Sveriges ledande travtidning
Sveriges ledande travtidning
ANNONS

"En extra känslosam seger"

Foto: Martin Langels/ALN
Foto: Martin Langels/ALN

På måndagen körde Li Vestman sitt första sulkylopp på nästan två år. Det slutade på bästa tänkbara sätt – trots ett sorgligt besked alldeles inpå start.
– Jag sade åt hästen att om det var någon gång han verkligen skulle göra det bra så var det nu, säger Solvallaamatören.

Publicerad:

Li Vestman och hennes pappa Torbjörn har en starthäst i stallet – sjuårige valacken Meshan som kom segerlös till deras regi, men som nu, ett par år senare, har fem vinster på meritlistan.

Den senaste togs i Eskilstuna på måndagen i ett amatörlopp – i sulky. En disciplin som Meshan (e. Micro Mesh) hade varit ifrån i sex raka starter och som kusken inte tävlat i sedan i november i förfjol.
– Jag brukar leja bort sulkyloppen till de som vet vad de sysslar med, men den här gången bestämde jag mig för att prova, berättar Li Vestman.

Sagt och gjort hoppade Vestman upp i vagnen, men fick inte den start hon hade hoppats på från bakspåret bakom bilen.
– Jag och pappa diskuterade vilken häst vi skulle lägga oss bakom. Han tyckte fyran, men jag valde trean. Det var en liten tabbe och vi hamnade långt efter från början, säger Vestman och fortsätter:
– Men jag hade massor i tömmarna. Därför tänkte jag att hästen fick bestämma och skickade iväg honom i tredjespår. Favoriten var i dödens, men vi lyckades komma ned bakom den.

Sorgligt besked innan värmningen

Från andra par utvändigt kom sedan luckan i utgången av sista sväng. Med fritt fram sköt Meshan till vasst och fångade in favoriten Stole the Show kort före mål. Hästens andra raka seger var därmed ett faktum och det var en speciell sådan.
– Precis innan värmningen ringde min faster och berättade att farmor hade somnat in, berättar Li Vestman.
– Jag sade åt hästen att om det var någon gång han verkligen skulle göra det bra så var det nu. Och det verkar som att han lyssnade. Han var fruktansvärt pigg och glad redan i värmningen och på upploppet hade han 
hur mycket krafter kvar som helst. Han var jätteduktig.

Seger direkt i sulkycomebacken – fick du blodad tand?
– Det är klart att man känner att det gick bra och det vore kul att köra mer framöver. Det här var inte mist sista sulkylopp.

Seger för Seppälä – och trippel för Kontio

En annan som var tillbaka i vagnen efter lång frånvaro var Janina Seppälä. Och även hon lämnade Sundbyholm som en vinnare. Seppälä körde treåriga Enge Astarte (e. Formula One) till seger åt arbetsgivaren Mattias Djuse.

Flest besök i vinnarcirkeln gjorde Jorma Kontio som tog en trippel med hästar från tre olika stall: Timo Nurmos Ajlajk (e. Maharajah), Per Lennartsson Yankee la Vie (e. Dust All Over) samt Helios di Quattro (e. Ready Cash) som tränas av Sandra Luomala.

Måndagens vinnare i Eskilstuna:
Ajlajk (e. Maharajah) – Jorma Kontio (Timo Nurmos)
Triton (e. Triton Sund) – Mats Gunnarsson
Yankee la Vie (e. Dust All Over) – Jorma Kontio (Per Lennartsson)
Bicc's Lamborghini (e. Celebrity Secret) – Carl Johan Jepson (Fredrik Wallin)
Butterfly Ima (e. Orlando Vici) – Sofia Adolfsson (Åke Lindblom)
McGarret (e. Weingartner) – Micael Stjernström (Jesper Hedqvist)
Meshan (e. Micro Mesh) – Li Vestman (Torbjörn Vestman)
Chapter N.Deo (e. Chapter Seven) – Carl Johan Jepson (Daniel Redén)
Helios di Quattro (e. Ready Cash) – Jorma Kontio (Sandra Luomala)
Enge Astarte (e. Formula One) – Janina Seppälä (Mattias Djuse)
Dessert (e. Chocolatier) – Markus B Svedberg
 

ANNONS

Ämnen i artikelnSå jobbar Travronden med journalistik

Uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor på vår information och att vara på plats där det händer. Vi följer de Pressetiska reglerna och vår nyhetsjournalistik ska präglas av trovärdighet och opartiskhet.

ANNONS