Sveriges ledande travtidning
ANNONS

Enkät: Riksdagspartierna om hästnäringen och valet

Foto: Petri Johansson/TR Bild
Foto: Petri Johansson/TR Bild

Åtta partier – sex frågor: Så säger riksdagspartierna om hästnäringen och travsporten.

Publicerad:

1) På vilket sätt orienterar ni er i hästvälfärdsfrågor? Varför ska en travintresserad person – hästägare, ­aktiv, spelare – rösta på ert parti?
2) Många aktiva inom travsporten är små egenföretagande. På vilket sätt främjar ni sådan verksamhet?
3) Hur ser ni på att hästnäringen yrkessysselsätter cirka 30 000 personer?
4) Konsumentskydd är centralt i den nya spellagstiftningen, men varför tillåts spelare inte vara framgångsrika på en spelmarknad med fasta odds utan att bolagen begränsar kundens möjligheter att spela?
5) Hur kunde en ny spellag röstas igenom utan att finansieringen av hästnäringen berördes? Något som föranledde en ny utredning och en ovisshet inom travsporten.
6) Vilken är den viktigaste frågan ni går till val på?

CENTERPARTIET

1) Centerpartiet är ett parti som värnar om landsbygden, djur och småföretagande. Centerpartiet har etablerat ett hästnätverk som driver hästnäringsfrågor alldeles särskilt. Hästnäringsfrågor är ofta bort­glömda av många, men inte ­Centerpartiet. Vi har flera konkreta förslag* på hur hästnäringen kan utvecklas och för fler ta del av hästen i sport, ­rekreation, i turism men också för att hålla landskapen öppna.

2) Småföretagande ligger Centerpartiet nära om hjärtat. Vi vill se minskat regelkrångel, för varje ny regel som införs så måste en regel bort. Det ska vara enklare att få bygglov för exempelvis ett stall eller ett ridhus och göra det lättare att anställa ungdomar som vill arbeta med hästar genom lägre arbetsgivaravgifter för ungdomar, men också nyanlända. För den enmansföretagare som anställer sin första medarbetare vill vi ta bort arbetsgivaravgiften helt under de två första åren. Dessutom så vill vi införa en helt ny företagsform för de allra minsta företagen, de med högst 250 000 kr i omsättning. Vi kallar denna nya företagsform ingångsföretag. Ingångsföretag ska fungera som enskild firma gör idag, men med ordentliga regelförenklingar. Ingångsföretagen ska inte betala vare sig inkomstskatt, egenavgifter eller moms. Istället för vanliga skatter och avgifter betalas en schablonmässig skatt, baserad på omsättningen, med en skattesats på 25 procent. Genom att ingångsföretag endast betalar en sådan omsättningsskatt krävs det inte att de upprätthåller samma omfattande bokföring som vanliga företag måste göra.

3) Hästnäringen spelar en stor och viktig roll för både företagande inom de gröna näringarna och rekreation, där båda delarna är viktiga för svenska samhället. Hästföretagande är den femte största produktionsgrenen inom de gröna näringarna, och svensk hästuppfödning står för både ett öppet landskap och företagande som är kopplat till hästnäringen. Det gör det möjligt för människor att utöva sport och rekreationsmöjligheter. Djur och natur har visat sig ha en positiv hälsopåverkan. Utöver de hälsofrämjande effekterna kan hästnäringen också fylla en viktig funktion för anställda med exempelvis olika funktions- och rörelsehinder men också med balanssvårigheter. Så det är klart att hästnäringen är viktig för Sverige och många svenskar, så också för Centerpartiet.

4) Spelutredningen har gjort ett gediget arbete som legat till grund för den lag som riksdagen nu antagit och som innebär stora förändringar av spelmarknaden där en modern lagstiftning som inkluderar hela den växande spelmarknaden ersatt en icke fungerande omodern monopollagstiftning. En ny lagstiftning var viktigt också för arbetet mot riskspelande och spelmissbruk. Eftersom förändringarna är stora fick Centerpartiet och Alliansen igenom att lagen kontinuerligt ska följas upp för att se om eventuella förändringar behöver göras över tid, när man ser vilka konsekvenserna blir. Vi kommer nära följa detta, och om nödvändigt också justera det som eventuellt behöver justeras.

5) Centerpartiet drev aktivt och fortsätter driva frågan kring finansiering av hästnäringen på en omreglerad marknad. Den utredning regeringen tillsatt borde se annorlunda ut. Utredningen har fått alldeles för lång tid på sig, vilket skapar en långsiktig ovisshet inom travsporten. Mandatet för utredningen har också vuxit vilket vi är kritiska till. Om vi kommer till makten kommer vi driva på för att utredningen ska fokusera på finansieringen av hästnäringen, dvs. renodlas, och att redovisningstiden ska bli kortare. Det kan förhoppningsvis minska ovissheten inom travsporten och skapa långsiktiga spelregler.

6) Vi går till val på ett Sverige som håller ihop och där vi kan vända oro till framtidstro. Då måste vi ha en bättre integration och möjligheter till jobb och företagande i hela landet. Det behövs ökad trygghet med kortare vårdköer och fler poliser. Och vi måste tackla klimathotet med en grön omställning, som i sin tur kan ge fler gröna jobb.

* OBS! Av utrymmesskäl är förslagen inte uppspaltade i denna sammanställning. Förslagen innebar kortfattat bland annat: gör ridsporten tillgänglig för alla, minskat regelkrångel vid bygglov, undanta levande djur i ­konsumtentlagstiftningen.

KRISTDEMOKRATERNA

1) Vi ser att hästnäringen är en viktig näring som tar ett betydande ansvar när det gäller bl.a. veterinärverksamheten. Vi håller oss väl underrättade och följer fortsatt utredning om hästnäringen och vilka följder det kan få bl.a. när det gäller den viktiga veterinärverksamheten. Det är naturligtvis också så att en hästägare är intresserad av att samhället fungerar i alla delar. Det finns därför många skäl att rösta på Kristdemokraterna. Vi är det enda partiet som har ett konkret och omfattande förslag för att säkerställa en jämlik vård genom att staten tar huvudansvaret för sjukvården. Kristdemokraterna står också som garant för valfrihet för familjer samt i vård och skola. Vi står upp för en politik som bygger samhället underifrån, inte från toppen, genom att ge förutsättningar snarare än att styra. Vi har också ett perspektiv om att politiken har sina gränser, att människor kan och vill bestämma själva över sina liv i större utsträckning. 

2) Kristdemokraterna vill att fler ska finna det mödan värt att starta och utveckla ett företag. Därför lägger vi en rad förslag om enklare regler, ökad tillgång på riskkapital och konkurrenskraftiga skatter. Exempel på konkreta reformer är:

  • Slopade arbetsgivaravgifter vid anställning av unga eller nyanlända samt borttagen särskild löneskatt på äldre.
  • Utöka turordningsreglerna i LAS till fyra personer oavsett företagets storlek och vidga rätten till provanställning.
  • Inför en garanti för företagen att de bara ska behöva lämna en och samma uppgift en gång till myndigheterna.
  • Sänk kravet på aktiekapital från 50 000 till 25 000 kronor. 
  • Stärka trygghetssystemen för företagare, särskilt i uppbyggnadsskedet
  • Förenklade regler kring generationsskiften i fåmansbolag.
  • Bygga ut RUT-avdraget.
  • Nej till vinstbegränsning i välfärden, då dessa företag måste ha goda förutsättningar att bedriva sin verksamhet.
  • Begränsa företrädaransvaret.
  • Förenkla momsreglerna.
  • Det statliga riskkapitalet måste reformeras och effektiviseras så att det i högre grad kompletterar privat riskkapital. Detta vill vi göra genom så kallade fond-i-fond-lösningar, där statligt riskkapital från början samverkar med privata fonder för att nå mindre och växande företag.

3) Det är en mycket viktig näring, såväl för dem som är anställda som för de många som är civilt engagerade och har ridsporten som hobby.

4) För oss kristdemokrater har ett fokus under spellagstiftningens framtagande, där vi suttit med i den parlamentariska referensgruppen, varit att spelmissbruket ska minska. Det finns enligt uppgift cirka 80 000 barn i Sverige som lever med en spelberoende förälder. Så de förslag som finns med i den nya spellicensförordningen genomsyras av ett starkt konsumentskydd. 

5) Den nya spelreformen medför stora förändringar på spelmarknaden, inte minst för ATG som ägs av hästsporten. Därför tillsatte regeringen, med stöd av oss i den parlamentariska referensgruppen, en utredning som bland annat ska föreslå en finansieringsmodell för hästnäringen.

6) Vårdköerna har fördubblats sedan 2014 och idag kan en patients överlevnadschans bero på var i landet patienten bor. Det är kris i vården och denna utveckling måste stoppas. Vi vill kapa vårdköerna och göra vården jämlik över hela landet. Vi vill avskaffa landstingens ansvar för sjukvården och införa en kömiljard.

LIBERALERNA

1) Hästnäringen är en framtidsbransch och för landsbygden spelar hästen en viktig roll arbete och sysselsättning. Hästen ingår som en naturlig del i kretsloppet och bidrar till stor del till att bevara det svenska odlingslandskapets biologiska mångfald samt kultur- och skönhetsvärden.

2) Många hästföretagare upplever att de inte får samma förutsättningar som andra näringsidkare, med ett förutsägbart och tydligt regelverk som hanteras lika över hela landet. Det finns även ett antal olika utmaningar där hästen och hästverksamhet i sig hanteras annorlunda än andra motsvarande företeelser. Många hästföretagare vittnar om ett misstroende från Skatteverket, där hästverksamhet ses som en hobby och inte som en affärsverksamhet. Det kan till och med vara svårt att få F-skattsedel. Hästföretagande bör utifrån skatteverkets synvinkel ses som vilken näringsgren som helst och följa samma regler som andra näringsverksamheter. Undantag för krav på bygglov omfattas enligt plan- och bygglagen (PBL) av ekonomibyggnader för jordbruk, skogsbruk eller annan liknande näring. Huruvida hästnäringsverksamhet ingår i detta tolkas olika över landet. För hästföretagarna är situationen oviss. Kommer det nya ridhuset eller stallet att räknas som ekonomibyggnad eller inte? Väljer näringsidkaren att ansöka om bygglov, som kanske inte behövs, innebär det ofta bygglovskostnader som inte alls står i proportion till den tid som läggs ner på granskningen av dessa relativt enkla, men till ytan, stora byggnader. Bestämmelserna behöver förtydligas och anpassas till den mängd olika näringsverksamheter som idag förekommer på ett modernt jordbruk, alternativt bör det ges möjlighet att överklaga ett beslut från kommunen att en byggnation är bygglovspliktig.  Ett liknande undantag gäller också strandskyddet. Byggnader och anordningar som behövs för jordbruk, fiske, skogsbruk eller renskötsel är undantagna från strandskyddet. Hästföretagare stöter däremot ofta på hinder att använda marker i områden nära vatten, och det innebär att stängsling, ekonomibyggnader m.m. för just hästar, men inte för andra betande djur, förbjuds i dessa områden, med följd att marken inte kan betas och att naturvärden försvinner. Undantaget för strandskydd bör även inkludera hästverksamhet.

3) Hästintresset är för många en drivkraft för att flytta från stad till landsbygd. Genom lantbrukets rationalisering har många gårdsbyggnader blivit överflödiga, men återtas nu som hästgårdar och skapar en levande landsbygd. Hästen är en fantastisk brygga mellan land och stad. Det stora hästintresset skapar efterfrågan på varor och tjänster, som till exempel utbildning för både ryttare och hästar, foder, stallplatser, turridning och turism, utrustning, hovslagare, veterinärvård, avel, spel med mera. Nya produkter, yrken och tjänster utvecklas och skapar grund för småföretagande i framförallt tätortsnära landsbygd, men också i glesbygd. Hästintresset ökar, det finns stora möjligheter att utveckla verksamheter inom en mängd olika områden, inte minst inom besöksnäringen och vård och omsorg.

4) Syftet med regleringen är att det ska finnas starka skydd mot spelberoende. Spelare som visar ett riskbeteende ska stängas av. Men hur den regleringen ska se ut i detalj är ju inget som riksdagen har beslutat om, det är något som regeringen (eller den myndighet regeringen väljer) kommer att lösa efter hand.

5) Utredningen hade inte i uppdrag att lämna förslag om det, och därmed fanns det inte något hållbart underlag för lagstiftning. Det var L och C som i förhandlingarna drev fram att det skulle tillsättas en snabb­utredning om finansieringen av hästnäringen – samt att det i väntan på den utredningen på kort sikt skulle införas ett statligt anslag till Hästnäringens nationella stiftelse. Det sistnämnda har vi dock inte sett något av.

6) Skolan. Ingen jobbpolitik är mer effektiv än en riktigt bra skola. Det finns ingen bättre integrationspolitik än en skola i världsklass. Lugn och ro i klassrummet får elever att må bättre. Och bildning är det bästa botemedlet mot extremism och intolerans. Därför strider liberaler för en skola som inte lämnar någon efter. Därför sätter vi skolan först.

MODERATERNA

1) Moderaterna värnar både hästnäringen och hästsporten som bidrar med alltifrån nya jobb till positiva hälsoeffekter och en givande fritidssysselsättning för såväl vuxna som barn.

2) Den som vill ägna sig åt travsport eller hästnäring ska ha goda villkor – oavsett om det handlar om att driva företag eller utöva en hobby. Därför vill vi sänka skatten för alla som arbetar, så att man får mer pengar kvar i plånboken, samt minska på regelkrångel och administration för företag. Dessutom vill vi verka för att bygglovsbefria ridhus, utanför detaljplanelagt område. Vi vill fortsätta satsningen på Idrottslyftet för att fler unga ska nås av idrotten, inklusive ridsporten. I riksdagen har Moderaterna drivit på för att levande djur ska undantas från konsumentköplagen – och det är glädjande att regeringen till sist har anslutit sig till vår linje. Nu måste Sverige fortsätta driva på i EU för en förändring.

3) Hästnäringen ska uppskattas mer än den beskattas. Moderaterna vill säkerställa att fler som vill också får möjlighet att ägna sig åt hästnäring. Det handlar om att sänka skatten för vanliga löntagare med 500 kronor i månaden, eller 6000 kronor om året. Vi vill stoppa regeringens orättvisa bensinskattehöjning, som försvårar för företagare – särskilt på landsbygden – att driva sin verksamhet.

4) Vårt mål med den nya lagstiftningen var att skapa en spelmarknad som präglas av ett högt konsumentskydd och hög säkerhet i spelen, samt tydliga förutsättningar för att få verka på marknaden genom ett licenssystem där vi öppnar upp den svenska marknaden för alla som vill vara med och ta ansvar. Vi menar att propositionen som låg till grund för lagstiftningen tillgodosåg de områden vi såg som särskilt prioriterade. Ett gammalt monopol bryts upp – det var en modell som den digitala utvecklingen gjort omodern. I stället lades en grund för en modern och rättvis spelpolitik som förhindrar oseriösa aktörer att agera på den svenska spelmarknaden, säkerställer den ideella sektorns långsiktiga finansiering och värnar den som befinner sig i riskzonen för spelmissbruk. Vi kommer givetvis att noggrant följa lagstiftningens effekt på spelmarknaden.

5) En förutsättning för att vi skulle stödja den nya spellagstiftningen var att man dels utreder hästnäringens framtida finansiering, samt Svenska Spels roll på en konkurrensutsatt marknad. Vi välkomnar därför utredningen, men tycker att regeringen har valt en orimligt lång utredningstid. En ny regering behöver se över detta och eventuellt ändra i utredningsdirektiven. Hästsportens framtid är en prioriterad fråga.

6) Moderaterna lovar inte allt till alla. Vi måste prioritera och då väljer vi att lösa de allra mest akuta problemen först. Det handlar om att krossa gängkriminaliteten, korta vårdköerna, förbättra skolresultaten och stärka integrationen.

MILJÖPARTIET

1) Miljöpartiet ser att hästsektorn bidrar med en stor samhällsnytta. Regeringen har nyligen höjt miljöersättningen för att beta värdefulla naturbetesmarker. Den övervägande majoriteten av Sveriges hästar finns i tätortsnära områden, och hästsektorn bidrar till att hålla landskap öppna. Förutom mular som betar mark bidrar hästsektorn också till rekrea­tion och fritid för människor i alla åldrar. Hästgårdar är också en resurs för grön rehab, där gårdarna i samverkan med arbetsmarknadsaktörer kan skapa vägar tillbaka in i arbetslivet för människor. Inte minst gödsel är en viktig resurs i den gröna omställningen, som kan användas för att producera biogas. Fördelarna med en stark och välmående hästsektor är alltså många. Miljöpartiet vill också ge ridsporten mer uppmärksamhet. Trots att det är en av Sveriges största sporter i antalet utövare så får ridsporten betydligt mindre uppmärksamhet än andra sporter, något som vi delvis tror beror på att det är en kvinnodominerad idrott. Ridning och umgänge med hästar är både motion och psykisk och fysisk friskvård som Miljöpartiet vill uppmuntra. Miljöpartiet har länge drivit frågan att ridning ska ingå i friskvårdsbidraget som arbetsgivare kan erbjuda anställda för att främja hälsa och välbefinnande. Redan 2015 motionerade Miljöpartiet i riksdagen om att utvidga reglerna för friskvårdsbidrag så att även ridning skulle ingå. Ett av skälen till att vi länge drivit denna fråga är att ett utvidgat friskvårdsbidrag gynnar folkhälsan och dessutom är det en jämställdhetsfråga eftersom en majoritet av dem som rider är kvinnor. Till vår stora glädje ingår sedan 1 januari 2018 ridning i friskvårdsbidraget.

2) Miljöpartiet gör skillnad för ­Sveriges företagare och vi vill vara det självklara partiet för svenska ­småföretagare! I regeringen har vi gjort det billigare för småföretag att anställa sin första medarbetare och vi vill att det ska bli ännu enklare och ­tryggare att starta och driva ­företag. Vi vill fortsätta arbetet med att ­minska regelkrånglet och förbättra trygghetssystemen för företagare, bland annat genom att ge ­företagare rätt till ersättning från a-kassan. De gröna näringarna kan växa och frodas när vi ställer om samhället mot en mer hållbar ekonomi. Vi vill fortsätta den gröna omställningen av näringslivet – satsningar på delningsekonomi, sänkt moms på tjänster, växa-stöd för att anställa och hållbara investeringsstöd är insatser som får hela Sverige att leva.

3) Vi är mycket positiva till de fördelar som hästnäringen innebär för svensk arbetsmarknad. Var tionde häst i Sverige bidrar till en heltidssysselsättning, vilket gör hästnäringen till en betydande näring för svensk arbetsmarknad. Vi vill prioritera att utveckla ekoturism som en betydande grön näring samt öka försörjningstryggheten för småföretagare. De sociala projekt som hästgårdar allt mer arbetar med tillsammans med Försäkringskassan, Arbetsförmedlingen och sjukvården på olika sätt inom det som kallas grön rehabilitering är otroligt positivt. Mycket av detta arbete sker dock inte på nationell nivå utan till stor del är det också en kommunal fråga.

4) Det är inte enkelt att acceptera frågan om framgångsrika spelare. Hela idén med spel handlar oftare om tur eller otur.

5) Spellagstiftningen är en mycket omfattande lagstiftning. Skulle den dessutom ha inkluderat den komplicerade frågan om hästnäringens finansiering hade den inte hunnit bli klar på den begränsade tid som fanns. I princip är vi positiva till hela propositionen och har aktivt varit med och jobbat fram den. Positivt är att hela branschen nu i princip blir reglerad och att större krav ställs på spelansvar.

6) Klimat- och miljöfrågorna är högst prioriterade för oss. Vi kommer till exempel att prioritera en skatt på antibiotikabehandlat kött, rena hav fria från plast och gifter och binda ihop Sverige genom att rusta upp och bygga ut den befintliga järnvägen samt bygga banor för höghastighetståg. 

SOCIALDEMOKRATERNA

1) Vi har under mandatperioden gjort en stor satsning på landsbygden och vi har tagit fram en livsmedelsstrategi som ska skapa jobb och säkra svensk livsmedelsproduktion och de öppna landskapen Vi har också lagt ett paket för att akut stödja de djurägare som drabbats av sommarens torka. Vi har klargjort att ridning ska kunna användas för företag som avdrag för frisksport. Vi har lagt ett förslag om att reglera spelmarknaden vilket gynnar travsporten. Vi kommer att fortsätta ha landsbygdsfokus på vår politik för att hålla landskapet öppet och vi ser också till att våra städer blir grönare vilket kan ge möjlighet för stadsnära ridskolor och stall.

2) Den s-ledda regeringen har fokuserat på att underlätta för entreprenörer att båda starta och skala upp företag. Vi har bland annat gjort det billigare för småföretagare att anställa sin första medarbetare (så kallad växa-stöd), genomfört lättnader i beskattningen av personaloptioner samt förbättrat och effektiviserat det statliga riskkapitalet och tillfört mer pengar till innovations- och tillväxtlån. Vi har också fokuserat på att minska på regelkrånglet och att förenkla för företagare – bland annat genom att ta tillvara på digitaliseringens möjligheter. Vi har därför gett 67 myndigheter i uppdrag att ta fram former för att underlätta kontakten mellan företagare och offentlig sektor. Vi har också nu gjort det möjligt för företagare att lämna in sina årsrapporteringar digitalt, något som tidigare inte varit möjligt. Den S-ledda regeringen har också tillsatt en utredning för att titta på hur vi kan stärka trygghetssystemet för förtagare. Detta initiativ är framförallt viktigt för att få fler kvinnliga entreprenörer då inte minst kvinnor nämner trygghetssystemen som anledning att inte starta företag.

3) En växande hästnäring är viktig för en levande landsbygd. Hästnäringen bidrar med att skapa jobb och tillväxt på landsbygden. Intresset för hästar är stort och hästnäringen ger möjlighet till inkomster för många lantbruksföretag. Vi vill att hästnäringen ska kunna fortsätta växa och sysselsätta fler.

4) Spellagen skyddar svaga spelare och spelare i utsatta situationer. De regler som bolagen har följer av avtalsrätten och konsumenträtten. Villkoren sätter bolagen. Visst skydd finns också mot oskäliga avtalsvillkor och diskriminering. Spelare är fria att vända sig till vilket bolag de vill. Om spelare upplever att bolag har avtalsvillkor som inte är attraktiva, finns det möjlighet att välja ett annat bolag.

5) Den nya spelregleringen medförde förändringar, inte minst för ATG som ägs av hästsporten och statliga Svenska Spel. Spelregleringen är en genomgripande reform och det fanns vissa frågor som krävde vidare utredning. Därför tillsätter regeringen nu en utredning som bland annat ska analysera hästnäringens förutsättningar och föreslå en finansieringsmodell för hästnäringen.

6) Vi betraktar årets val som en folkomröstning om välfärden. Under Fredrik Reinfeldts tid som statsminister sänktes skatten med 140 miljarder, budgetunderskotten växte och välfärden utarmades. Nu har vi under fyra år börjat vända skutan. Budgetunderskotten har vänts till överskott och 100 000 fler har anställts i välfärden. Vi vill fortsätta investera i det som bygger Sverige starkt. Köerna i sjukvården växer och vi har för få poliser. Det måste lösas med mer resurser. Då går det inte att föreslå skattesänkningar med 100 miljarder ytterligare som de borgerliga och SD gör. Det är för oss vad valet handlar om.

SVERIGEDEMOKRATERNA

1) Vi vill utveckla lagstiftning kring frågor som kan optimera hästars och övriga djurs välfärd. Vi anser att social kontakt, möjlighet att röra sig fritt i alla gångarter dagligen, föda i form av hygieniskt tillfredställande grovfoder samt sunda träningsmetoder är en del av hästens välfärd som människan har ansvar för. Som spelare ska man rösta på Sverigedemokraterna om man vill känna sig trygg i att spelande i Sverige sker under ordnade och säkra former. Folkhälsoaspekten är Sverigedemokraternas utgångspunkt i spelpolitiken.

2) Det är vår uppfattning att näringspolitiken bör inriktas på att ta bort de hinder som finns för att därigenom få fler små företag att starta och växa. Vi förordar därför generella satsningar på små och medelstora företag, vilket kommer att gynna alla branscher och företagare. Sverigedemokraterna har lagt fram ett antal förslag för att minska såväl lönerelaterade skatter som sjuklöneansvaret, anpassa lagen om anställningsskydd för att småföretagen ska kunna hitta rätt personal och utveckla starta-eget-bidraget.

3) Det ser vi som mycket positivt och glädjande.

4) Vi är tyvärr inte bekanta med detta problem och har dessvärre inte behandlat frågan internt. Vi kommer att titta på frågan framöver för att ta ställning.

5) Vi förstår den problematik ni beskriver, och anser att det är av yttersta vikt att föreningslivet, med häst- och travsporten fortsatt får de medel de behöver i framtiden. Följande skrev vi i vår följdmotion till regeringens proposition 2017/18:220, det vill säga den proposition där den nya spellagen presenterades.  Ett svar som i någon mån även innefattar travsporten. Utredningen rörande detta bör om möjligt komma till stånd tidigare för att tryga hästnäringen och travsporten. Stora delar av föreningslivet och andra allmännyttiga ändamål får betydande delar av sina medel från lotteriförsäljning. Sverigedemokraterna anser att det är av yttersta vikt att föreningslivet även i fortsättningen får de medel de behöver. Relationen mellan spelförsäljning och försörjning av allmännyttiga ändamål tycker Sverigedemokraterna är bra, det är ett förhållande som bör upprätthållas. Skulle kommersiella spelaktörers marknadsandel bli avsevärt större än i dag utan att marknaden i sig blir större, bör det innebära att en mindre andel av försäljningsvinsterna kommer allmännyttiga ändamål till del. Därför vill Sverigedemokraterna att denna utveckling övervakas noga, och att en plan läggs fram för att säkra resurser till de allmännyttiga ändamål som delvis finansieras genom lotteriförsäljning.

6) Migrationsfrågan är den viktigaste för partiet. Vi har fyra fokusområden, migration, sammanhållning, lag och ordning, och sjukvård.

VÄNSTERPARTIET

1) Vi har ett starkt intresse för välfärdsfrågor både när det gäller människor och djur och har därför en positiv inställning till hästar och hästnäringen, liksom vi har till idrott i stort. Precis som med övrig idrott så stimulerar körning och ridning många till fysisk aktivitet, vilket främjar folkhälsan. Folkhälsoarbetet som idrottsrörelsen bidrar med sparar stora summor pengar varje år genom att förebygga olika former av livsstilsrelaterade sjukdomar. För den enskilde utövaren innebär hästsporten inte minst att en lär sig att ta ansvar, planera, vara konsekvent och lära sig att samarbeta. Saker som är nödvändiga för att få samspelet med hästen och allt praktiskt runtomkring att fungera och som även är viktigt även utanför stallet. Alla som har ett intresse av att skapa ett mer jämlikt Sverige bör rösta på oss alldeles oavsett om en är travintresserad eller inte.

2) Vi vill göra det lättare att starta företag genom att förstärka den sociala tryggheten för den som startar eget. Dagens trygghetssystem i form av socialförsäkringssystemet har inte i tillräcklig utsträckning följt med utvecklingen på arbetsmarknaden. Egenföretagare, kombinatörer och personer med tidsbegränsade anställningar har alldeles för dåligt ekonomiskt skydd när de inte kan arbeta på grund av sjukdom. Det är därför glädjande att Vänsterpartiet och regeringen kommit överens om att socialförsäkringsskyddet för företagare i uppbyggnadsskedet ska utvidgas och att resurser för detta avsatts. Vi vill att alla som har en bra företagsidé ska få behövlig hjälp och riskkapital från staten för att kunna starta sitt företag. Vänsterpartiet vill utveckla den statliga såddfinansieringen som verktyg för att stödja nya företag och innovationer. Vi menar att det är viktigt att koppla såddfinansiering till ett större sammanhang med statligt riskkapital och inkubation. Vi föreslår även att sjuklöneansvaret för mindre företag med upp till tio anställda helt ska tas bort samtidigt som en avtrappning av ansvaret sker i företag med tio till femton anställda. Vidare anser vi att varje gång ett nytt lagförslag tas fram, så ska man beakta hur den administrativa bördan för mindre företag påverkas och vi vill att utbildning av kompetenser som småföretag efterfrågar borde synkroniseras.

3) Vi tycker det är positivt att så många personer är verksamma inom hästnäringen.

4) Vi står inte bakom den nya lagen utan vill ha ett offentligt ansvar för spelmarknaden med ett starkt statligt spelbolag som främjar ett ansvarsfullt spelande, ett högt konsumentskydd och en hög säkerhet och som på så sätt kan motverka de negativa konsekvenserna av spel om pengar. Vi tycker dock att det är bra att den nya lagen innebär begränsningar i hur mycket människor kan spela.

5) Vi var kritiska till förslaget till ny spellag och röstade därför inte på det i riksdagen. Vi vill att föreningslivet även fortsatt ska ha en stark skyddad ställning på spelmarknaden.

6) Det viktigaste för oss är att ta itu med de ekonomiska klyftorna och bygga ett jämlikt Sverige. Vänsterpartiet vill skapa ett Sverige för alla, inte bara för de rikaste. Ojämlikheten är vår tids gissel. Medan de andra partierna saknar konkret politik eller driver en politik som direkt ökar klyftorna i samhället, vill vi göra Sverige till världens mest jämlika land. Vi vill ha miljonärsskatt för rättvisare fördelning, sex timmars arbetsdag så att alla ska orka jobba fram till pensionen och satsa på glesbygd och förorter som förlorat jobb och offentlig service.

Fotnot: För Kristdemokraterna Roland Utbult, för Liberalerna Björn ­Lundberg, för Miljöpartiet Lorentz Tovatt, för Moderaterna Cecilia Widegren, för Sverigedemokraterna Aron Emilsson, för Vänstern Vasiliki Tsouplaki.För Centerpartiet och Socialdemokraterna svarade ingen specifik person utan de svarade som parti.

ANNONS

Ämnen i artikeln



Så jobbar Travronden med journalistik

Uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor på vår information och att vara på plats där det händer. Vi följer de Pressetiska reglerna och vår nyhetsjournalistik ska präglas av trovärdighet och opartiskhet.