Sveriges ledande travtidning
Sveriges ledande travtidning
ANNONS

Ett års misär - nu kan han sova om nätterna igen

Foto: Micke Gustafsson/Kanal 75
Christian Månsson ser ljuset i tunneln efter ett nattsvart år. Foto: Micke Gustafsson/Kanal 75

Vad gör man som proffstränare när hästarna varit sjuka i snart ett års tid och nu inte gjort en enda start på snart två månader? Jo, passar på att bygga en ny sandbana och försöker att se ljuset i tunneln.
– Nu kan jag i alla fall sova på nätterna igen, säger Skellefteåtränaren Christian Månsson, som äntligen vet vad som lamslagit hela stallet.

Publicerad:

Rätt uppfödning, bra stam, träning och kost och är viktiga bitar för att lyckas inom travsporten. Men grunden är ändå att hästarna som man jobbar med dagligen är friska. Så har inte fallet varit för Christian Månsson på Skelleftetravet under det senaste året. I bästa fall har de gjort ett skapligt lopp för att sedan bara bli sämre och sämre när Månsson hoppats på det motsatta. Bättre med lopp i kroppen har verkligen inte gällt här.
– I princip har de underpresterat sedan november förra året. Det kom in nio nya hästar i stallet och samtliga blev sjuka. Jag har letat efter fel och vad som legat bakom de dåliga prestationerna under en längre tid och ibland varit inne på att jag hittat något. Sedan har man förmedlat detta till hästägarna bara för att senare inse att jag fortfarande inte hittat felet. Det har varit väldigt frustrerande, berättar Christian, som just nu har 14 hästar i sitt proffsstall.

Dessa har hittills i år tagit två segrar och tjänat 174.800 kronor. Ett bedrövligt resultat med tanke på att Månsson normalt brukar ligga på upp emot 20 årssegrar och nästan en miljon i inkörda pengar. Nyligen kom dock äntligen en förklaring till varför hästarna i många fall slutat sist i mål i sina respektive lopp.
– De har haft rhinovirus. Veterinären trodde att det skulle räcka med en-tre veckors vila, men det tog åtta veckor innan alla kunde friskförklaras. Det känns i alla fall bra nu när jag vet vad som orsakat problemen, så nu kan vi se framåt och gå vidare.

Christian lät hästarna gå i hagen, utan någon som helst träning, under sex veckors tid. Sedan inleddes motionskörningen och den här veckan luftades de fyrbenta för första gången på den nyanlagda sandbanan.
– Jag har tänkt och drömt om en sandbana i tre års tid. Nu när det varit dåligt med jobb under dagarna gjorde jag slag i saken. Den är 500 meter lång och då ingår två små backar. Jag tycker det känns väldigt intressant.

Intressant blir det förstås även att få börja starta hästar i lopp.
– Gamlingen Golden Sid blir först ut nästkommande helg i ett breddlopp. Någonstans måste vi börja, påpekar Christian.

ANNONS

Ämnen i artikelnSå jobbar Travronden med journalistik

Uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor på vår information och att vara på plats där det händer. Vi följer de Pressetiska reglerna och vår nyhetsjournalistik ska präglas av trovärdighet och opartiskhet.

ANNONS