Sveriges ledande travtidning
Sveriges ledande travtidning
ANNONS

En kämpe har lämnat oss

Foto: MIA TÖRNBERG/TR BILD
Triton Sund värmer upp tillsammans med Örjan Kihlström inför sin första Elitloppsstart 2009. Foto: MIA TÖRNBERG/TR BILD

En av de allra största kämparna har lämnat oss. Triton Sund blev 18 år.

Publicerad:

Han hade kanske inte den allra bästa tekniken, men få hästar i trav-Sverige har haft mera kämpaglöd och löpskalle än Triton Sund (e. Viking Kronos). Hästen inledde karriären hos Lutfi Kolgjini, där han bland annat slutade tvåa i finalen av Svenskt Travkriterium. Kort före Derbykvalen 2005 bytte hästen tränare till Stefan Hultman. Triton vann sitt försök men galopperade bort sig i finalen som en av favoriterna. Senare samma år segrade dock hästen i Breeders Crown-finalen för fyraåriga hingstar och valacker.

Triton utvecklades till en världsstjärna och levde hela tiden på sin styrka och inställning. Bland storsegrarna kan nämnas Olympiatravet, Sundsvall Open Trot, Copenhagen Cup och SM (två gånger). Han deltog även i Elitloppet två gånger (2009 och 2010) och gick till final i båda upplagorna (femma som bäst), Triton Sund avslutade sin tävlingskarriär i slutet av november 2010 med 34 segrar och drygt 15,3 miljoner på kontot. Redan året efter började han betäcka. Första årskullen (2012) innehöll 56 svenskregistrerade avkommor, där Xceed G.T. (sju segrar och 949.887 kronor) och Peter G Normans All Star (sex segrar och 873.700 blev de två främsta. Sammanlagt har han 182 registrerade avkommor, där Uppochhoppa (nio segrar och 1.185.100 kronor) samt Hope And Dreams (tio segrar och 1.180.724 kronor) toppar listan.

Redan i september berättade Madelene Wikstén på Stall W.F. för Travronden att Triton skulle avsluta sin avelskarriär på grund av åldersskäl. I dag skriver hon på sin Facebook-sida att man tyvärr tvingats ta bort hästen.
– Alla sagor har ett slut och vi har tyvärr fått ta farväl av en fantastisk vän, individ och avelshingst. Han var en enastående tävlingshäst och tjänade 15,3 miljoner kronor. Och som arbetskamrat var han otrolig, alltid snäll och villig att göra det som förväntades av honom. Trots att Triton på slutet hade ganska ont, så bet han ihop och kämpade på, skriver Wikstén bland annat.

Just ordet kämpe är väl det allra bästa ord som man kan förknippa Triton Sund med.

ANNONS

Ämnen i artikelnSå jobbar Travronden med journalistik

Uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor på vår information och att vara på plats där det händer. Vi följer de Pressetiska reglerna och vår nyhetsjournalistik ska präglas av trovärdighet och opartiskhet.

ANNONS