhgren.
Licens för att rida med stor häst togs ut hösten 2014. Mindre än ett år senare stod han som segrare i SM för amatörryttare med Mocacha.
– Det var ju galet, egentligen. Jag minns att hästen var en av de minst spelade i loppet, så egentligen var det ingen som trodde att vi skulle ha med segern att göra, men vi lyckades. Det blev dessutom enkelt. På den vägen är det och nu har jag ridit 50-talet lopp.

För lång för att bli proffs
Trots den otroligt fina inledningen av karriären har det aldrig riktigt varit nära att sluta plugga för att satsa på galoppen till fullo. Det hela har även en naturlig förklaring.
– Hur mycket jag än vill, så kan jag inte bli proffsjockey. Med min längd är det svårt att komma ner i den vikt som krävs och så som det är nu rider jag lägst 60 kilo. Däremot hoppas jag att få ut licens för att rida hinder och häcklopp, där är möjligheterna betydligt större för sådana som mig. Sporten som sådan är inte så stor i Sverige, men däremot finns möjligheten att rida utomlands.
Utomlands var det ja. Sedan i höstas har Elliot Öhgren fått möjligheten att resa runt tillsammans med Fegentri, en organisation bestående av 25 länder. Organisationens tanke är att göra reklam för amatörryttare runtom i världen och runt 60 lopp rids per år.
– Att få möjligheten att åka runt och se sig om och dessutom rida fina hästar är jag otroligt glad över. Jag måste tacka mina sponsorer, Amatörryttarklubben och Jockeyklubben, som ger mig chansen. Så fort jag kan åka, så gör jag det. Det enda problemet är att jag har en termin kvar i skolan, men många lopp går som tur var på helgerna.
I helgen red du årets första lopp ingående i Fegentri. Berätta!
– Ja, det var en häftig upplevelse. Vi tävlade i Schweiz, på isen i St Moritz. Att rida på det underlaget var väldigt speciellt, det var fint och nästan snabbare än dirttrack, men däremot sprutet från de andra hästarna... Det kunde både jag och min ritt vara utan. Rena turen att jag hade ansiktsmask på mig, annars hade det gjort rejält ont. Jag red en 14-årig häst och vi slutade femma. Det var kul att rida en så pass levnadsglad 14-åring och jag tror säkert han hade varit slagkraftig i många lopp i Sverige om han bara fått starta.
Isen i St Moritz är däremot långt ifrån den enda upplevelsen som varit häftig för talangen.
– Jag har varit runtom i världen, allt ifrån Oman och Qatar till Italien och Tyskland. Härnäst blir det Italien igen, Pisa. Det ska bli häftigt.

Långa avstånd kräver att han är morgonpigg
Galoppen är däremot inte allt för Elliot Öhgren. Som han nämnde tar skolan mycket tid.
– Jag pluggar foto och film på gymnasiet, men det stora intresset ligger i att skapa specialeffekter vid datorn. Det kan jag tänka mig att jobba med, om det nu inte finns någon framtid inom galoppen. Vi får se hur det blir, men visst hoppas jag att mitt första jobb ska bli i stall.
Skolan går han i Täby, själv bor han i Roslagen. Täby Galopp låg perfekt till för att kunna rida ut innan eller efter skolan, nu är det däremot tuffare.
– Bro Park ligger för långt ifrån, distansmässigt, så som det är nu så rider jag ut hos tränare på Angarn (Vallentuna). Det blir tidiga mornar, men det är det värt. Att få mer kunskap och kontakt med tränare är viktigt.

Vill rida fler lopp i Fegentri
Målen för 2017, förutom att ha kul, är satta.
– Jag vill rida mer, självklart. Jag red mest på Täby och Bro Park i fjol, men i år vill jag satsa på att rida mer på Jägersro och Göteborg Galopp. Alla banor har en serie för amatörryttare med final och målet är att kvalificera sig till dem. Sedan ska jag som sagt försöka ta hinderlicens, men när det blir av får vi se. Den dag det sker kommer jag kunna rida än fler lopp i Fegentri i och med att det rids hinderlopp i den serien också.
Vilken bana tycker du är roligast att rida på?
– Oj, vilken fråga. Jag har ridit på alla större banor i Skandinavien förutom Klampenborg, men det är svårt att säga. Däremot kan jag säga att det är roligare att rida på gräs jämfört med dirt. Det är snabbare och härligare.
Vi får önska dig fortsatt lycka till och så får vi hoppas att du försvarar Sveriges färger på bra sätt i Fegentri.
– Tack så mycket. Jag ska göra allt jag kan för att få så bra resultat som möjligt, både i de vanliga loppen och finalen i Qatar, avslutar Öhgren.
Förutom Elliot Öhgren tävlar även Elin Rödjare i Sveriges färger. Precis som för killarna finns nämligen en del i Fegentri för tjejer.

ANNONS

Ämnen i artikelnSå jobbar Travronden med journalistik

Uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor på vår information och att vara på plats där det händer. Vi följer de Pressetiska reglerna och vår nyhetsjournalistik ska präglas av trovärdighet och opartiskhet.

ANNONS